Autoglas
IAKO JE JOŠ UVIJEK NESLUŽBENO

Italija je jamac za Fiat Chrysler
Objavljeno 30. lipnja, 2020.

Italija je zaključila postupak usvajanja uredbe o državnom jamstvu za 6,3 milijarde eura kredita talijanskoj podružnici Fiat Chryslera (FCA), tvrdi neimenovani izvor, potvrđujući najave državne pomoći automobilskom sektoru u vrijeme koronakrize.

Uredbu je odobrio revizorski sud, i to je posljednji korak u dugotrajnom i osporavanom postupku odobrenja zajma, objašnjava izvor.

Prethodno je jamstvo dobilo zeleno svjetlo njihova ministarstva gospodarstva. „Revizorski sud odobrio je uredbu“, rekao je izvor upućen u temu, uz molbu da ne bude imenovan. Kredit će isplatiti najveća talijanska banka u segmentu poslovanja s građanima Intesa Sanpaolo, koja ga je već odobrila i sada čeka završetak postupka usvajanja odluke o državnom jamstvu za 80 posto iznosa preko agencije za kreditiranje izvoza SACE. Kompanija planira koristiti novac isključivo za financiranje poslovanja u Italiji.

Italija je posebno teško pogođena pandemijom koronavirusa i svojedobno je strogo ograničila kretanja građana i poslovanje kompanija kako bi zaustavila širenje zaraze.

Vlada je najavila izdašnu potporu gospodarstvu, ali zahtjev FCA za državnom potporom sporan je zbog planiranog spajanja s francuskim konkurentom PSA-om te činjenice da je krovna tvrtka talijansko-američkog proizvođača automobila registrirana u Nizozemskoj. Trenutačno nije poznato je li talijanska vlada postavila uvjete za jamstvo i ako jest - kakve? Premijer Giuseppe Conte kazao je sredinom svibnja da kompanija, unatoč tome što je registrirana u Nizozemskoj, može tražiti državna jamstva za kredite, jer u Italiji zapošljava više tisuća radnika.

Ministar gospodarstva Roberto Gualtieri naznačio je da su uvjeti za državno jamstvo veća ulaganja i nastojanja da se proizvodnja zadrži u Italiji. "Zatražili smo dodatna jamstva, povrh ionako strogih uvjeta (za takve kredite): sva planirana ulaganja moraju biti potvrđena, pa i ojačana, a i rekli smo ne prebacivanju proizvodnje (u inozemstvo), kazao je Gualtier u televizijskom intervjuu.

Milan Bugarić