Učionica
FAKULTET ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI

Centar Alumni FOOZOS
Objavljeno 30. lipnja, 2020.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku osnovao je 19. prosinca 2019. Centar Alumni FOOZOS (Alumni FOOZOS) radi povezivanja i udruživanja te osnaživanja veze između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i bivših studenata. Time se podupire razmjena znanja i iskustava, unaprjeđuje osoban razvoj svakog alumnija, a tako unaprjeđuje i društvo u cjelini.

Alumni zajednice postoje na mnogim prestižnim fakultetima u zemlji i inozemstvu. One služe kao centri u kojima bivši studenti surađuju s fakultetom tako da svojim iskustvima osnažuju, informiraju, savjetuju i usmjeravaju buduće studente u profesionalnom rastu i razvoju. Alumni zajednice omogućuju bivšim studentima daljnje profesionalno usavršavanje koje ostvaruju suradnjom sa svojim matičnim fakultetom.

Misija Alumni FOOZOS-a jest širenje svijesti u hrvatskom društvu o alumni ideji i kulturi kao obliku društveno odgovornog ponašanja te promoviranje imena Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Nadalje, misija je i jačanje veza između Fakulteta i naraštaja bivših i sadašnjih studenata kao i njihovih prijatelja u zemlji i svijetu, štićenje zajedničkih interesa Alumni FOOZOS-a i alumnija te promicanje ugleda učiteljskog i odgojiteljskog poziva.

Ciljevi su osnaživati veze između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i bivših studenata, povećati brojnost članova Alumni FOOZOS zajednice automatskim pridruživanjem svih budućih diplomiranih studenata svih studija u sustav informiranja o aktivnostima Alumni FOOZOS-a i događanjima na Fakultetu relevantnim za Alumni FOOZOS zajednicu, uključiti prethodne naraštaje diplomiranih studenata svih studija u sustav informiranja o aktivnostima Alumni FOOZOS-a i događanjima na Fakultetu relevantnim za Alumni FOOZOS zajednicu, uspostaviti i održati odnos između sadašnjih i bivših studenata te između bivših studenata i Fakulteta, promicati i unaprjeđivati djelatnosti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti kao institucije i kao dijela Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, poticati i unaprjeđivati znanstvene, stručne i praktične djelatnosti članova Alumni FOOZOS zajednice, razvijati suradnju između Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i poslovnih subjekata, organizacija i institucija u kojima su zaposleni bivši studenti, sudjelovati u međunarodnoj znanstvenoj, istraživačkoj i stručnoj razmjeni i suradnji te uspostaviti odnos s drugim alumni zajednicama u Hrvatskoj i inozemstvu, promicati ugled učiteljskog i odgojiteljskog poziva.

Alumni FOOZOS zajednicu čine svi bivši diplomirani studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (nekadašnjega Učiteljskog fakulteta, Visoke učiteljske škole, Pedagoškoga fakulteta) te svi koji podupiru misiju i ciljeve Alumni FOOZOS-a.

Prva Alumni FOOZOS čajanka održala se 8. veljače 2020. na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. S velikim je zadovoljstvom voditeljica Alumni FOOZOS-a doc. dr. sc. Tijana Borovac okupila prvi naraštaj odgojitelja upisan akademske godine 1998./1999. u tada novoosnovanu Visoku učiteljsku školu, a današnji Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti. Neki su doputovali iz Virovitice, Đurđenovca, Belog Manastira, Vukovara, Županje. Bila je to prilika za obnoviti uspomene, razmijeniti iskustva, kontakte i razgovarati o novim mogućnostima suradnje i usavršavanja. Sve prisutne pozdravila je prodekanica za razvojno-stručni rad doc. dr. sc. Snježana Dubovicki i predstavila nove studijske programe i oblike cjeloživotnoga usavršavanja koji se trenutačno odvijaju na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Time je otvorena sezona Alumni FOOZOS čajanki i veselimo se novom druženju!

Više informacija o Alumni FOOZOS-u možete pronaći na poveznici: https://www.foozos.hr/ustrojbene-jedinice-fakulteta/centri/centar-alumni-foozos/o-nama.

Tijana BOROVAC

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike