Učionica

Izdavačka djelatnost Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Objavljeno 30. lipnja, 2020.

Sukladno Pravilniku o izdavačkoj djelatnosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Osijeku u okviru svoje djelatnosti obavlja izdavačku, knjižničnu i informatičku djelatnost u svrhu poticanja stvaralaštva u okviru obrazovnoga, znanstvenoga, umjetničkoga i stručnoga rada. Izdavačka djelatnost obuhvaća izdavanje znanstvene, nastavne i stručne literature i to u obliku tiskanih izdanja, elektroničkih publikacija ili izdanja na optičkim medijima.

Stalno tijelo Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zaduženo za poslove vezane uz sveučilišno izdavaštvo jest Odbor za izdavačku djelatnost. Taj Odbor u svojem sastavu ima predsjednika (prorektor za nastavu i studente), šest članova iz različitih znanstvenih i umjetničkih područja te predstavnika Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku i u okviru zadaća određenih Pravilnikom obavlja poslove predlaganja smjernica razvoja i unaprjeđenja izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Osijeku, utvrđuje izdavačke standarde Sveučilišta u Osijeku, razmatra prijedloge znanstveno-nastavnih/umjetničko-nastavne sastavnice za uvrštavanje u plan izdavačke djelatnosti, predlaže Senatu donošenje plana izdavačke djelatnosti, jednom godišnje Senatu podnosi izvješće o izdavačkoj djelatnosti, razmatra prijedloge znanstveno-nastavnih/umjetničko-nastavne sastavnice za izdavanje ili dotiskivanje izdanja, vodi brigu o kvaliteti i zadovoljavanju znanstvenih i nastavnih kriterija i standarda izdanja, upućuje na moguće nepravilnosti i predlaže njihova rješenja te obavlja i druge poslove koji proizlaze iz potreba izdavačke djelatnosti.

Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku određuje sljedeću kategorizaciju tekstualnih izdanja, s obzirom na oblik i sadržaj:

Neperiodična izdanja
a) Udžbenik je tiskano ili elektroničko recenzirano izdanje koje obrađuje nastavno gradivo većeg dijela jednog predmeta ili skupine srodnih predmeta, utvrđeno nastavnim planom i programom za određeni studij.

b) Knjiga je tiskano ili elektroničko recenzirano izdanje koje obrađuje jedno znanstveno ili stručno područje. Ona obuhvaća najmanje pet tiskarskih araka, odnosno 75 kartica teksta pri čemu se pod karticom teksta podrazumijeva 1 800 znakova s razmacima, a pod tiskarskim arkom 16 kartica teksta.

c) Monografija je tiskano ili elektroničko recenzirano znanstveno, popularno-znanstveno ili stručno izdanje koje iscrpno i sveukupno razmatra neko uže znanstveno područje, problem, predmet ili pitanje.

d) Brošura je tiskano ili elektroničko recenzirano izdanje meko ukoričene knjige manjeg opsega. Ona obuhvaća najmanje pet kartica teksta i ne više od pet tiskarskih araka.

e) Nastavna je skripta tiskano ili elektroničko stručno djelo koje može biti dopuna ili djelomični nadomjestak udžbenika. Skripta omogućuje sagledavanje osnovnog sadržaja gradiva predmeta za koji je namijenjena.

f) Autorizirano predavanje održano je predavanje ili niz predavanja za koje je autor dao dopuštenje za objavljivanje u tiskanom ili elektroničkom obliku i korištenje za potrebe svladavanja gradiva određenog predmeta.

g) Priručnik je tiskano ili elektroničko stručno djelo koje obrađuje primjenu nastavnog gradiva jednog predmeta kao što su zbirke zadataka, upute za terenski i laboratorijski rad, korištenje namjenskog programa na računalima ili rječnik pojmova i izraza i sl.

h) Hrestomatija je skup odabranih odlomaka književnih ili znanstvenih djela namijenjenih visokoškolskoj uporabi. Hrestomatija je stručno djelo koje uključuje autorski, odnosno urednički prilog koji obuhvaća manje od pet araka autorskog teksta.

i) Zbornik radova tiskana je ili elektronička publikacija koja obuhvaća stručne ili znanstvene tekstove objavljene u zajedničkom izdanju i sa zajedničkim naslovom. Zbornik može sadržavati tekstove održanih izlaganja na stručnom ili znanstvenom skupu.

j) Knjiga sažetaka tiskana je ili elektronička publikacija koja se izdaje u povodu znanstvenoga ili stručnoga skupa, a sastoji se od autoriziranih sažetaka znanstvenih i stručnih izlaganja sudionika znanstvenoga ili stručnoga skupa.

k) Grafička mapa skup je crteža, slika, tablica i grafikona neophodnih za praćenje predavanja i vježbi te izradu praktičkih zadataka i programa.

l) Partitura u rukopisu vertikalno je uređen notni zapis neizdanog umjetničkog djela za razne glazbene sastave u obliku izvornog autorskog djela ili obrade.

m) Umjetnička knjiga predstavlja izdanje kroz koje umjetnici mogu prenijeti svoje ideje, izraziti stavove, razmišljanja ili aktivistički progovoriti o temama koje ih zanimaju, povezujući tri kulturna područja: suvremenu umjetničku praksu, grafički dizajn i izdavaštvo.

Periodična izdanja

Periodično izdanje jest izdanje koje se pojavljuje pod istim naslovom u određenim vremenskim razmacima i u posebnim brojevima različita sadržaja koji su dosljedno numerirani i datirani.

a) Znanstveni ili stručni časopis periodična je tiskana ili elektronička publikacija koja se objavljuje redovito u određenim vremenskim razmacima i koja sadrži recenzirane znanstvene ili stručne radove različitih autora. Znanstveni ili stručni rad uporište ima u znanstvenoistraživačkim projektima i drugim oblicima istraživanja. O kategorizaciji i kakvoći znanstvenih i stručnih radova brinu se uredništva znanstvenih ili stručnih časopisa.

b) Sveučilišni glasnik podlistak je Glasa Slavonije koji izlazi mjesečno i donosi vijesti i informacije sa Sveučilišta u Osijeku. Sastoji se od nekoliko stalnih rubrika i promjenjivog dijela, a u svakom broju donosi se odabrana aktualna tema broja.

c) Vodič za buduće studente publikacija je namijenjena budućim studentima s informacijama o studijskim programima i mogućnostima studiranja na Sveučilištu u Osijeku. Izlazi jednom godišnje.

d) Erasmus+ vodič za studente publikacija je namijenjena stranim studentima zainteresiranim za privremeno studiranje na Sveučilištu u Osijeku u sklopu Erasmus programa. Izlazi jednom godišnje.

e) Ostale publikacije koje izlaze

Damir ŠPANIĆ

IZDAVAČKA DJELATNOST U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na 3. sjednici u akademskoj godini 2018./2019., održanoj 30. siječnja 2019. godine, pod točkom 6.1. dnevnog reda prihvatio je Plan izdavačke djelatnosti za akademsku godinu 2018./2019. prema prijedlogu Odbora za izdavačku djelatnost i zahtjevima znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice Sveučilišta u Osijeku.

Planom je predviđeno izdavanje ukupno 108 naslova u akademskoj godini 2018./2019. i to iz područja prirodnih znanosti 6, područja tehničkih znanosti 24, područja biomedicine i zdravstva 31, područja biotehničkih znanosti 11, područja društvenih i humanističkih znanosti 8, interdisciplinarnog područja znanosti 17 te umjetničkog područja/interdisciplinarnog područja 11 naslova.

Odlukom Senata od 26. lipnja 2019. godine prihvaćene su izmjene i dopune Plana izdavačke djelatnosti za akademsku godinu 2018./2019. prema prijedlogu Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek i Pravnoga fakulteta Osijek tako da se kod Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek dodaju tri udžbenika: Upravljanje znanjem u zdravstvu, Ekonomika u zdravstvu i Klasifikacija i dijagnostika psihičkih poremećaja, a kod Pravnog fakulteta Osijek monografija: Prekogranično kretanje djeteta u Europskoj uniji.

Prema znanstvenim područjima, najviše je zatraženo suglasnosti za tiskanje sveučilišnih djela iz interdisciplinarnog područja znanosti (8), područja biomedicine i zdravstva (7), područja tehničkih znanosti (6), područja biotehničkih znanosti (5) i područja društvenih i humanističkih znanosti (5) te područja prirodnih znanosti (1) i umjetničkog područja/ interdisciplinarnog područja znanosti (1).

Najviše zatraženih suglasnosti odnosi se na tiskanje sveučilišnih udžbenika (19), zatim slijede priručnici (10), monografije (2), zbornik radova (1) i zbirka (1).

Od ukupno 108 planiranih naslova, odnosno 112 s izmjenama i dopuna Plana izdavačke djelatnosti u akademskoj godini 2018./2019., realizirana su 33 djela ili 29,46 %, što je za 8,41 % više u odnosu na prošlu akademsku godinu kada je bilo realizirano 21,05 % planiranih naslova.
Možda ste propustili...