Učionica

Izdavaštvo Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (PTFOS-a)
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Temeljna zadaća izdavačke djelatnosti PTFOS-a jest doprinijeti razvitku nastavnih, znanstvenih i stručnih djelatnosti PTFOS-a, a rezultat je znanstvenog, nastavnog i stručnog rada njegovih zaposlenika, drugih znanstvenika i priznatih stručnjaka iz domene
PTFOS obavlja izdavačku djelatnost u okviru svoje registrirane djelatnosti za potrebe svojih studenata, studenata drugih fakulteta i škola te znanstvenih i stručnih kadrova kao i struke u cjelini. Temeljna zadaća izdavačke djelatnosti PTFOS-a jest doprinijeti razvitku nastavnih, znanstvenih i stručnih djelatnosti PTFOS-a, a rezultat je znanstvenog, nastavnog i stručnog rada njegovih zaposlenika, drugih znanstvenika i priznatih stručnjaka iz domene djelatnosti PTFOS-a te kao takva doprinosi razvitku i ugledu PTFOS-a i struke. Izdavačka djelatnost PTFOS-a obuhvaća izdavanje znanstvenih i stručnih časopisa, uredničkih knjiga (knjiga sažetaka i zbornika radova), stručnih, znanstvenih i preglednih knjiga, poglavlja u knjigama (znanstvenih, stručnih i ostalih poglavlja u knjigama), skripta, različitih vrsta udžbenika, priručnika, brošura, autorskih knjiga, monografija i sl. PTFOS izdaje publikacije samostalno ili u suizdavaštvu s drugim visokoškolskim znanstvenim i nastavnim ustanovama te fizičkim i pravnim osobama.

ČASOPISI
PTFOS od 2009. godine publicira međunarodni znanstveno-stručni časopis Croatian Journal of Food Science and Technology (CJFST). CJFST ima otvoren pristup (eng. Open Access) u cilju promicanja slobodne razmjene znanstvenih i stručnih spoznaja. Stoga je cjelokupan sadržaj časopisa dostupan na internetskim stranicama CJFST-a (http://www.ptfos.unios.hr/novicjfst/). Časopis je namijenjen znanstvenicima, stručnjacima, studentima i široj društvenoj zajednici. U časopisu se objavljuju originalni znanstveni radovi, prethodna priopćenja, znanstvene bilješke, pregledni radovi, stručni radovi te izlaganja na znanstvenom skupu. Također, časopis objavljuje i najave događanja (organiziranje kongresa, skupova, konferencija, sastanaka), izvješća s važnijih skupova, izlazak važnih knjiga domaćih i stranih autora te reklame tvrtki iz područja prehrambene tehnologije. Časopis izlazi dva puta godišnje, a do sada je objavljeno 11 cijelih volumena i 1. broj 12. volumena časopisa.

Također, PTFOS je suizdavač, s Farmaceutskim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, i međunarodnog znanstveno-stručnog časopisa za nutricionizam i dijetetiku Hrana u zdravlju i bolesti koji se publicira od 2012. godine. Časopis uspješno realizira svoju misiju kroz publikacije znanstvenih i stručnih radova iz područja nutricionizma i dijetetike. Izdavanje časopisa logičan je slijed brojnih aktivnosti koje je provodila skupina znanstvenika s Farmaceutskog i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli kao i PTFOS-a, izdavača i suizdavača časopisa. Časopis Hrana u zdravlju i bolesti fokusiran je na područje nutricionizma i dijetetike, a želja je Uredništva časopisa da članci budu dostupni svima koji se bave nutricionizmom i dijetetikom kao i srodnim znanstvenim disciplinama, ali i svima onima koji žele dobiti najnovije spoznaje iz područja nutricionizma i dijetetike. Zbog toga se časopis objavljuje i mrežno i u tiskanoj formi. Časopis izlazi dva puta godišnje, a do sada je objavljeno 16 brojeva časopisa (8 cijelih volumena). Također, svake godine u prosincu izlazi i specijalno izdanje časopisa povodom simpozija „Štamparovi dani“.

ORGANIZACIJA SKUPOVA – KNJIGE SAŽETAKA I ZBORNICI RADOVA

Organizacija međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova vrlo je bitan segment promocije znanosti i struke kao i same institucije. PTFOS je organizator više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova: međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Ružičkini dani“, međunarodnog znanstveno-stručnog skupa „Hranom do zdravlja“, međunarodnog kongresa „Flour-Bread“ i hrvatskog kongresa tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-Kruh“, međunarodne konferencije „Voda za sve“, međunarodne studentske „GREEN“ konferencije i „Dana mladih istraživača“.

Rezultati znanstvenih i stručnih postignuća prezentiranih na skupovima objavljuju se u knjigama sažetaka i zbornicima radova sa skupova koji su također u otvorenom pristupu i vidljivi su i na mrežnim stranicama pojedinog skupa i u Repozitoriju PTFOS-a.

Ivana LAUŠ

Možda ste propustili...