Osijek
NEZADOVOLJSTVO ZBOG ODAŠILJAČA

Naknadu će dobiti samo suvlasnici jedne zgrade
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Koliko god apsurdno zvučalo, za postavljanje odašiljača nije potrebno tražiti suglasnost od stanara susjednih zgrada

U naselju Slavka Kolara na krovu jedne od stambenih zgrada bit će u buduće bazna stanica za potrebe telekomunikacije. Suvlasnici zgrade za to su dali suglasnost i dogovorili naknadu, no kako je riječ o zgradi koja je fizički spojena s drugim zgradama u nizu, a čije suvlasnike nitko nije ništa niti pitao, mnogo je nezadovoljnih.

„Strah nas je od negativnog utjecaja na zdravlje elektromagnetskog zračenja! Nitko nam ništa ne govori. Teleoperater održao je sastanak samo sa suvlasnicima u zgradi na čiji krov ide odašiljač, a nama nitko ništa nije rekao. Naselje je malo i zbijeno. Tu je još šest ulaza, nekoliko njih u nizu te mnogo obiteljskih kuća. Zašto nas ostale nitko ništa nije pitao? Zašto nam nisu ništa objasnili“, ljutiti su suvlasnici naselja Slavka Kolara, za čije smo muke potražili odgovore u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Iz HAKOM-a najprije ističu kako zaštite od elektromagnetskih polja (EMP) propisuje Ministarstvo zdravstva Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Navedenim pravilnikom utvrđena su javna područja i područja povećane osjetljivosti za koja su propisane granične vrijednosti razina EMP-a, kao i uvjeti koji moraju biti ispunjeni prilikom projektiranja, postavljanja i uporabe izvora EMP-a, odnosno baznih postaja. Postavljene bazne postaje ne smiju stvarati razine EMP-a koje prelaze vrijednosti utvrđene Pravilnikom Ministarstva zdravstva. Ako su razine EMP-a unutar granica koje određuje Pravilnik, lokalna samouprava izdaje dozvolu za postavljanje opreme, a suvlasnici zagrade (ulaza) na koju se oprema postavlja daju suglasnost, pa tako zapreke za odašiljače više nema. U zaključku – za postavljanje odašiljača (bazne stanice) ne treba se tražiti suglasnost susjednih zgrada (ulaza), bez obzira na gustoću naseljenosti i jesu li ulazi fizički spojeni.

„Sukladno Zakonu o elektroničkim komunikacijama (ZEK), Pravilniku o uvjetima dodjele i uporabe radiofrekvencijskog spektra te odgovarajućoj dozvoli za uporabu radiofrekvencijskog spektra, operator je obvezan HAKOM-u prije početka rada radijske postaje prijaviti podatke o baznoj postaji. HAKOM na temelju prijavljenih podataka i obavljenih izračuna i/ili mjerenja veličina EMP-a provjerava izloženost EMP-u na područjima povećane osjetljivosti sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima postavljanja i uporabe radijskih postaja. Dopuštene razine EMP-a u Pravilniku HAKOM-a preuzete su iz Pravilnika Ministarstva zdravstva. Za postaje koje zadovoljavaju propisane razine EMP-a, HAKOM izdaje potvrdu o usklađenosti kojom potvrđuje da postavljena radijska postaja ne stvara razine EMP-a koje prelaze vrijednosti utvrđene Pravilnikom Ministarstva zdravstva. Postavljanje samostojećih antenskih stupova i prihvata baznih postaja na postojeće građevine, tj. gradnja elektroničke komunikacijske infrastrukture, regulirana je Zakonom o gradnji i Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Za gradnju infrastrukture i ishođenja sve potrebne dokumentacije u postupku gradnje nadležno je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno lokalna samouprava, dok je pitanje suglasnosti za postavljanje antenskog prihvata na postojeću građevinu, imovinsko-pravnih odnosa, ugovora zakupu u okviru Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima“, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Ivana Solar
PARAMETAR NAJMANJE UDALJENOSTI
Iz HAKOM-a napominju kako razina EMP-a na pojedinoj frekvenciji, odnosno ukupna razina EMP-a svih izvora na određenoj lokaciji, jest parametar koji je bitan za učinak na ljudsko tijelo, a čije su granične vrijednosti propisane Pravilnikom Ministarstva zdravstva. Dodatno napominjemo da razina EMP-a ne ovisi samo o udaljenosti od bazne postaje, pa tako Pravilnikom Ministarstva zdravstva nije niti utvrđen parametar najmanje udaljenosti radijskih postaja od ostalih objekata u njihovoj okolini.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike