Mozaik
DRUGI KONCERT U SKLOPU PRANDAU FESTIVALA U DONJEM MIHOLJCU

Gudački kvartet razveselio zvucima u perivoju dvorca
Objavljeno 29. lipnja, 2020.

Nakon sjajnog koncerta proslavljenog gitarista Krešimira Bedeka, Grad Donji Miholjac u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom, Povijesnom udrugom Mailath, Župom sv. Mihaela arkanđela i Glazbenom školom pri OŠ Augusta Harambašića, a uz pokroviteljstvo Ministarsta kulture, priredio je glazbenoj publici još jednu izuzetnu koncertnu večer.


Koncert u perivoju dvorca Prandau-Mailath održao je svjetski poznat i renomirani gudački Kvartet Rucner. Uz Snježanu Rucner (violončelo), Dragana Rucnera (viola), Sidoniju Lebar (violina) i Anu Paulu Knapić Franković (violina), kao posebne gošće nastupile su mlada talentirana saksofonistica Veronika Brzica i naša najpoznatija violončelistica Ana Rucner.


Subotnja sparna večer nije mogla proći u boljem raspoloženju zahvaljujući glazbi Gudačkog kvarteta Rucner čije su vrhunske izvedbe oduševile posjetitelje drugog koncerta u sklopu Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe. Zvuci glazbe stapali su se s prekrasnim ambijentom dvorca Mailath, koji je bio sjajna kulisa za koncert.


Na početku koncerta sve nazočne pozdravio je zamjenik gradonačelnika Tomislav Brusač, koji je zahvalio posjetiteljima i sponzorima, izražavajući nadu da će i dalje podržavati buduće koncerte. ‘’Drago mi je da postoji interes za ovakav festival, ovakvu glazbu i ovakve glazbenike. Ova podrška omogućuje dugu budućnost festivala te se nadam da ćemo moći uživati i u koncertima koje ćemo organizirati u kolovozu i rujnu’’, rekao je dogradonačelnik Brusač.


Ispunjen perivoj svjedočio je najpoznatijim djelima Leva Kogana, Astora Piazzolle, Vittorija Montija, Ludwiga van Beethovena, Marijana Makara, Tomasa Albinonija, Emila Cossetta i Tomislava Uhlika koje je s veseljem izveo Kvartet Rucner te Ana Rucner, ali i izvrsna mlada glazbenica Veronika Brzica iz Nove Bukovice kod Slatine čije vrijeme tek dolazi. Program koji je trajao nešto više od sat vremena završili su ‘’Malom slavonskom rapsodijom’’, skladbom koju je napisao i posvetio obitelji Rucner poznati hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik. Riječ je o svojevrsnim potpuriju popularnih i poznatih slavonskih narodnih tema.


Nakon koncerta Dragan Rucner rekao je da je oduševljen i publikom i Donjim Miholjcem. ‘’Publika je bila predivna i nadam se da je uživala baš kao i mi koji smo ju izvodili. Ovo je jedan od uspješnijih koncerata u Slavoniji i Baranji. Inače, obišli smo puno mjesta, i Slavonija je nama posebno drago odredište. Nama je drago da nastupamo i u manjim gradovima, i kada idemo svirati publici koja nije vična koncertima klasične glazbe, jako dobro razmišljam o repertoaru i o tome da budemo apsolutno izvrsno pripremljeni i za takvu publiku. U svakom slučaju, ovo je prvi, ali ne i posljednji dolazak u Donji Miholjac’’, izjavio je Dragan Rucner.

Snježana Fridl
Dragan Rucner

‘’Publika je bila predivna i nadam se da je uživala baš kao i mi, koji smo ju izvodili. Ovo je jedan od uspješnijih koncerata u Slavoniji i Baranji. U svakom slučaju ovo je prvi, ali ne i posljednji dolazak u Donji Miholjac."
Koncert 8. srpnja
Na trećem koncertu u srijedu, 8. srpnja u 20 sati nastupit će Ansambl Camerata Garestin, a završni koncert Prandau festivala je 20. rujna, kada će u crkvi sv. Mihaela arkanđela muzicirati Edmund Andler Borić na orguljama i Goran Končar na violini.
Najčitanije iz rubrike