Zdravlje
SKOLIOZA DEFORMACIJA KRALJEŽNICE

Razdoblje naglog rasta je najkritičnije
Objavljeno 29. lipnja, 2020.
Razdoblje naglog rasta najkritičnije je za djecu koja imaju skoliozu, i uz nošenje ortoze i vježbe može doći do pogoršanja

Jako je važno rano prepoznati skoliozu i na vrijeme započeti liječenje. Tako možemo zaustaviti napredovanje skolioze i potrebu za operativnim liječenjem.


Rano otkrivanje skolioze ključ je uspjeha u daljnjem liječenju te se pravovremenom reakcijom može spriječiti progresija skolioze. Tu je bitna i edukacija roditelja, profesora, važnost sistematskih pregleda itd. Zapostavi li se kralježnica, zdravstvene i estetske posljedice ostaju za cijeli život.

Kompleksna deformacija

Razdoblje naglog rasta najkritičnije je za djecu koja već imaju skoliozu, tako da nažalost i uz nošenje ortoze i provođenje vježbi može doći do pogoršanja zakrivljenja.


Skolioze dijelimo na funkcionalne i strukturalne. Funkcionalne skolioze - nema patoloških promjena, te kao takve zahtijevaju drukčiji tretman, no to nikako ne znači da ih možemo zanemariti jer se mogu razviti u strukturalne kod kojih se patološka promjena već dogodila.


Strukturalne skolioze - uočljive su na RTG snimci te je u pretklonu vidljiva “rebrena grba” kao posljedica rotacije kralježaka oko svoje osi. Najveći broj strukturalnih skolioza čine idiopatske skolioze, čak više od 80 posto, kod kojih je uzrok nepoznat, a češće pogađaju djevojčice u vreijeme nagloga rasta, i to u dobi između 11 i 14 godina.


Strukturalna skolioza je kompleksna deformacija kralježnice koja uključuje promjene u sve tri ravnine: frontalna ravnina - lateralna devijacija prema konveksnoj strani, transverzalna ravnina - rotacija kralježaka prema apeksu, sagitalna ravnina - promjene u normalnim fiziološkim krivinama tijela (kifoza i lordoza).


Prema vremenu nastanka skolioza može biti infantilna (djeca od 0 do 3 godine), juvenilna (4 do 9 godina), adolescentna (10 do 18 godina) i adultna (>18).


Skoliozu razlikujemo i po stupnju zakrivljenosti: do 20 stupnjeva – lake skolioze, odnosno skolioze 1. stupnja, od 20 do 45 stupnjeva – srednje, odnosno skolioze 2. stupnja, preko 45 stupnjeva – teške skolioze, odnosno skolioze 3. stupnja.
Dijagnostički pregled

Kako izgleda dijagnostički pregled utvrđivanja skolioze? Klinički pregled i anamneza: nejednaka visina ramena, nejednaki položaj lopatica, nejednaki prostor između struka i nadlaktice (Lorenzov trokut), rebrena grba vidljiva u pretklonu, nejednako razvijena muskulatura oko kralježnice, asimetrija dojki u djevojaka, pomaknuto težište tijela, razlika u visini kukova, radiološka snimka, Cobb kut- kut krivine i mjeri se preko RTG snimke, Reisserov znak (koštana zrelost), skoliometar, mjeri kut rotacije skolioze, Adamov test.

Iz stojećeg položaja ispitanik se nagne prema naprijed spojenih stopala, spojenih dlanova i opuštenih ruku. Ako deformacija kralježnice postoji i dalje, radi se o pravoj skoliozi. U tom položaju uočava se grba (gibus) koja se nalazi na strani konveksiteta. Ako tijekom testa pretklona asimetrija trupa vidljiva u stojećem stavu nestane, tada se radi o skoliotičnom držanju, a ne o skoliozi..


Martina SLIVONJA, bacc. phys, Schroth terapeut
Korekcija deformacije kralježnice Schroth metodom
Jedino vježbama koje su usmjerene na korekciju kroz sve tri ravnine možemo djelovati na skoliozu. Korektiv studio je centar koji se bavi korekcijom deformacija kralježnice Schroth metodom (skolioze i kifoze), korektivnim vježbama za djecu s lošim držanjem te grupnim vježbama za poboljšanje zdravlja (kombinacija kineziterapije, pilatesa, joge i ostalih specifičnih vježbi.)
Zapostavi li se kralježnica, zdravstvene i estetske posljedice ostaju za cijeli život
Najčitanije iz rubrike