Novosti
POSEBNE MJERE ZBOG VEĆEG BROJA OBOLJELIH

U Đakovu su okupljanja
zabranjena, 5 % građana
završilo u samoizolaciji
Objavljeno 28. lipnja, 2020.
Na koronavirus pozitivno i 12 djece * Osječko ljeto kulture vjerojatno će se održati, ali pod određenim mjerama

Zbog epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije u nedjelju je, a na prijedlog Epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo, donio mjere za sprječavanje i suzbijanje epidemije na području Đakova. Od 35 novooboljelih čak 33 pozitivna su iz toga grada, dok je po jedan oboljeli iz Osijeka i Valpova. U laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo obrađena su ukupno 173 uzorka. Županijski stožer u konzultacijama sa središnjim stožerom raspravlja i o mogućim mjerama za ostale dijelove Osječko-baranjske županije, kao i radu noćnih klubova.

Dodatni epidemiolozi

"S obzirom na to da je Đakovo najveće žarište širenja bolesti COVID-19, donijeli smo odluku da se na području tog grada do daljnjeg odgađaju sva javna okupljanja, a pojačane mjere provodit će se posebice što se tiče noćnih klubova i velikih trgovačkih centara. Zbog takve situacije na ovo područje u pomoć dolaze dva epidemiološka tima, iz Virovitice i Slavonskog Broda. Sve pričesti i krizme na području cijele županije bit će odgođene najmanje dva tjedna, a misna slavlja ostaju uz mjere koje su i sada na snazi. Sve su mjere donesene najmanje na dva tjedna, a prema epidemiološkoj situaciji potom će se vidjeti daljnje postupanje", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Na upit hoće li doći do zatvaranja đakovačke tržnice, Ivanović je kazao da toga neće biti, kao što se neće zabranjivati ni svadbe, no uz poštivanje kontroliranih uvjeta uz najviše 200 osoba. Osječko ljeto kulture će se, prema sadašnjim informacijama i odlukama, ipak održati, no morat će se odvijati u kontroliranim uvjetima. Naime, Grad Osijek obećao je da će moći osigurati potrebne uvjete za provođenje svih epidemioloških mjera.

Epidemiolog dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo kazao je kako je u Đakovu zaista teško stanje, što potvrđuje i činjenica da više od 80 posto oboljelih u Osječko-baranjskoj županiji dolazi s tog područja. Najviše pozitivnih osoba je u samostanu, a ostali su iz ondašnje nadbiskupije, bogoslovije i samostanskog vrtića. Za sada je 12 djece pozitivno na koronavirus, srećom, s blagim simptomima, ili čak i bez njih. Najavio je kako se čekaju rezultati uzoraka oko 140 krizmenika. U županiji su sada 143 osobe pozitivne na koronavirus. U KBC-u Osijek hospitalizirana su 24 pacijenata, od kojih je petero novih. Među pozitivnima na virus nema osoba s težim simptomima bolesti. Samoizolacija je određena za novih 285 kontakata pozitivnih osoba, pa je trenutačno pod tom mjerom 1188 osoba. I policija nastavlja s provjerama osoba u samoizolaciji.

Od 1188 osoba u samoizolaciji na Đakovo se odnosi njih čak gotovo 1000. Za Đakovo, koje broji oko 20.000 stanovnika, to je čak pet posto njegovih stanovnika, a ta će brojka rasti, i to je sve veći problem, pogotovo za zaposlene kojima je određena ta mjera. Kažu, nemaju nikakav "službeni papir" da su u samoizolaciji, a kreće novi radni tjedan.

Otvaranje bolovanja

"Svi u samoizolaciji, a koji su u radnom odnosu, idu na bolovanje. Nisu dosad dobili nikakav "službeni papir" da su u samoizolaciji, jer je previše posla i podataka koje epidemiolozi moraju obraditi pri određivanju mjere za sve rizične, i one koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Sve njihove liječnike opće prakse u ponedjeljak ujutro dočekat će odluka da svima koji su samoizolaciji, a inače rade, otvore bolovanje. Negoduju i poslodavci zbog sve više djelatnika u samoizolaciji", kaže načelnik Stožera civilne zaštite grada Đakova Antun Galić.

Širenje koronavirusa Đakovom odražava se i na predizbornu kampanju u gradu, a gradonačelnik Marin Mandarić kaže da se zbog masovnog odlaska građana u samoizolaciju očekuje manji izlazak na đakovačka birališta. "U ponedjeljak, 29. lipnja, u 12 sati, Državno izborno povjerenstvo govorit će o konkretnim mjerama u vezi provedbe izbora, no još se ne zna hoće li biti posebnih mjera za Đakovo kao žarište koronavirusa", kaže Mandarić. Đakovčanima su ga pitali zašto dosad njihov grad nije posjetio ministar zdravstva Vili Beroš. "Nacionalni i Županijski stožer stalno su s nama u kontaktu, prate, koordiniraju, odlučuju o mjerama, nude pomoć i sve potrebno. Pitali su jesmo li spremni izdržati i odraditi situaciju. Jesmo, mi smo s našim operativnim jedinicama spremni to odraditi i provesti sve mjere s viših razina", kaže načelnik đakovačkog Stožera Galić.

Nedjelja, dan kada mnogi građani odlaze na svete mise, u Đakovu je prošla uz daleko manje vjernika na bogoslužjima u katedrali, bilo ih je samo pedesetak, uz držanje razmaka, bez pjevanja. Bilo je i krštenja, no nešto je manje ljudi u šetnji gradom, a pridonose tome i visoke temperature. Dio građana zbog visokih temperatura potražio je spas na Gradskim bazenima, gdje i dalje vrijede ranije uvedene mjere, a radi i gradska tržnica.

Suzana Župan/Tomislav Prusina


Ređenje ipak u Osijeku, otkazan posjet apostolskog nuncija

Za ponedjeljak, 29. lipnja, na Petrovo, najavljivano svećeničko ređenje u katedrali u Đakovu, a koje se uvijek održava na svetkovinu sv. Petra i Pavla, naknadno je odlučeno da zbog epidemiološke situacije i širenja koronavirusa u Đakovu bude ipak održano u Osijeku, u konkatedrali, na misnom slavlju u 10,30 sati. Polaganjem ruku i posvetnom  molitvom varaždinskog biskupa Bože Radoša za svećenike će biti zaređena dvojica đakona -  Matija Aušić, (Slavonsk Brod) i Matej Perić (Tovanrik).  Naime, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, kao i pomoćni biskup Ivan Ćurić su u samoizolaciji, a nadbiskup u miru Marin Srakić je pozitivan na koronavirus, pa će dvojicu đakona zarediti varaždinski biskup Radoš koji je na biskupsku dužnost u Varaždinsku biskupiju otišao iz redova svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, odnosno sa službe rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. O 'preseljenju' ređenja iz Đakova u Osijek izvijestila je na svojim stranicama đakovačka župa Svih svetih, kao i o tome da je zbog koronavirusa otkazan posjet apostolskog nuncija  mons. Giorgija Lungue Đakovu, a gdje je trebao boraviti od 27. do 30. lipnja.  U nedjelju, 28. lipnja, trebao je u 18,30 sati predvoditi večernju svemu misu u katedrali i imati zaključnu riječ. Dok je Županijski stožer na najmanje dva tjedna odgodio sve pričesti i krizme, svete mise nastavljaju se po uobičajenom rasporedu, uz od prije istaknute mjere. Na području Đakova do daljnjega su odgođena sva javna okupljanja, S.Ž.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike