Regija
ŽIVOT U ĐAKOVU POD KORONAVIRUSOM

Đakovčani na Gradskim bazenima, 'špici', Tržnici...
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

ĐAKOVO – U prvu korona-subotu u svome gradu Đakovčani su ušli s podatkom Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije da su u zadnja 24 sata zaražena još 23 njihova sugrađanina. Virus se proširio i na prvo prigradsko naselje Đakovački Selci pa su i u njima prve dvije zaražene osobe od COVID-a 19. Broj samoizoliranih u cijeloj se županiji popeo u zadnja 24 sata na čak 903 od čega je većina iz Đakova. Brzorastući broj osoba u samoizolaciji sve više stvara problem i nastavi li rasti istim tempom moguće je da dovede u pitanje i rad pojedinih gospodarskih subjekata, Osim što dodatnu dimenziju koronavirusu u Đakovu daje to što su 'pod lupu' stavljeni krizmenici s kumovima što su se krizmali prošle nedjelje u katedrali, te da ima i zaražene djece iz samostanskog vrtića, bojazan izaziva i to što je u Pisku na svetkovinu sv. Ivana bilo tradicionalno proštenje s ispovijedi, a koja znači blizak kontakt svećenika i vjernika. Nastavljena su testiranja u već utvrđenim gradskim korona-žarištima, pa je tako ono provedeno u Centru Amadea – Dnevnom boravku za starije, a koji vode časne sestre sv. Križa.

Subota je tradicionalno u Đakovu tržni dan; Gradska tržnica radila je uobičajeno, pod već postojećim korona-režimom uvedenim još prije, a zabilježen je nešto manji broj ljudi na njoj nego inače, iako je subota ovdje glavni 'pijačni' dan.

Subota je u Đakovu i dan 'za špicu'; ona je pulsirala i danas, no ipak ne onim ritmom i intenzitetom kao inače. No, osim bojazni od korone, tome pridonose i visoke temperature, Rade i Gradski bazeni na kojem je prijepodne spas i osvježenje od visokih temperatura – u Đakovu je oko 13 sati zabilježeno gotovo 33 stupnja, potražio manji broj kupača. Na ulazu u kupalište su još prije pojave koronavirusa u gradu postavljene ploče s upozorenjima o COVID-u 19, dez-barijere, dezinficijensi, upute o obveznom pranju ruku i dr.

Činjenicu da Bazeni rade i u trenutku dok koronavirus hara gradom Đakovčani su primili dvojako – jedni to pozdravljaju uz stav 'da je klor dobra zaštita', a drugi se tome protive.

Za nedjelju, kada je u katedrali najviše svetih misa, Nadbiskupija nije (dosad) izvijestila o nikakvim promjenama vezanima za njihov raspored. Na njenim službenim stranicama i dalje, još od prije, stoje mjere HZJZ-a o obveznom razmaku vjernika na misi i drugim mjerama.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike