Svijet
NAJVEĆI DNEVNI PRIRAST OD POČETKA TRAVNJA

U Češkoj 168 novih slučajeva zaraze
Objavljeno 27. lipnja, 2020.

PRAG - U Češkoj je u petak zabilježeno 168 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći dnevni prirast novozaraženih od početka travnja.

Ujedno je to četvrti u posljednjih 10 dana u kojemu je dnevni prirast novozaraženih veći od 100. Protekli je tjedan najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno u istočnoj rudarskoj regiji Karvini, podaci su objavljeni na internetskoj stranici ministarstva zdravstva.

U petak je za većinu učenika završila nastava pa se obitelji spremaju za odlazak na godišnji odmor. Mnogi će ga Česi provesti u domovini te, zbog bojazni od zaraze virusom i restrikcija povezanih s putovanjem neće putovati u inozemstvo.

Vlada je postupno uklonila većinu mjera ograničenja koja se odnose na poslovanje. No zaposlenici na radnim mjestima u zatvorenim prostorima moraju nositi maske, a ograničenja vrijede i kada je riječ o radnome vremenu barova i kafića, kao i u slučaju većih kulturnih događanja.

Vlasti su najavile da će se ubuduće fokusirati na moguće uvođenje lokalnih karantena, na mjere praćenja i testiranja, a ne na karantenu na razini države.

Od prošlog ponedjeljka dopuštena su javna okupljanja do 1000 ljudi, u odnosu na 500 dotad. Zeleno svjetlo dobilo je i održavanje raznih sajmova, otvoreni su bazeni, zoološki vrtovi, muzeji i dvorci, koji će funkcionirati kao u uobičajenim okolnostima, bez ograničenja broja posjetitelja.

U subotu ujutro u toj je državi od 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno 11.038 slučajeva zaraze koronavirusom i 349 smrtnih slučajeva.

(Hina)

Najčitanije iz rubrike