Novosti
NADLEŽNI TRAŽE OD GRAĐANA ODGOVORNO PONAŠANJE

U Đakovu je zaraženo i dvoje djece, grad neće u karantenu, kreće kontrola noćnih klubova
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Distanca, higijena i dezinfekcija ostaju najvažnija pravila za sprječavanje širenja virusa

U Hrvatskoj je u petak potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupan broj oboljelih je 2539, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Broj zaraženih koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u 24 sata povećan je za 12, osmero ih je iz Đakova, a četvero iz Osijeka. Među novooboljelim Đakovčanima je i dvoje djece iz samostanskog vrtića, istaknuo je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Bez težih simptoma
"Koronavirusom u županiji je trenutačno zaraženo 79 osoba. Hospitalizirano je 18 osoba, četiri više nego u četvrtak. Kako su nas izvijestili iz KBC-a, nemamo pacijenata na respiratoru, odnosno svi hospitalizirani su stabilno i bez težih simptoma. U samoizolaciji na području županije je 651 osoba, od četvrtka 167 novih", izvijestio je Goran Ivanović, načelnik Županijskog stožera. U 48 sati epidemiološke službe KBC-a i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije uzele su više od 500 uzoraka, a Ivanović je najavio kako će analizom biti obuhvaćeni i svi oni koji su u Đakovu nazočili krizmenoj misi koju je prošle nedjelje predvodio nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je također zaražen i hospitaliziran.

"Za jednu osobu iz tog kruga testovi su pokazali da je zaražena, nije riječ o krizmeniku, nego o osobi koja je sudjelovala u tom slavlju", precizirao je Ivanović.

Vijest da je novozaraženih osam, Đakovčani su primili s velikim oprezom s obzirom na to da se masovna testiranja nastavljaju, pa se očekuje daljnji rast broja oboljelih. U samoizolaciju odlazi sve više osoba iz svih javnih službi i tvrtki, pa su tako i u đakovačkoj gradskoj upravi dva djelatnika završila u njoj. S obzirom na to da su testiranja djece iz samostanskog vrtića nastavljena, moguć je i rast broja pozitivnih i tu, a na obradu idu i krizmenici s kumovima koje je krizmao mons. Srakić. S obzirom na to da u Đakovu krizme budu veća slavlja, uistinu je širok broj osoba koje su povezane s tim "kontingentom". Iz tri koronažarišta - samostana, nadbiskupije i sjemeništa, virus se sada prelio i gradom u kojem živi približno 20.000 stanovnika, no gravitira mu područje s 50.000 stanovnika, koliko broji cijela Đakovština. Zbog epidemiološke situacije otkazuju se brojne priredbe, a među njima u cijelosti i 54. Đakovački vezovi, rekao je na konferenciji za novinare gradonačelnik Marin Mandarić. "Žao nam je što će ova godina u Đakovu proći bez Vezova, što se na ulicama našega grada neće čuti zvuk tamburice i osjetiti dah tradicije, no to je u ovom trenutku jedina logična odluka", rekao je Mandarić. Dodao je kako je situacija u Đakovu oko koronavirusa otišla "malo u krivo", da odgovornim ponašanjem treba spriječiti da ona ne eskalira. "Izbjegavajmo nepotrebne kontakte, nepotrebna putovanja, događaje, nepotrebna druženja, izlaske, sugrađani se trebaju držati mjera HZJZ-a, jer virus nije ostao samo u krugu nadbiskupije, samostana i bogoslovije, nego se preko samostanskog vrtića i održane krizme raširio gradom", pozvao je na odgovorno ponašanje Mandarić. Otkazana je i krizma koja je u subotu, 27. lipnja, trebala biti održana u đakovačkoj župi Dobrog pastira.

Na brojne upite građana slijedi li Đakovu krajnja mjera kao što bi bila karantena, načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Antun Galić odlučno poručuje: "Đakovo nije zatvoreno, niti je o tome donesena ikakva odluka, to nije bilo na razmatranju".

Zamjenik načelnika gradskog Stožera civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Robert Francem pozvao je sugrađane koji su u samoizolaciji da je se strogo pridržavaju, kao i da se policiji, odnosno gradskom Stožeru prijave svi slučajevi kršenja. "Stožer je, podsjećamo, na raspolaganju 24 sata, i treba mu prijaviti sve slučajeve nepridržavanja mjera, posebice kršenja samoizolacije", pozvao je Francem. Dodao je kako mnogi samoinicijativno organiziraju javna okupljanja i događanja, zamolivši građane da izbjegavaju javna okupljanja, a ako su ona nužna da se provode uz stroge mjere HZJZ-a.

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera navela je kako su u Zagrebu 23 novooboljele osobe, u Osječko-baranjskoj njih 12, po pet u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Po dvije novooboljele osobe su iz Zadarske županije i Koprivničko-križevačke te po jedna iz Brodsko-posavske i Varaždinske županije. Ukupno je testirano 75.437 uzoraka, samo u 24 sata njih 780. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 osoba, na respiratoru nema bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih je 2150.

Dolasci iz BiH
Zbog podataka o tome da su kontakti sa zaraženima zabilježeni i u nekoliko noćnih klubova, donesena je odluka o provedbi mjere kontrola u klubovima, najavio je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović. "To znači da će inspektori s policijom obilaziti noćne klubove i izvršiti uvid pridržavaju li se ljudi preporuka. Prvo će upozoravati i tražiti od vlasnika da uklone nepravilnosti, a ako se to bude ponovilo, obavijestit će nadležne institucije, prije svega Državni inspektorat", rekao je Božinović.

Rekao je i kako će građani iz BiH moći ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije samo u slučajevima neodgodivih osobnih razloga, kao i ranije. "Ako postoje neodogodivi osobni razlozi, o tome odluku donosi granična policija, posebice ako se osoba vrati u roku od 24 sata", kazao je Božinović, dodavši kako odluka o režimu na granici istječe 30. lipnja te ostaje mogućnost da se nakon toga revidira.

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a kazala je kako se oko nošenja maske zasad ostaje na razini preporuka, a lokalni stožeri donose odluke u skladu sa situacijom koju imaju. No, osnovno je i dalje držanje distance, higijena i dezinfekcija.

Suzana Župan/Dario Kuštro
Davor Božinović

voditelj Nacionalnog stožera

Građani iz BiH moći će ući u Hrvatsku bez obvezne samoizolacije samo u slučajevima neodgodivih osobnih razloga, kao i ranije. Ako postoje neodogodivi osobni razlozi, o tome odluku donosi granična policija, posebice ako se osoba vrati u roku od 24 sata.
MARKOTIĆ: PRAVILA SU ISTA ZA SVE
Nakon potvrde da je tenisač Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran MIhaljević” Alemka Markotić ocijenila je kako nije ugrožen nitko tko je s njim bio na teniskom turniru u Zadru: “Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima. Samo oni koji su s njime bili u kontaktu u zadnjih 48 sati. Epidemiološke službe zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne”, poručila je Markotić. Kada je riječ o odlasku u samoizolaciju potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića, nakon kontakta sa zaraženom osobom, Markotić kaže kako pravila trebaju biti ista za sve, bez obzira na to je li riječ o političarima, javnim osobama, ili bilo kojem drugom građaninu. “Ja ne znam u kojoj vrsti kontakta je profestor Ostojić bio, ali sigurna sam da će epidemiološke službe to pomno ispitati”, ustvrdila je.
VIRUS U SDP-u
Predsjednik SDP-a Donja Dubrava Adriano Friganović, ujedno i zaposlenik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Zagreb, pozitivan je na koronavirus. “Istaknuo je da je o tome odmah izvijestio sve nadređene u KBC-u, epidemiološku službu, kao i bliske kontakte, između ostalih i stranačke kolege s kojima je polagao vijence na otvorenim prostorima u povodu Dana antifašističke borbe. Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić u petak je samoinicijativno otišao u samoizolaciju, s obzirom na to da je s Friganovićem bio na polaganju vijenaca u Dotrščini i Sesvetama. Ostojić je poručio da u samoizolaciju ide bez obzira na to što se susret dogodio na otvorenom, a i nisu imali direktan fizički kontakt. Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas potvrdio je da predsjednik stranke Davor Bernardić nije bio u kontaktu s Friganovićem i Ostojićem, inače bi samoinicijativno otišao u samoizolaciju.
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja