Osijek
LIČINKE U KOPAČKOM RITU

Prva generacija komaraca stiže sljedeći tjedan
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Grad je osigurao novac za aviotretiranje Osijeka i njegova prstena u slučaju pojave komaraca

Služba Zavoda za javno zdravstvo Osječko -baranjske županije i ovoga je tjedna provela monitoring odraslih komaraca na području Grada Osijeka. Uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator na ukupno 17 postaja, a dobra je vijest da ni na jednoj postaji nije utvrđena povećana brojnost jedinki komaraca.

Monitoringom odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator bila su obuhvaćena područja Juga II, Brijesta, Briješća, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Tvrđavice, Centra, Bosutskog naselja, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Nemetina, Sarvaša. No nešto ranije ovoga tjedna proveden je monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka na 20 postaja. Tako je 11 postaja bilo suho, a na devet postaja bila je prisutna voda. Ne baš optimistično za Osječane je da je zbog visokog vodostaja Dunava dio područja Parka prirode Kopački rit pod vodom, a upravo su tamo utvrđene ličinke komaraca. Podsjetimo i kako se u povoljnijim uvjetima dostupne hrane i temperature vode od 20 do 25 stupnjeva vodena faza razvoja završi za manje od tjedan dana. Kako je temperatura za razvoj komaraca trenutačno idealna, to znači da bi prvi odrasli komarci iz Kopačkog rita mogli u Osijek stići već sljedećeg tjedna. Ono što bi nas moglo spasiti od veće invazije komaraca u Osijeku je da je Grad već sada ugovorio aviotretiranja grada i njegova prstena u slučaju pojave već odraslih jedinki komaraca. Inače, u tijeku je i monitoring ličinki komaraca na području Osječko-baranjske županije na 300 postaja.

No ZZJZ je odlučio ove godine upozoriti na još jednu važnu činjenicu koja otežava i monitoring i larvicidno tretiranje komaraca. Naime, Zavod je ove godine od Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske zatražilo kartu i podatke s točno označenim još uvijek minski sumnjivim područjem u Osječko-baranjskoj županiji. Službeni podatci za 2020. godinu pokazuju da je riječ o još 2500 hektara.

To znači da se na navedenom području i dalje ne može obavljati ni monitoring ni tretiranje ličinki granulama sa zemlje. U Zavodu kažu i kako zakon kaže da svaki neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje podliježe prekršajnim sankcijama u skladu s čl. 140. Zakona o protuminskom djelovanju, pa ostaje nejasno i to bi li se ovo područje moglo tretirati granulama iz zraka.

Nefreteta Z. Eberhard
KOMARAC MOŽE ŽIVJETI I DO ČETIRI TJEDNA
Za razvoj komaraca potrebna je voda. Ženke polažu jajašca na površinu vode ili na raslinje uz rub vode ili ostavljaju jajašca na površinama koje će naknadno biti poplavljene. Nastanjuju čiste vode, ali i one vrlo zagađene, od velikih do najmanjih mjesta, npr. privremeno poplavljena područja rijeka i potoka, bare, septičke jame, brodice, kante, vaze za cvijeće na grobljima, rabljene gume na otvorenome ili duplje stabala. Neke vrste (Culex, Anopheles) mogu prezimjeti kao oplođene ženke ili kao jajašca (Aedes) vrlo otporna na isušivanje i niske temperature. Odrasli komarci u idealnim uvjetima žive 3-4 tjedna. Nakon krvnog obroka ženke mogu izleći 100-150 jaja svaka tri dana, dok god žive.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike