Regija
RENATA ČETE POSREDOVALA

Pomogla DVD-ima - iz Velike Britanije “dovela” 18 vozila
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Rabljena navalna i tehnička vatrogasna vozila stigla su u više slavonsko-baranjskih društava

BELI MANASTIR - Kada ju je 1998. godine tadašnji predsjednik DVD-a Batina, Đuro Molnar, upitao hoće li biti blagajnica u mjesnom DVD-u, Renata Čete ni sanjala nije da će jednog dana položiti vatrogasni ispit, obući vatrogasnu odoru i profesionalno se baviti vatrogastvom. Radi u zaštitarskoj tvrtki Sokol kao vatrogaskinja, trenutačno je ‘‘raspoređena‘‘ u belomanastirski beljski Mlin, a njezine su zasluge za učinkovitiju protupožarnu zaštitu poprilično velike. Njezinim posredovanjem, naime, slavonsko-baranjski DVD-ovi bogatiji su za (zasad) 18 vozila, navalnih i tehničkih. Sva su pristigla iz Velike Britanije, registrirana su i u dobrom su stanju.

- Sve je počelo nakon što su mi u posjet došli britanski prijatelji s kojima sam u Bosni i Hercegovini još 2003. godine surađivala tijekom akcije Florijan - prisjeća se Renata, aktualna tajnica VZ-a Baranje, naglašavajući kako se to dogodilo prije tri godine, kada je počela obavljati tu funkciju. Razmišljala je kako pomoći baranjskim DVD-ovima, čiji vozni parkovi nisu u sjajnom stanju, slično kao i njihove blagajne. Budući da su iz operacije Florijan u Baranju početkom tisućljeća već stigla vozila, iz ove zaklade više nije bilo moguće ostvariti donaciju. No, nastavlja Renata, prijatelji su joj rekli tko bi, eventualno, mogao pomoći. Stupila je potom u kontakt s britanskim vatrogascima iz Nottinghama i vrlo brzo je uslijedila nabava Forda Rangera, koji je u DVD Kneževi Vinogradi stigao 2018. godine. Nakon toga stigla su navalna vozila za nekoliko baranjskih DVD-ova, a priča se uskoro proširila pa su se za vozila zainteresirali i neki slavonski DVD-ovi. Posljednja isporuka dogodila se ovih dana, kada je u Hrvatsku stiglo još sedam vozila. U tvrtki ‘‘EFA (Trading) Limited" u Essexu kupljena su tri navalna vozila marke MAN za DVD-ove Kneževi Vinogradi, Koritna i Semeljci, te četiri navalna vozila marke Dennis Sabre za DVD-ove iz Mrzovića, Vrbice, Potnjana i Viškovaca. Zbog situacije s pandemijom vozila su trajektom prebačena u Nizozemsku, gdje su ih dočekali predstavnici VZ-a Baranje i spomenutih DVD-ova te su se s novonabavljenim vozilima zaputili put Hrvatske.

- Treba naglasiti da vozila nisu donirana. Ona su kupljena, ali po nekoliko puta nižim cijenama nego kod nas. Riječ je o rabljenim vozilima, čija se godišta kreću od 1995. do 2003. No prešla su malo kilometara, nisu mnogo radila i u odličnom su stanju - objašnjava Čete, dodajući kako je dovoljan dokaz njezinim tvrdnjama prilično velik interes slavonsko-baranjskih DVD-ova.

Ivica Getto
U planu nabava još vozila, čeka se cijena
Renata Čete ističe kako u VZ-u Baranji ne miruju, već rade na novom projektu - nabavi nekoliko Fordova - tehničkih vozila u koja se mogu smjestiti sva potrebna sredstva za tehničke intevencije kakve slavonsko-baranjski DVD-ovi često obavljaju. ‘’U planu je nabava triju ili četiriju takvih vozila, ali budući da su mlađa, čekamo cijenu kako bismo vidjeli tko ih želi kupiti’’, kaže, naglašavajući da su sva nabavljena vozila oslobođena homologacije budući da služe vatrogastvu. Ne propušta priliku spomenuti Zdenka Čarapara, predsjednika VZ-a Baranje, s kojim tijesno surađuje i uz čiju je potporu došlo do realizacije svih spomenutih akcija. Potporu za sve ono što radi Renata Čete ima i od vlastitog supruga, koji je također vatrogasac...
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike