Mozaik
U LISTOPADU U ZAGREBU

Svjetska promocija glazbenog albuma slavnog Dana Browna
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Riječ je o Brownovu prvom službenom glazbenom djelu, dječjem albumu klasične glazbe

Slavni američki pisac Dan Brown objavit će krajem godine interaktivnu slikovnicu "Divlja simfonija" za koju je sam skladao glazbu, a svjetska praizvedba njegova prvog glazbenog albuma bit će 10. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.


Dan Brown, autor "Da Vincijeva koda" i najuspješniji pisac s liste bestselera New York Timesa svom je umjetničkom životopisu dodao još jedno postignuće, kao skladatelj orkestralne glazbe za "Divlju simfoniju", svoju novu dječju slikovnicu koja će u originalnom izdanju biti objavljena 1. rujna 2020. u ediciji Rodale Kids izdavačke kuće Random House Children‘s Books, priopćio je Brownov hrvatski nakladnik VBZ.


Riječ je o Brownovu prvom službenom glazbenom djelu od početka karijere, dječjem albumu klasične glazbe koji će djeci i odraslima omogućiti novo, zanimljivije, višeosjetilno iskustvo zajedničkog čitanja.


Na hrvatskom jeziku knjiga izlazi istovremeno kad i u svijetu, u izdanju VBZ-a, a objavljivanje interaktivne multimedijske slikovnice "Divlja simfonija" bit će popraćeno i objavom istoimena albuma.


Tim povodom u više od 20 zemalja zakazani su promotivni koncerti sa simfonijskim orkestrom, a svjetska praizvedba albuma održat će se u Zagrebu, gdje je nastala snimka "Divlje simfonije" - snimio ju je Zagrebački festivalski orkestar u dvorani i studiju Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.


Koncert u Zagrebu održat će se 10. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz sudjelovanje orkestra Zagrebačke filharmonije i pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića.


"Činilo se više nego prikladnim predstaviti Danovo djelo upravo tamo gdje je ovjekovječeno i na studijskoj snimci", rekao je Bob Lord, glazbeni producent projekta i generalni direktor tvrtke PARMA Recordings kojoj je bila povjerena produkcija.


Dan Brown cijeli se život bavi glazbom i skladanjem. Još u ranoj dobi nadahnule su ga klasične skladbe kao što su Peća i vuk i Karneval životinja, a glazbu oduvijek smatra samim središtem svog umjetničkog života.


"Odrastao sam s klasičnom glazbom", kaže Brown. "Moji su roditelji oboje glazbenici koji su odlučili da se u našem domu neće gledati televizija, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je meni kao dječaku predstavljala tajno utočište i pomogla je potaknuti moju maštu i kreativnost."
Dan Brown autor je brojnih svjetskih bestselera, uključujući romane "Da Vincijev kod", "Inferno", "Izgubljeni simbol", "Anđeli i demoni", "Velika obmana", "Digitalna tvrđava" i "Postanak", koji su tiskani u više od 220 milijuna primjeraka. Diplomirao je na Amherst Collegeu i Phillips Exeter Akademiji, gdje je bio i profesor engleskog jezika i književnosti prije nego što se potpuno posvetio pisanju. Trenutno radi na novom napetom romanu s profesorom Robertom Langdonom kao glavnim junakom.
Hina
Inspiracija
"Divlja simfonija", Brownovo prvo djelo za orkestar, sadrži dvadeset i jedan glazbeni portret koji crpi inspiraciju u životinjskom kraljevstvu. "Od radosnog ritma ‘Skakutavih klokana‘ i tajnovite melodije ‘Čudesnog kita‘ ili harmonija ‘Briljantnog šišmiša‘ od kojih se ježi koža, Divlja simfonija je doista, baš kako joj naslov kaže, jedna vrlo divlja simfonija", ističe se u najavi. Za američku premijeru Brown je odabrao Music Hall u Portsmouthu 15. studenoga. Zarada od prodaje ulaznica namijenjena je koncertnoj dvorani i orkestru te neprofitnim umjetničkim organizacijama Brownova rodnoga grada Portsmoutha. Koncerti u Zagrebu i Portsmouthu održat će se uz primjenu svih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka.
Najčitanije iz rubrike