Kultura

HGZ uskoro spreman za publiku
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Hrvatski glazbeni zavod najavio je skori završetak radova na hitnoj sanaciji te pokazao senzacionalne povijesne oslike koji su se otkrili na zidovima oštećenim od potresa.


- Korona je zaustavila naše programe, a potres nam je teško oštetio zgradu. No, vjerovali ili ne, mi ipak imamo neke dobre vijesti koje želimo podijeliti s vama - riječi su kojima je započela svoje izlaganje predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.


Radove na hitnoj sanaciji HGZ je započeo ubrzo nakon potresa zahvaljujući spremnosti projektanta i izvođača da se uhvate posla unatoč tome što znaju da je financijsko stanje udruge iznimno loše jer je prestankom rada zbog pandemije prestao i dotok prihoda. Ravnateljstvo je pokrenulo opsežnu donatorsku kampanju u koju su se uključile brojne privatne i pravne osobe te iznimno veliki broj umjetnika koji su svojim online nastupima snažno doprinijeli i potaknuli mnoge da pomognu obnovi. Pijanist Petar Klasan s bečkom adresom i finska violončelistica Liina Leijala koja živi i radi u Palestini govorili su o akciji koju su organizirali u suradnji s Lions klubom Kontesa Nera i koja je prerasla u pravi online festival u trajanju od 20 dana na kojem su nastupili umjetnici iz cijelog svijeta. Predsjednica LC Kontesa Nera Olivera Buzadžić osobno im je zahvalila i uručila darove u znak zahvalnosti za golemi angažman na ovom zahtjevnom projektu kojim je do sada skupljeno 40.000 kuna za obnovu HGZ-a.


Romana Matanovac Vučković je emotivnim riječima naglasila koliko je HGZ zahvalan za svaku uplaćenu donaciju jer su troškovi hitne sanacije procijenjeni na gotovo 800.000 kn. Do sada je prikupljeno 334.610 kn, kampanja se nastavlja, a najstarija hrvatska glazbena ustanova nada se i pomoći od Grada Zagreba te Ministarstva kulture.
Druženje s novinarima završilo je u Velikoj dvorani gdje su arhitekt Roman Šilje, restaurator Andrej Dokić i knjižničarka Nada Bezić gostima pokazali povijesne oslike koji su se otkrili na zidovima oštećenim od potresa. O tim prekrasnim oslicima kojima je Velika dvorana bila raskošno uređena, struka će se tek izjasniti nakon opsežnijeg istraživanja, a važno je istaknuti da je jedan od slojeva oslika izradio glasoviti Johannes Clausen, suradnik Hermanna Bolléa. N.Vek.
Možda ste propustili...

U SELCIMA 7. KOLOVOZA JEZIČNO-PJESNIČKA MANIFESTACIJA

Smotra Croatia rediviva ča-kaj-što

MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ÇILER İLHAN TURSKA DOBITNICA NAGRADE EU-A, U ZAGREBU

Tursku vidim kao golemu vatrenu kuglu koja ubrzava i nemoguće ju je zaustaviti

2

FESTIVAL ZA POTICANJE ČITANJA ODRŽAVA SE OVOGA LJETA ONLINE

Pripremite si koktele "Hobit" i "Svjedočanstva" i pročitajte na Moru knjiga 40 novih naslova

3

DLJI: “MARTA I SEDAM STRAHOVA”

O mentalnom zdravlju mladih i odrastanju