Kultura
RAZMATRALI SU I OPCIJU ODGAĐANJA ZA JESEN

20. OLJK u 10 dana donosi 46 programa na 15 lokacija
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

U deset dana ovogodišnjeg, jubilarnog, 20. Osječkoga ljeta kulture, na 15 gradskih lokacija, Slavonci će moći besplatno pogledati 46 programa, najavljeno je to na konferenciji za novinare na novoobnovljenom Trgu Vatroslava Lisinskog, na kojemu se nalazi i glavna festivalska pozornica. Za to je utrošeno milijun i 260 tisuća kuna, najviše iz proračuna Grada Osijeka, koji je od prve manifestacije glavni organizator te ponešto od sponzora. Jubilarni je OLJK "poguralo" i Ministarstvo kulture, naglasili su članovi Organizacijskoga odbora. Na čelu mu je već treću godinu dogradonačelnica Žana Gamoš koja je prve godine prvi put "osjetila tremu" upravo pred onima i zbog onih koji su u igri svih 20 izdanja.


Više od deset tisuća gledatelja samo je jedna od stavki kojima se OLJK svako ljeto može pohvaliti, pa se s pravom nadaju da ni ovogodišnje, koje tradicionalno počinje na dan zaštitnika Osijeka - sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, a zaključuje se 8. srpnja - ne će biti manje posjećeno. No, sve mora i bit će u skladu s preporukama epidemiologa. Osijek svako ljeto postaje atraktivna kulturna pozornica naše mikroregije, pa i šire, dodala je Žana Gamoš. Programi su po cijelom gradu, pa i tako na neki način poštuju mjere, smatra dogradonačelnica, ponosna što će "spektakularno" otvoriti ovo izdanje i to dokumentarnim filmom posvećenim upravo svim desetljećima iza Ljeta, čije autorstvo potpisuje Boris Šeper, a nakon čega će uslijediti koncert Rade Šerbedžije. Ni zatvaranje ne će biti manje atraktivno - koncertom Ansambla LADO, pod umjetničkim vodstvom Baranjca Krunoslava Šokca.


Prije tri ili četiri mjeseca ubacio je Organizacijski odbor u veću brzinu, no pandemija je sve stavila pod znak upitnika, priznaje Žana Gamoš, ne krijući da je opcija bila i odgađanje OLJK-a za jesen, no "sada nema razloga za strah, brigu, samo nestrpljenje do početka".
Od 2009. OLJK je budno pratio i Dražen Alerić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, koji će ove godine, zahvaljujući slikovnici Bon ton iza duge (čiji je autor, uz ilustracije imenjaka mu Jerabeka), biti i u programu. U tih 12 izdanja, prisjetio se, uvijek je bio financijski škripac i nikad nije bilo novca za sve što su željeli. Ipak, subjektivno je ovaj program ocijenio najboljim do sada. Medijima na podršci zahvalila je Danijela Klobučar, ponosna na pet domaćih premijera. N. Vekić
Od pet premijera, tri su dramske
Od pet premijera tri su dramske - Višnjik HNK u Osijeku (koprodukcija s GDK-om Gavella, 7. srpnja u dvorištu PTF-a), Mali vitez don Kiho i štitonoša Sancho​ Damira Mađarića (kopr. s koprivničkim Kazalištem Oberon, 1. srpnja na glavnoj pozornici) te Popis Gradskih galerija (4. srpnja u Barutani). Ne treba zaboraviti ni Festival slikovnice Čuvari priča (GISKO, od 2. do 4.7.), sjajan likovni program (nagrađeni na 2. studentskom biennalu, novosadska izložba u MSO-u, u dva postava - Španjolski majstori, hommage Marini Viculin, okrugli stol uz stogodišnjicu osnutka HDLU-a, sakralna umjetnost iz zbirke MLU-a...), filmske projekcije, povratak MH u igru dvjema tribinama, Oljkić (za najmlađe - predstave, kreativne radionice).
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas