Novosti
DRUGA FAZA NATJEČAJA

Prilika za podizanje kvalitete u vrtićima
Objavljeno 26. lipnja, 2020.
Planom Operativnog programa "Učinkoviti ljudski resursi" do kraja lipnja predviđa se objava druge faze natječaja "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja". Riječ je o mogućnosti za obnovu i razvoj objekata dječjih vrtića i jaslica, posebno onih pod upravom jedinica lokalane samouprave koji kapacitetima godinama ne mogu pratiti odredbe državnog pedagoškog standarda.


Natječaj "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja - faza 2." omogućuje dodjelu nepovratnih sredstava s intenzitetom potpore od 100 posto. Indikativni iznos nepovratnih sredstava koji se može dodijeliti je od 500.000 do 6.000.000 kuna, a prihvatljivi su korisnici dječji vrtići s popisa Ministarstva znanosti i obrazovanja i jedinice lokalne samouprave koje organiziraju predškoski odgoj u svojim jedinicima. Projekti koji će moći konkurirati za nepovratna sredstva mogu obuhvaćati: pružanje usluge produženog boravka, poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada, jačanje kapaciteta odgojitelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama, unaprjeđivanje usluga u provedbi redovitih i posebnih programa, alternativnih odgojno-obrazovnih programa te programa javnih potreba, kao i razvoj posebnih programa. Provedba programa po projektu mora biti osigurana kroz 24 do 30 mjeseci.
Podsjetimo, prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja", u kategoriji "trajni", upućen je u ožujku 2018. od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Njime se rasporedio 318,61 nepovratni milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a cilj je bio usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, odnosno uvođenje poslijepodnevne smjene koja bi pratila smjenski rad roditelja, te osiguravanje dovoljnog kadra i uvjeta za rad u dvije smjene. I.Solar
Možda ste propustili...