Novosti
NAJAVA IZ VLADE:

Skraćeno radno vrijeme za tvrtke s više od 10 zaposlenih
Objavljeno 25. lipnja, 2020.

ZAGREB - Na Vladinoj sjednici u četvrtak najavljeno je uvođenje mogućnosti skraćenog radnog vremena kao nove mjere očuvanja radnih mjesta, koja bi se provodila u drugoj u polovici godine za tvrtke s više od deset zaposlenih.

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović rekao je da Vlada sa sindikatima i poslodavcima razrađuje kriterije za potporu očuvanja radnih mjesta kroz skraćenje radnog vremena.

Trajanje potpore bilo bi od 1. lipnja do 31. prosinca ove godine. Zamišljena je tako da se poslodavcima koji zbog poteškoća u poslovanju i pada poslovnih aktivnosti imaju potrebu za skraćenim radnim vremenom, omogući sufinanciranje razmjernog dijela plaće sukladno skraćenom radnom vremenu. Namijenjena je svim sektorima, za tvrtke koje imaju više od 10 zaposlenih.

Financiranje je predviđeno iz programa Europske komisije.

Očekuje da će ukupan trošak do kraja godine iznositi nešto manje od tri milijarde kuna, rekao je Aladrović.

Ujedno je ocijenio da su mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim korona virusom "pokazale svu moć Vlade da sačuva radna mjesta". Podsjetio je da je provedba same potpore započela 23. ožujka te izvijestio da je do danas isplaćeno 5,3 milijarde kuna potpora, a s uključenim  doprinosima ta se svota penje na 7,4 milijardi kuna.

Aladrovića raduju podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji, kako je rekao, pokazuju da smo se s jučerašnjim i današnjim danom vratili na pretktiznu razinu zaposlenosti.

"Sada imamo više od milijun i 543 tisuće osiguranika, a u fazama prije nego što je kriza počela imali smo manji broj. Što se tiče tržišta rada možemo reći da smo uspješno savladali sve do sada postavljene prepreke", ocjenjuje Aladrović i dodaje da zadnjih mjesec dana konstantno pada broj nezaposlenih.   HINA

Možda ste propustili...

ZASTUPNICI O MOBILNOJ APLIKACIJI "STOP COVID-19"

Bauk: Vladajući su se malo zaigrali

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DINKO ROMIĆ OSTVARUJE SVOJ SAN

Osječanin proizvodi rakiju koja osvaja okusom, ali i imenom

2

PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Jedna novopozitivna osoba iz Našica

3

PORAST BROJA OBOLJELIH

U Vukovarsko-srijemskoj županiji još 26 pozitivnih na koronavirus