TvObzor
BRAD MEHLDAU OBJAVIO ALBUM “SUITE: APRIL 2020” POSVEĆEN PREŽIVLJAVANJU

Jazz i korona
Objavljeno 26. lipnja, 2020.

Nema nikakve dvojbe da nam je korona svima ostavila gorak okus u ustima. Tko zna kakvim će nas sve još “suvenirima” darovati. Ono što je posve sigurno, ostat će upamćeni strašni termini poput socijalne distance i samoizolacije koji od nas traže da više ne budemo političke životinje iliti društvena bića po Aristotelu očekujući da ostajemo kod kuće krotko perući ruke.

Nemogućnost izlaska iz doma i putovanja kao i javnih okupljanja u većem broju obesmislila je glazbenu i druge kreativne industrije onemogućujući nas da se radujemo uživo koncertima i drugim kulturnim događajima. Mnogi glazbenici koji su ostali zaključani kod kuće umjesto da koncertiranjem zarađuju za život lišeni osnovnih prihoda te ne mogu platiti stanarinu. Neki od vodećih orkestara i ansambala ozbiljne glazbe otkazali su svoju djelatnost sve do kraja godine. To znači da će mnogi od glazbenika vjerojatno dobiti otkaz. Svi se još sjećamo sjajnog big banda Vienna Art Orchestra pod vodstvom Matthiasa Rüegga koji je nekada bio perjanica orkestralnog jazza proteklih desetljeća. Taj orkestar trajno je pokopala gospodarska kriza iz 2007.-2008. kada su mu presahnuli izvori financiranja i njegov rad nikada više nije bio obnovljen. Zatvaraju se i poznati klubovi u kojima se svirao jazz jer se njihovim vlasnicima iz svijeta biznisa neisplati plaćati hladni pogon za prostor u kome se ništa ne održava.

Srećom, nije sve tako crno. Depresivna korona mnoge je kreativce zarobljene u svojim domovima nagnala da pisanjem ili skladanjem otjeraju tamne oblake. Američki pijanist Brad Mehldau ovih je dana objavio vinilni album nazvan “Suite: April 2020”. Posrijedi je dvanaeststavačna kompozicija za glasovir solo koju je napisao tijekom travnja kada je bio prisiljen živjeti u Amsterdamu. Odatle je podrijetlom njegova supruga Nizozemka Fleurine Verloop, pjevačica jazza s kojom je objavio četiri albuma i ima troje djece. Vjernoj publici ovog pijanista možda nisu promaknuli ti uratci, a autor ovog teksta preslušao je dva dostupna na digitalnoj platformi Deezer i rado ih preporuča svakome tko voli vokalni jazz, ali i Mehdlauovo glazbovanje na glasoviru. Nemogućnost da nastavi turneju po Europi sa svojim trijem prisilila je Mehldaua na ostanak u krugu obitelji. Kao što se može vidjeti to je na njega blagotvorno djelovalo. Travanjsku suitu Brada Mehldaua možda jest nadahnula koronska tjeskoba, ali njezin lirizam kao i nazivi pojedinih stavaka (“I. waking up”, “II. stepping outside”, “III. keeping distance”, “IV. stopping, listening, hearing”, “V. remembering before all this”, “VI. uncertainty”, “VII. - the day moves by -”, “VIII. yearning”, “IX. waiting”, “X. in the kitchen”, “XI. family harmony” i “XII. lullaby”) svjedoče o autorovom optimizmu. To govori i popratni tekst koji se može pročitati na naslovnici albuma u kome Mehldau objašnjava kako spomenuta suita zrcali njegova iskustva i osjećaje koji su ga preplavili u vremenu koronakrize. Jedan stavak posvetio je upravo držanju razmaka odnosno toj famoznoj socijalnoj distanci. Vrijeme izolacije iskoristio je kako bi naučio jednu važnu životnu lekciju, a to je znati slušati. Stavak “VI. uncertainty” odnosi se na osjećaj nesigurnosti od neizvjesne budućnosti. Objašnjavajući zašto je na album uvrstio i svoju obradu skladbe Neila Younga “Don’t Let It Bring You Down” Mehldau ističe njegove optimistične stihove: “Don’t let it bring you down/ It’s only castles burning/ Find someone who’s turning/ And you will come around” koji su mu uvijek bili vodilja. Na albumu se još nalaze obrada kompozicije “New York State of Mind” Billyja Joela što je zacijelo posveta njegovom drugome domu u Velikoj Jabuci od kojega je bio nasilno odvojen zbog koronakrize kao i šlager “Look For The Silver Lining” iz 1920. koji je proslavila Judy Garland. Sav prihod od prodaje prvih tisuću primjeraka ovog albuma za sada objavljenog samo na vinilu koji stoji “sitnicu” od stotinu dolara ide u korist zaklade Jazz Foundation of America’s COVID-19 Musician’s Emergency Fund koja nezaposlenim glazbenicima plaća stanarinu, ma gdje bili. Uostalom, snobovština se uvijek posebno plaćala. Dostupan je i u digitalnom formatu, a kompaktni disk izlazi tek u rujnu.

Za sve teoretičare urote koji misle da je tajanstvena korona izmišljotina te da ljudi zapravo krepavaju od dijaboličnog zračenja 5G preporučamo egzotični album danskog trubača Pallea Mikkelborga “The Mysterious Corona” iz 1967. Primjerak ovog albuma na internetu dosiže cijenu od 400 eura, a znatiželjnici ga mogu poslušati na još uvijek besplatnom YouTubeu.

Draško Celing
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata