Novosti
NJEMAČKA PREUZIMA PREDSJEDANJE EU-OM

Primarna je borba protiv koronakrize
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
Njemačka vlada usvojila je na svom sastanku u srijedu program za njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje počinje 1. srpnja, a glavna tema predsjedanja bit će svladavanje posljedica koronakrize. "Cilj našeg programa je da Europa iz krize iziđe ojačana", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon redovitog sastanka kabineta u srijedu. Maas je zemlje članice Europske unije istodobno pozvao na više solidarnosti s članicama koje su najpogođenije krizom. "Pandemija koronavirusa neke je zemlje članice pogodila teže nego druge, no gospodarske i socijalne posljedice pogađaju sve zemlje podjednako", rekao je Maas, koji je dodao kako će svladavanje posljedica iziskivati "velike napore i osjetljive odluke". Maas je rekao kako Njemačka sebe vidi kao "motor i voditelja" unutar Europske unije. "Naša zadaća bit će graditi mostove i pronalaziti rješenja od kojih će na kraju koristi imati svi stanovnici Europe", zaključio je Maas. Ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je da će jedna od središnjih konkretnih zadaća njemačkog predsjedanja biti implementacija EU paketa pomoći za obnovu nakon koronakrize. "Naš je cilj primjena programa pomoći i jačanje neovisnosti Europe", rekao je Altmaier osvrćući se na 750 milijardi eura težak paket.
Program njemačkog predsjedanja službeno nosi naziv "Zajednički. Učinimo Europu ponovno snažnom" i na 24 stranice govori o "povijesnim" i "sudbonosnim" izazovima pred kojima je EU. H
Brexit, digitalizacija i odnosi s Kinom
Osim prevladavanja posljedica koronakrize, kao glavni prioriteti navedene su teme okončanja pregovora oko Brexita, klimatskih promjena, digitalizacije i pozicioniranja EU-a između globalnih sila SAD-a i Kine. Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije nekoliko dana, predstavljajući program predsjedanja u Bundestagu, najavila poboljšanje gospodarskih veza s Kinom.
Možda ste propustili...

ANGAŽIRANA TVRTKA KOJA ĆE IZVODITI RADOVE U PETRINJI

Počeli radovi na budućem kontejnerskom naselju

PREMINULA JEDNA COVID POZITIVNA OSOBA

U zadnja 24 sata 35 novopozitivnih osoba u OBŽ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSTAJU U SLAVONIJI

Bolesnom mladiću iz Siska i njegovoj majci - kuća u Tenji

2

NOVOOBOLJELIH 18 GRAĐANA

Bez preminulih u OBŽ, pozitivno 5,2% testiranih osoba

3

POPLAVA LAŽNIH PCR NALAZA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Krivotvorenjem testova u BiH bave se i kućanice