Novosti
STROŽI REŽIM NA GRANICI POGODIT ĆE AGENCIJE

Turiste su i prošlog vikenda vodili na izlete u Srbiju i BiH?!
Objavljeno 25. lipnja, 2020.

Početkom svibnja turističke agencije dobile su dozvolu za ponovni početak rada. Tijekom epidemije COVID-19, prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, turističke agencije u ožujku i svibnju nisu smjele nuditi i prodavati bilo kakve aranžmane, a putovanja zbog ograničenja kretanja nisu bila moguća. Ta je odluka bila na snazi sve do 27. travnja. Nakon otvaranja agencije su se prvo usmjerile na ponudu domaćih aranžmana, jer unatoč tome što im je bilo dopušteno da ponovno započnu rad, međudržavne granice i dalje su bile zatvorene. Onda su se otvorile granice sa susjednom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, što je nekim agentima bio znak da u ponudu ponovno mogu uvrstiti jednodnevne ili dvodnevne izlete u obližnje gradove i izletišta susjednih država. No osim formiranja programa za susjedne zemlje počela je i ponuda ljetnih aranžmana za, primjerice, Bugarsku, Makedoniju ili Crnu Goru. Samo mjesec dana poslije čini se da sve ponovno pada u vodu i da će posao agencija opet postati upitan ili orijentiran na domaće tržište.


"Mi smo sve izlete u inozemstvo odgodili još prošlog vikenda, odnosno čim se pojavila vijest o pojavi novooboljelih od COVID-a, i to posebno u Srbiji i BiH. Trebali smo ići u Novi Sad, no uistinu nismo željeli da se naši putnici tamo zaraze i još potom bolest donesu u Osijek. Koliko znam, izlete su odgodile i neke agencije u Osijeku, poput Animatravela, no, s druge strane, bilo je i onih koji ih nisu odgodili, što je za svaku osudu. Zbog neodgovornih i građana i poslovnih subjekata, kojima je zarada ispred zdravlja, granice će najvjerojatnije sada biti zatvorene", komentirala je za naš list Nera Mačašević iz Brod Toursa.


No u agencijama su otpočetka napominjali i kako su im izleti prema epidemiološkim naputcima, a prema kojima autobus može biti popunjen do 50 posto kapaciteta, kako bi putnici mogli držati propisanu distancu, upitne zarade.


S ponovnom pojavom koronavirusa od planiranih putovanja odustaje i dio putnika. Tako je Osječanka Marija P. već uplatila dio krstarenja na koje je planirala ove jeseni. No sada od putovanja želi odustati, a agencija iz Rijeke, koja je organizator putovanja, traži da se putovanje plati do kraja. "Pola iznosa već sam platila, ali ne želim nastaviti plaćanje za putovanje za koje i ne znam hoću li na njega uopće moći ići", kaže ta sugrađanka.
Turistički agenti sada su ponovno najoptimističniji u kontekstu prodaje aranžmana na hrvatskoj obali, jer vjeruju da će većina domaćih turista htjeti provesti bar sedam dana uz more i sunce. N.Z.Eberhard
DOMAĆI TURIZAM
Turistički agenti sada su ponovno najoptimističniji u kontekstu prodaje aranžmana na hrvatskoj obali. Stručnjaci napominju i kako bi zbog novog vala epidemije koronavirusa mogli najviše profitirati kampovi i apartmanska naselja, i to ne samo zbog lakšeg stvaranja propisane distance nego i zbog toga što su ekonomičniji, jer imaju niže komunalne i druge troškove rada od objekata hotelskog tipa viših kategorija.
Možda ste propustili...

SUFINANCIRANJE PROJEKATA IZ FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Objavljivanje natječaja uhvatilo je tempo

PRVI HITNI LET ZABILJEŽEN I U SLAVONIJI

Helikopterska medicinska služba djelovala 26 puta

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore

Najčitanije iz rubrike