Ekonomija
MILIJUN I 649 TISUĆA JE ZAPOSLENIH

Anketna nezaposlenost u prvom kvartalu 7 posto
Objavljeno 25. lipnja, 2020.
U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju bilo milijun i 649 tisuća zaposlenih, što je na godišnjoj razini oko 12 tisuća manje, a broj je nezaposlenih pao za 13 tisuća, na 123 tisuće osoba, pa stopa anketne nezaposlenosti iznosi sedam posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Riječ je o statističkim podatcima iz ankete o radnoj snazi, koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti. Prema podatcima iz ankete, u prvom je tromjesečju 2020. u Hrvatskoj bilo milijun i 649 tisuća zaposlenih, što je u odnosu prema prethodnom kvartalu, odnosno četvrtom lanjskom tromjesečju, 26 tisuća manje, ili oko 1,6 posto. Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu prema prvom kvartalu 2019., pokazuje da je u prvom tromjesečju prošle godine zaposlenih bilo oko 12 tisuća manje, ili 0,7 posto. Istovremeno broj nezaposlenih pao je na godišnjoj razini za 9,6 posto, a na tromjesečnoj za 4,7 posto. Naime, u prvom tromjesečju ove godine nezaposlenih je, prema anketi, bilo 123 tisuće, a u istom tromjesečju 2019. godine 136 tisuća, dok je pak u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu bilo šest tisuća više nezaposlenih, 129 tisuća.
Stopa anketne nezaposlenosti, kao postotni udio nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, tako iznosi sedam posto, što je 0,6 postotnih bodova manje na godišnjoj, a 0,2 postotna boda manje na kvartalnoj razini.
Naime, stopa anketne nezaposlenosti u prvom kvartalu 2019. iznosila je 7,6 posto, a u četvrtom tromjesečju prošle godine 7,2 posto. S obzirom na broj zaposlenih i nezaposlenih, u prvom kvartalu ove godine aktivno stanovništvo činila su 1,772 milijuna osoba, što je na tromjesečnoj razini pad za 33 tisuće osoba, ili za 1,8 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu prema prvom tromjesečju prošle godine, broj aktivnih stanovnika niži je 25 tisuća, ili 1,4 posto. Broj neaktivnih stanovnika porastao je i na kvartalnoj i na godišnjoj razini. U kategoriji neaktivnog stanovništva u prvom su tromjesečju ove godine bila 1,742 milijuna osoba, što je prema četvrtom lanjskom kvartalu 31 tisuća više, a u odnosu prema prvom kvartalu prošle godine 16 tisuća više. Stopa aktivnosti, koja pokazuje postotni udio aktivnog u radnosposobnom stanovništvu, u prvom tromjesečju ove godine pala je na 50,4 posto, što je 0,9 postotnih bodova manje nego tromjesečje prije, a 0,6 postotnih bodova manje nego u prvom lanjskom kvartalu. Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radnosposobnom stanovništvu, u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine iznosila je 46,9 posto, što je na tromjesečnoj razini pad za 0,8 postotnih bodova, a na godišnjoj za 0,3 postotnih bodova. H
Broj nezaposlenih pao je za trinaest tisuća, na sto dvadeset tri tisuće osoba u prvom tromjesečju
Možda ste propustili...

PREKID OPORAVKA NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Osjetno pogoršana poslovna klima

NISKE TEMPERATURE ŠTITE OD NAMETNIKA

Hladnoća i snijeg su usjevima dobro došli

POZITIVNO UTJEČU NA GOSPODARSTVO

Unatoč COVID-u priprema sajmova u punom je jeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana