Crna kronika
ZAVRŠENO SUĐENJE UBOJICI SOCIJALNIH RADNIKA U ĐAKOVU

Drežnjak: "Sve mi dolaze šumovi u glavu i uopće se ne osjećam krivim"
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

OSIJEK - Ja znam da je nešto bilo, ali ne znam kako je bilo i ništa ne znam. Uopće se ne osjećam krivim. Sve mi dolaze šumovi u glavu i gotovo i ne osjećam krivnju - dodao je svojoj obrani Andrija Drežnjak koji je u srpnju prošle godine ubio socijalnu radnicu Blaženku Poplašen i pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrbu u Đakovu.
Miroslav Kraljević, zamjenik županijskog državnog odvjetnika, pokazao mu je izjavu koju je sam napisao kada je ispitivan, no rekao je da ne zna je li on to pisao te je ponavljao kako mu "dolaze šumovi u glavu".

Na upit predsjednika sudskog vijeća suca Davora Mitrovića, ima li što dodati na kraju svoje obrane rekao je.
- Ja bih da se ponovno provede suđenje, jer ne znam ništa ni šta je i kako bilo. Ne mogu se sjetiti. Kriv se ne osjećam uopće - ponovio je dvostruki ubojica.
Na početku završne sudske rasprave prvo je ispitan sudski vještak psihijatrijske struke Ivan Požgain, koji je ustvrdio kako je Andrija Drežnjak raspravno sposoban.

- Dva puta sam ga pregledao i dao mišljenje u kojem sam potvrdio sve nalaze koji su pronađeni u prvom vještačenju i to primarno slabiju intelektualnu opremljenost na razini ispodprosječnih do graničnih vrijednosti, potom poremećaj ličnosti graničnog tipa, te karakterološke i psihoorganske promjene, povezane uz njegovu ovisnost o alkoholu - zaključio je psihijatar. Na upit Drežnjakovog odvjetnika Jurice Jurića, je li sposoban shvatiti apstraktne pojmove kao što su krivnja, priznanje ili negiranje krivnje, Ivan Požgain rekao je da je to sposoban shvatiti, ali kod njega u skladu sa njegovom strukturom osobnosti postoji odsutnost osjećaja krivnje, jer koristi patološke obrambene mehanizme kao što su projekcije tj. projicira sa sebe krivnju na druge osobe.

Odvjetnik Jurica Jurić dao je prigovor na nalaz i mišljenje psihijatra da je Andrija Drežnjak raspravno sposoban, jer sam s njim nije uspio uspostaviti dvostranu komunikaciju, niti ga je mogao savjetovati.

Tužitelj Miroslav Kraljević u svojoj završnoj riječi istaknuo je kako nije ni bilo dvojbe da je Drežnjak počinio dva teška ubojstva kako mu se to optužnicom stavlja na teret.
- Ta je činjenica bila jasna i prije  suđenja jer je kod njega je pronađen pištolj iz kojeg je pucano na oštećenike, a i svjedoci su to potvrdili. Tereti ga se optužnicom za dva teška ubojstva na podmukao način iz bezobirne osvete. Prema unaprijed osmišljenom planu pribavio je pištolj, zaštitaru predočio da samo treba ostaviti neke papire. Sve to govori da je kazneno djelo počinio na podmukli način planirano da on sam ispravi nepravdu koja je prema njegovom mišljenju njemu nanesena. Bezobrirno u ovoj situaciji i daje veći značaj jer apsolutno nije bilo povoda, jer su žrtve učinile ono što je od njih traženo, prebacile su imovinu s oca na sina. I danas je rekao da se ne osjeća krivim i smatra da je ispravio nepravdu koja mu je nanesena - rekao je između ostaloga tužitelj. Kod određivanja kazne rekao je sudu kako treba uzeti u obzir da je nakon ovog događaja zakonodavac reagirao i djelatnike Centara za socijalnu skrb proglasio službenim osobama.
- Upravo ta okolnost predstavlja otegotnu okolnost jer u vrijeme ubojstava nisu bili službene osobe, jer je lišio živote na radnom mjestu u izravnoj vezi s njihovim radom. Otegotno je i to što se radio o potpuno nevinim žrtvama koje nisu dale nikakav povod da im se dogodi takvo nešto, pogotovo što se radi o osobama koje su najviše pomagale optuženom u njegovim teškim životnim okolnosti - zaključio je tužitelj navodeći da su olakotne okolnosti to što se Drežnjak ne može brinuti sam o sebi, nema poslovnu sposobnost, da je korisnik Centra kroz duže razdoblje te da je bio smanjeno ubrojiv. "No ipak je sposoban lišiti nekoga života. Pored smanjene ubrojivosti treba kod određivanja kazne procijeniti kontekst u kojem se to dogodilo" - rekao je Miroslav Kraljević.

Odvjetnik Hrvoje Grubeša, punomoćnik obitelji ubijenih, naveo je sudu da je iz izjave Ljubice Zovko vidljivo da nije postojao nikakav doprinos žrtava da dođe do ovog zločina te da su odradili sve po svim zakonskim propisima. "U ovom slučaju nema ni jedne olakotne okolnosti za Andriju Drežnjaka" - zaključio je Grubeša.
Odvjetnik Andrije Đrežnjaka u svojoj je završnoj riječi istaknuo kako smatra da optužba tijekom postupka nije dokazala da je počinio kaznena djela na način kako se tereti te da ima elemenata koji ukazuju na njegovu neubrojivost, odnosno bitno smanjenu ubrojivost. Branitelj je rekao kako optužba nije izvela dokaz koji bi nedvojbeno ukazao da je optuženi autor izjava koje je su pokazane na sudu, te da nema dokaza koji bi ukazivali na zaključak da je planirao ubjstva i zbog toga kupio pištolj.


- Važna činjenica za obranu jest ta da je optuženi lišen poslovne sposobnosti, ali i da je kroz duže vremensko razdoblje koristio propisanu terapiju koja je tijekom vještačenja pronađena u krvi. Obrana je sudu dostavila podatke o utjecaju lijekova, pogotovo kod osoba koje ih duže koriste i to onih lijekova koje je koristio Drežnjak. Upravo činjenica da je optuženi duže vrijeme koristio ove lijekove te njihova moguća svojstva pri tom korištenju po stavu obrane ukauzuju na zaključak da optuženi nije mogao shvatiti djelo koje je počinio niti sve okolnosti. Nema dokaza koji bi ukazivali da je optuženi pucao na žrtve iz neposredne blizine, jer bi se u tom slučaju na njegovoj odjeći pronašli biološki tragovi - rekao je, između ostalog, branitelj Jurica Jurić.
Sudac Davor Mitrović objaviti će presudu na Županijskom sudu Osijek u ponedjeljak u podne.
Sandra LACIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike