Mozaik
NEOBIČAN PERFOMANCE U BARCELONI

Koncertom za biljke otvorena Opera Lice
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Nakon tri mjeseca opera u Barceloni otvorila je svoja vrata, a koncert gudačkog kvarteta slušalo je gotovo 2300 biljaka
Jedna od najpoznatijih opernih kuća u Europi, Opera Liceu, u Barceloni, u ponedjeljak je nakon više od tri mjeseca ponovno otvorila svoja vrata, no posjetiteljima na prvome koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sjedala je, umjesto ljudi, zauzelo gotovo 2300 biljaka.


Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua Victor García de Gomar, pojasnio je da je svrha koncerta potaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnome stanju u kojemu su se zatekli za vrijeme izolacije kada su postali "publika lišena statusa publike".


Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj opernoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2292 lončanice s raznolikim biljnim vrstama. Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza organizacije koncerta, rekao je da mu je cilj bio ukazati na ono što se dogodilo u Španjolskoj, ali i diljem svijeta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.


"Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj", kazao je Ampudio na probi prije koncerta. "Možemo li pokazati više empatije? Počnimo s umjetnošću i glazbom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati - prirodu". Nakon koncerta biljke su darovane zdravstvenim radnicima kao zahvala za njihov nesebičan golemi trud u posljednjih nekoliko mjeseci.

Šestominutni koncert na pozornici Liceua prenosio se uživo putem Youtubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju "Krizanteme", talijanskoga skladatelja Giacoma Puccinija. Prije i nakon izvedbe glazbenici su se naklonili "publici".


Hina
Najčitanije iz rubrike