Sport
NOVAK ĐOKOVIĆ ZARAŽEN I OSRAMOĆEN

Divljim teniskim partyjem bez pravila udarili pljusku sportu
Objavljeno 24. lipnja, 2020.

Vezani članci

OTAC NOVAKA ĐOKOVIĆA

Dimitrov je nanio štetu i Hrvatskoj i Srbiji

Koronaskandal iz Zadra i zaraženi Novak Đoković na naslovnicama su svih svjetskih medija, od BBC-a, preko CNN-a i Guardiana, do New York Timesa. Svi redom pišu o Adria Touru i njegovom inicijatoru, inače najboljem tenisaču svijeta Đokoviću, a uglavnom se svi pitaju zašto je usred pandemije organizirana i dopuštena takva zabava u Beogradu, potom u Zadru, i zašto se tijekom turnira baš nitko nije pridržavao nijednog savjeta epidemiološke struke.


U Beogradu se igralo i partijalo, nastavilo se tako i u Zadru, a onda je neodgovorno ponašanje došlo na naplatu. Turnir u Zadru uoči finala iznenada je prekinut, jer je bugarski tenisač Grigor Dimitrov objavio: "Pozitivan sam na koronavirus". Bugarin je unio paniku u Hrvatsku, sad je jasno da se tijekom Adria Toura ponašao kao "pijani milijarder", jer za njega nisu vrijedila pravila, pa čak ni ono da prijavi kako se loše osjeća i ima povišenu temperaturu. Dimitrov kao da je pao s neba i ne zna za koronu, a ništa drugačije nije se ponašao ni ostatak teniskog društva. Većina je bila neodgovorna i preopuštena.

Dimitrov se prvi testirao i saznao da je pozitivan, a onda je COVID-19 potvrđen i kod Borne Ćorića, Viktora Troickog, dva trenera, kao i kod Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene. Kako su se tenisači, posebice Đoković, proteklog tjedna družili s "pola Zadra" nastala je panika, mnogo ljudi završilo je u samoizolaciji, a mnogi su pohitali na testiranje.


Adria Tour lijepo je zamišljena priča, ali Đoković i kolege, u konačnici, sportu su učinile medvjeđu uslugu. I to samo zbog neodgovornosti i neozbiljnosti. Kao inicijator i organizator turneje najveći krivac ispao je, naravno, Đoković, na njega se svalilo drvlje i kamenje od strane kolega sportaša i epidemioloških stručnjaka, ali nije baš svemu kriv Đoković. Pa, valjda mu je netko dopustio taj "cirkus" u Beogradu i Zadru, a da je sve bilo u redu turneja bi još posjetila Sarajevo i Banju Luku. Đoković mora odgovoriti na cijeli niz neugodnih pitanja, ali na njih moraju odgovoriti i nacionalni teniski savezi, gradovi domaćini, pa i država. Sa samo jednim "NE" turnir u Zadru ne bi bio moguć. Posebice ne pod uvjetima "mi ne moramo biti odgovorni".


- Sve što sam sa svojom ekipom radio u zadnjih mjesec dana, radio sam od srca i u najboljoj namjeri. Naš turnir trebao je u svijet poslati poruku jedinstva i solidarnosti u regiji u ovo teško vrijeme krize. Ideja je bila da se prikupi novac za pomoć ljudima kojima je ona najpotrebnija, i da pokažemo što možemo kad zajedno radimo. Nažalost, nije ispalo tako. Strašno mi je žao što je do ovoga došlo, i nadam se da zaraza neće nikome zakomplicirati život - poručio je Đoković iz samoizolacije.


Ideja je doista bila dobra, a završilo je tako da su sportaši možda izazvali novi val zaraze u Hrvatskoj, jer proteklih 15-ak dana, osim golemog talenta, pokazali su i golemu neodgovornost i nezrelost koja se najviše baš od njih ne očekuje.
Dobro je netko primijetio, bio je to divlji party bez ikakvih pravila, a nakon iznenadnog završetka najveće teniske zabave na Balkanu ostao je težak mamurluk i pitanje: "Što nam je sve ovo trebalo".


Ivana Liović
Donna Vekić

osječka tenisačica

Boravila sam na turniru u Zadru i naravno da sam se odmah testirala. Negativna sam na test za COVID-19, a u petak ću napraviti još jedan test. Međutim, prema naputcima medicinskih stručnjaka, u samoizolaciji sam.
KOLEGE TRAŽE OSTAVKU
Iako je trenutačno svjetski broj jedan i vjerojatno ponajbolji tenisač svih vremena, Novak Đoković nikada nije bio ljubimac publike i novinara diljem svijeta. Simpatije su češće na strani Rogera Federera ili Rafe Nadala. U koronaskandalu novinari Srbina prozivaju kao krivca za širenje zaraze i fijasko Adria-Toura.

A i dio tenisača, navodno, traži njegovu ostavku na mjestu predsjednika Savjeta ATP igrača, jer se ponio nemarno i neodgovorno.
Najčitanije iz rubrike