Osijek
LJETO BEZ KOPIKE - PREOSTAJE JEDINO DRAVA

Riječne plaže zdravstveno ispravne, ali bez spasilaca
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Grad je 8. svibnja proglasio kupališnu sezonu od 1. lipnja do 15. rujna

Kako zbog kišnog lipnja i opreza zbog COVID-a većini Osječana kupanje na prirodnim kupalištima proteklih tjedana nije bilo atraktivno, u drugi plan pao je i službeni početak sezone kupanja. No, s obzirom na to da se očekuje kako će do kraja lipnja građani ipak potražiti osvježenje odlaskom na "kupanac", valja istaknuti da su počela mjerenja kvalitete kupališnih voda na tri dravska kupališta i dva bajera. Kao i ponoviti da bazeni na Kopiki ovoga ljeta neće raditi, što znači da Osijek ovog ljeta neće imati ni jedno kupalište na otvorenom pod nadzorom spasilačke službe.

Analiza vode
Odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanju sezone kupanja na području Grada Osijeka u 2020. godini Gradsko je vijeće usvojilo 8. svibnja, a njome je određeno kako sezona ove godine traje od 1. lipnja do 15. rujna.

"Grad Osijek je i ove godine službeno proglasio tri lokacije uz Dravu kupalištima - Pampas, Kopika i Podravlje (Željo), i na njima će se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo provoditi analize kvalitete vode za kupanje. Usto, kontrole kvaliteta vode za kupanje provodit će se i na bajeru Jug 2 i Našičkom bajeru. Riječ je o prirodnim i neuređenim kupalištima, Grad nema obvezu infrastrukturnog uređenja područja i osiguravanja spasilačke službe. S obzirom na to da se zbog nedostupnosti Kopike na dravskim kupalištima očekuje veći broj kupača negoli prijašnjih godina, građane se dodatno poziva na oprez. Kako zbog opasnosti od utapanja i ozljeda, tako i zbog situacije s COVID-om", kaže pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka Romano Kristić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izvještavaju kako su do sada obavljena dva uzorkovanja na svih pet spomenutih lokacija u Osijeku, i to 15. svibnja i 1. lipnja. Svi uzorci dobili su ocjenu izvrstan. U nastavku sezone uzorkovanja će se obavljati svaka dva tjedna, a podatke će objavljivati Zavod za javno zdravstvo na svojim internetskim stranicima. U slučaju loše kvalitete vode za kupanje na nekoj od spomenutih lokacija stanovništvo će biti dodatno obaviješteno preko medija.

Tri lokacije
Inače, Grad Osijek tri je lokacije uz Dravu proglasio kupalištima još u rujnu 2018., prema Zakonu o vodama, koji propisuje da jedinica lokalne samouprave donosi odluku kojom se utvrđuju lokacije za kupanje (kupališta) i trajanje sezone kupanja na površinskim vodama, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje i obavlja klasifikacija te određuje profil vode za kupanje.

Radi poštovanja Uredbe o kakvoći voda za kupanje, kojom se propisuje da jedinica lokalne samouprave prije početka svake sezone kupanja donosi odluku kojom se utvrđuju lokacije za kupanje (kupališta) na kojima se provodi monitoring kakvoće voda, navodeći razlog eventualne promjene u odnosu prema prethodnoj sezoni kupanja, utvrđuje trajanje sezone kupanja na površinskim vodama za kupanje, prikazuje ocjena o kakvoći površinskih voda za kupanje za prethodnu sezonu kupanja te obavlja klasifikacija za prethodne četiri sezone kupanja, izrađuje kartografski prikaz plaže te određuju profili voda za kupanje.

Valja napomenuti kako su u prvoj verziji odluke o proglašenju kupališta na popisu lokacija koje su trebale biti proglašene kupalištima bili i Našički bajer i bajer na Jugu 2. Međutim, ta se dva kupališta na popisu nisu našla zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa (bajer Jug 2) i potencijalne opasnosti za kupače (Našički bajer).

No Grad Osijek unatoč tomu, zbog javnog interesa, na te dvije lokacije osigurava uzorkovanje vode za kupanje. Također nije na odmet spomenuti i kako se Pravilnikom o sigurnosti na uređenim kupalištima propisuju uvjeti koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja te na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje, održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje športskih natjecanja i priredbi. No kako tri dravska kupališta pripadaju "neuređenim kupalištima", njihovo uređenje nije obveza Grada. O tome bi u budućnosti svakako trebalo razmisliti zbog brojnosti kupača.

Ivana Solar
5

je lokacija u Osijeku na kojima će Zavod za javno zdravstvo pratiti kvalitetu i ispravnost vode za kupanje
OBNOVA KOPIKE
“Kopika se ne otvara, a razlog je tome što je pokrenut postupak rekonstrukcije bazenskog kompleksa i potrebne pripreme, koje će uskoro početi. Športski objekti d.o.o. upravljaju Copacabanom, ali sam je tijek postupka rekonstrukcije u nadležnosti Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša”, kaže Nataša Brčić, direktorica Športskih objekata. Iz Grada kažu kako je riječ o investiciji od 15 milijuna kuna.
Možda ste propustili...

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE OVOG TJEDNA

Slijedi nam nekoliko dana kiše i ugodnog osvježenja

AKTIVNOSTI UOČI NOVE ŠKOLSKE GODINE

Upisi djece u prvi razred osnovne škole

POPUŠTANJE MJERA OSJEĆA SE I U OPĆINI BILJE

Infoploče za lakše orijentiranje turista

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana