Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Strah pred novim valom zamrznuo tržište kapitala
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Novi val koronavirusa poput ledenog vjetra zamrznuo tržište kapitala pogodivši najviše vrijednosnice turističkog sektora

Prošlog tjedna pale su cijene dionica na domaćem tržištu nakon objavljene vijesti u četvrtak ujutro o jedanaest oboljelih osoba od koronavirusa u RH. Vijest je izazvala golemi strah među ulagačima od novog vala koronavirusa i poput ledenog vjetra zamrznula domaće tržište kapitala pogodivši prije svega vrijednosnice turističkog sektora.
Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 60,0 milijuna kuna, od čega se dionicama protrgovalo 32,4 milijuna kuna i obveznicama 27,6 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,4 milijuna kuna. To je 0,3 milijuna kuna, ili 4,5 posto manje nego tjedan ranije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su blago pale. Indeks Crobex spustio se u ponedjeljak na 1644 boda (pad za 0,3 posto) uz ostvarenih 6,3 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio rast cijena dionica, pri čemu je indeks Crobex povećan za 0,5 posto, na 1653 boda. Rast dionica nastavio se u srijedu, kada se, uz ostvarenih 4,3 milijuna kuna prometa, indeks Crobex povećao za 0,2 posto, na 1655 bodova. U četvrtak ujutro cijene dionica na domaćem tržištu kapitala potonule su nakon objave vijesti o novih 11 zaraženih osoba koronavirusom u RH.
Dodatni problem nastao je oko podne kada su na američkim burzama počele naglo padati cijene ročnica (futures). Razlog pada cijena ročnica su objavljeni podaci o rastu broja oboljelih osoba od koronavirusa u saveznim državama SAD-a koje su ranije oslobodile svoje gospodarstvo ukidanjem restriktivnih mjera.
Financijski analitičari na američkim burzama našli su se u nezavidnoj poziciji svjesni postojanja velikog jaza i neravnoteže između visokih cijena financijske imovine koje su rezultat monetarnih i fiskalnih mjera središnje američke banke - FED u odnosu prema indikatorima realnog tržišta roba i usluga koje se već duže vrijeme nalazi u recesiji. Dio financijskih analitičara sklon je teoriji kako će velika količina novca koja je kroz monetarne mjere središnjih banaka preplavila i zatrpala svjetska financijska tržišta, nakon oporavka gospodarstva, pokrenuti val inflacije u svijetu. Drugi dio financijskih analitičara sklon je tumačenju kako će do uravnoteženja doći brzo nakon što svjetske multinacionalne kompanije počnu objavljivati financijske izvještaje. Tada će postati vidljiv jaz između cijena financijske imovine i poslovnih rezultata u realnom sektoru što će pokrenuti val korekcije. U takvim okolnostima cijene dionica na američkim burzama u četvrtak su snažno pale. To se prenijelo na indeks Crobex, koji je u četvrtak potonuo na 1636 bodova (pad za 1,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1640 bodova. To je 9 bodova, ili 0,5 posto manje nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex šest je zabilježilo rast i osam pad cijene, a vrijednosnica Atlantic grupa zadržala se na 1.270,00 kn.
Tjedni dobitnik je dionica Atlantska plovidba, kojom se snažno trgovalo, a cijena joj je povećana za 11,7 posto, na 220,00 kn. Rast cijene dionice Atlantska plovidba dovodi se u vezu s kretanjem indeksa BDI. Indeks BDI (Baltic Dry Index), koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu, prošlog se tjedna povećao za golemih 82,0 posto, na 1527 bodova na tragu uvjerenja o brzom oporavku svjetskog gospodarstva. Povećanje tjedne cijene zabilježile su dionice Đuro Đaković grupa (rast za 11,7 posto) te Dalekovod (rast za 10,4 posto) i povlaštena dionica Adris grupe (rast za 7,0 posto). Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarilo je šest dionica. To su: Valamar Riviera Poreč (5,4 milijuna kuna), Atlantska plovidba (4,6 milijuna kuna), Dalekovod (2,8 milijuna kuna), HT (2,7 milijuna kuna), IGH (2,4 milijuna kuna) i Atlantic grupa (2,2 milijuna kuna). Dionicama Valamar Riviera Poreč snažno se trgovalo u četvrtak (2,4 milijuna kuna) i petak (1,4 milijuna kuna), kada je došlo do pada cijene zbog straha od novog vala koronakrize, što je najviše pogodilo turistički sektor. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 27,00 kn. To je 1,20 kn, ili 4,3 posto manje nego na početku tjedna. Dionicama Atlantska plovidba pojačano se trgovalo u utorak i srijedu kada se ostvarilo po 1,5 milijuna kuna dnevnog prometa. Ulazak tvrtke Konsolidator, koja je u suvlasništvu Forte nova grupe, u vlasničku strukturu Dalekovoda povećala je zanimanje za dionicu ove građevinske tvrtke. Dionicama HT jače se trgovalo u četvrtak, kada se ostvarilo 0,9 milijuna kuna dnevnog prometa. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 175,00 kn. To je 2,50 kn, ili 1,7 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica povećala se u petak na 110,90 bodova (tjedni rast za 0,27 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić

Možda ste propustili...

JOŠ JEDAN MJESEC KATASTROFALNIH PODATAKA

Portuglaski turizam opustošen

NAJČEŠĆE KORISTE GODIŠNJE ODMORE

Krenuo talijanski feragosto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana