Regija
TRAŽE REAKCIJU GRADA I MJERODAVNIH SLUŽBI

Stanari ogorčeni zbog buke, galame i ozvučenja terasa
Objavljeno 19. lipnja, 2020.
Miličević: Odluka o ugostiteljskoj djelatnosti u skladu je sa zakonom
ŽUPANJA

Suvlasnici stambene zgrade u Velikom kraju 46, prekoputa crkve, u središtu grada, pisanim su se putem obratili gradonačelniku Davoru Miličeviću i zatražili skraćivanje radnog vremena za Rock Caffe, smještenom u prizemlju te zgrade, i Caffe baru Forum, koji je u neposrednoj blizini. Pozivaju se na Zakon o zaštiti od buke, odnosno Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi borave i rade.

Naglašavaju da Odlukom o ugostiteljskoj djelatnosti Grada Županje gradonačelnik ima mogućnost na temelju predstavki građana, policijskih, ili inspekcijskih izvješća, pojedinim ugostiteljima skratiti radno vrijeme ako učestalo krše odredbe ove odluke, odnosno ako se u provedenom postupku utvrdi da su počinjeni neki od navedenih prekršaja. U dopisu ističu narušavanje javnog reda i mira u objektu i njegovoj neposrednoj blizini, nepoštivanje propisanog radnog vremena te neprovođenja mjera zaštite od buke, odnosno prekomjernu uporabu elektroakustičnih uređaja. Suvlasnici stambene zgrade ističu da su ti prekršaji stalni, a u prilog tome navode i točne datume i slučajeve u pojedinim lokalima zbog kojih je, naglašavaju, intervenirala i policija.

"Budući da je ovaj problem i kršenje zakona od navedenih ugostiteljskih objekata i njihovih vlasnika prisutan i poznat godinama, desetljećima (!?), držimo da je i ovo spomenuto dovoljno da se pokrene postupak i donese rješenje u kojem će se prihvatiti traženo", stoji u zahtjevu. Pozivaju i sve mjerodavne za ovu problematiku na učinkovito djelovanje i očitovanje, uz napomenu da su policijska postaja i inspekcijska tijela ovlašteni, na temelju članka 14. Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, poslati Gradu ovakav ili sličan zahtjev.

Takva je odluka donesena u prosincu, na inicijativu ugostitelja i dijela gradskih vijećnika radi poboljšanja ugostiteljskih sadržaja u gradu. Njome je dopušteno ozvučenje i živa glazba na terasama ugostiteljskih objekata. Tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupku njezina donošenja, suvlasnici ove zgrade bili su protiv predložene Odluke. Smatraju da kafići ne mogu raditi kao noćni barovi i diskoteke, jer su nedovoljno i nekvalitetno izolirani, i da nijedan ugostiteljski objekt na svojoj terasi ne ispunjava ni minimalne tehničke uvjete.

Zamoljen da prokomentira zahtjev stanara zgrade u Velikom kraju 46, gradonačelnik Davor Miličević ističe da je Odluka donesena u skladu sa Zakonom.

- Mi se kao grad moramo razvijati, građanima omogućiti i druge mogućnosti i sadržaje, kao što ih imaju i ostali gradovi. Je li buka na koju se neki žale veća od dopuštene, to ćemo provjeravati. Volio bih da dobijemo upite svih stanara te zgrade, jer se na dopisu koji nam je poslan navodi samo “suvlasnici”, bez ikakvog potpisa. Bojim se da se iza “suvlasnika” zapravo kriju njih dvoje ili troje. Kada budemo dobili potpise više od 50 posto tamošnjih stanara, onda ćemo sve pretresti, analizirati, pa ćemo vidjeti - zaključuje Miličević.

Marija Lešić Omerović
“CIJENA ŽIVOTA U SREDIŠTU GRADA”
Izmjenama Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti restoranima i barovima, koji inače rade do 24 sata, omogućen je duži rad vikendom, uoči i na sam dan blagdana, ili državnog praznika, ako iza njega ne slijedi radni dan, najdulje do dva sata poslije ponoći. Do četiri sata poslije ponoći mogu raditi u vrijeme obilježavanja Dana grada, božićnih i novogodišnjih blagdana, i pojedinih gradskih manifestacija. Terase mogu raditi do 24 sata, do kada je na njima dopuštena i uporaba elektroakustičkih i akustičkih uređaja te izvođenje žive glazbe. U Odluci stoji da su ugostitelji dužni pridržavati se svih potrebnih mjera kako ne bi došlo do remećenja javnog reda i mira, uz ispunjavanje uvjeta iz Zakona o zaštiti od buke i postojećeg pravilnika. Ugostitelji u Županji smatraju da je takvu odluku o ugostiteljskoj djelatnosti trebalo i ranije donijeti, jer takva praksa već odavno postoji i u drugim gradovima. A što se tiče buke na koju se građani žale, poručuju da je to cijena života u strogom središtu grada, i to ne samo u Županji nego i u svim drugim sredinama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana