Kultura
PREMIJERA SUTRA, 19. LIPNJA

"Večer baleta i plesa" u dvorištu HNK-a Osijek
Objavljeno 18. lipnja, 2020.
Program širokog dijapazona plesnih izričaja osmislio je umjetnički voditelj Baletnog ansambla HNK-a u Osijeku Vuk Ognjenović

Nakon koncerta gudačkog kvarteta i izvedbe drame "Kolo" Arthura Schnitzlera, najnovija premijera u sklopu premijernoga ciklusa "COVID-19", koji se održava pod sloganom "Pozornica u dvorištu", proteći će u znaku plesa. Premijera ove poslastice, pod nazivom "Večer baleta i plesa", u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta održat će se u petak, 19. lipnja, s početkom u 21.30 sati, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj u svečanom foyeru HNK-a.


Program "Večeri baleta i plesa", koji uključuje doista širok dijapazon plesnih izričaja, osmislio je umjetnički voditelj Baletnog ansambla HNK-a u Osijeku Vuk Ognjenović. Na pozornici u dvorištu tako će se plesati od standardnih i latinoplesova, poput salse i tanga, preko klasičnog i modernog baleta, pa sve do suvremenog plesa.


- Riječ je o kolažnom programu osmišljenom kao svojevrsna gala večer, gdje ćemo predstaviti gotovo sve plesne stilove i vrste koje kao ansambl možemo iznjedriti u jednom programu. Pripremljeni program, osim klasičnoj kazališnoj publici, u glazbenom i plesnom smislu trebao bi biti iznimno zanimljiv i mladima te svim ljudima koji se bave plesom, a kojih u Osijeku ima jako mnogo. Iako se to možda tako ne čini, program "Večer baleta i plesa" umnogome je zahtjevniji za izvesti od, primjerice, "Orašara", ali je upravo zato i toliko atraktivan - rekao je Ognjenović, dodavši kako balet i plesna umjetnost općenito, u Osijeku kontinuirano egzistira još od 1910. godine.


Devet glazbeno-plesnih minijatura, uz Ognjenovića, koreografski su osmislili Tessa Ljubić, Rafael de Moura Rodrigues, Vanja Dušić, Laura del Carmen Velasco Farrera i Sara Epifany Erceg. Uz nezaboravnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog, Astora Piazzolle, Adolphea Adama, Erika Satiea, Camillea Saint-Saënsa, Carlosa Gardela, Cesarea Pugnia, ali i Elis Regine, Toma Jobima i Franka Sinatre, Kevina MacLeoda te kubanskog sastava Buena Vista Social Club, u dvorištu HNK-a, uz ostale, plesat će osječkoj publici poznati članovi plesne skupine: Helena Horvat, Lucija Horvat, Laura Špindel, Vanja Dušić, Danijel Novoselac, Anja Bašnec, Lucija Firi, kao i sam Vuk Ognjenović.


Voditeljica propagande i prodaje u osječkom HNK-u, Jadranka Petrović, kazala je kako su pri sastavljanju programa premijernoga ciklusa "COVID-19" nastojali obuhvatiti i sugrađanima predstaviti sve što kazalište ima, i to u okolnostima kada zbog epidemije koronavirusa vlada određeni nedostatak kulturnih aktivnosti.
- Pokazali smo da smo se uspjeli othrvati i odgovoriti na izazove koje nam je postavila cijela ova situacija oko koronavirusa - rekla je Petrović, naglasivši kako će u slučaju vremenskih neprilika doći do odgađanja izvedbi "Večeri baleta i plesa" za neke druge dane.


Danijel Miklić
devet
GLAZBENO-

PLESNIH

MINIJATURA
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike