Zdravlje
MNOGO VIŠE OD ZAČINA

Kurkuma: Najmoćnija čuvarica našeg zdravlja
Objavljeno 8. lipnja, 2020.
Kao protuupalno sredstvo rabimo ju kod svih upala, ali i kod raznih infekcija, za unutarnju i vanjsku uporabu

Temerik, ili žuti korijen, također su nazivi za kurkumu, dragocjenu biljku koja ima svojstva antibakterika, antispazmodika, antioksidanta, antiinflamatorika, antikarcinoma, koloranta, digestiva, diuretika, holeretika, holagoga, karminativa i stimulansa. Kurkuma je podrijetlom iz Indije, a prenesena je u Europu još u starom vijeku. Kurkuma se većinom koristila za bojenje hrane (indijski šafran - žuta tinta), i papira.

Biljka raste u obliku gomoljastog korijena, podanka s korijenjem koji su na krajevima gomoljasto odebljani. Pripada porodici đumbira, sa stabljikom visine i do dva metra, i s velikim kopljastim žarko zelenim listovima. Cvjetovi su bijelo-žute boje te čine zbijeni cvat. Bočni korijeni, to jest podanak, naziva se Curcuma longa, a gomoljast korijen Curcuma rotunda. Korijen na tržište dolazi u suhom stanju. Aromatičan je, oštrog i jakog okusa. Većinom se uzgaja u vrtovima i na plantažama. Rijetko se nađe u divljem obliku. Rabi se podanak kurkume. Ljekoviti sadržaj: oko pet posto eteričnog ulja, od čega 50 posto kurkumena i 1 % L-kamfora, bromelina, smole, gorkih tvari, boje curcumin (koja je osjetljiva na svjetlost), gume, vitamini C, E, itd. Eterično ulje kurkume rabi se u parfumeriji, tj. kozmetici.

Svestrana uporaba
Znanstvena ispitivanja govore o proučavanju ljekovitog djelovanja kurkume u liječenju antikouglantnog, antiinfekcijskog, antiupalnog, antimutagenog, antioksidantnog, antiviralnog, antitumornog djelovanja. Kurkuma prašak (prstohvat praška) pomiješan s aloja sokom (pola dl i 1 dl soka od naranče) izvrsno je preventivno ljekovito sredstvo u svakodnevnoj prehrani. Zapadna pučka medicina rabi kurkumu za liječenje arterioskleroze, artritisa, anemije, abdominalnih grčeva, za liječenje i kao prevenciju protiv karcinoma, za liječenje atletskog stopala, bolesti jetre i žutice, bakterijskih infekcija, bolnih stanja, burzitisa, čira na želucu, dvanaestniku, dijabetesa, čukljeva, edema, gastritisa, glavobolje, gljivične infekcije, gluhoće, grčeva, za liječenje bolesti srca, hemoroida, hepatitisa, histerije, kožnih bolesti, kod vodenih bolesti, kolesterola, karpalnog sidroma, kožnih bolesti, očnih bolesti, osteoartritisa, psorijaze, kao prevencija moždanog udara, kod raznih rana, za smanjenje stresa, kod tenditisa, uveitisa, za jačanje organizma, kod ženskih bolesti i žučnih kamenaca.

Najpoznatiji ljekoviti proizvodi od kurkume su kapsule, ekstrakt (u pedijatriji), i tinktura. Protuupalna djelovanja kurkume rabimo kod svih mogućih upalnih stanja, kod raznih infekcija kako za unutarnju uporabu tako i za vanjsku. Preventivno djelovanje postižemo uzimajući kurkumu svakodnevno kao začin.

U pučkoj medicini kurkuma se koristi za liječenje: žuči (sprječava, otapa i odstranjuje žučne kamence), kod upale žučne vrećice, jetre (kod alkoholne ciroze, hepatitisa, kroničnog hepatitisa), sprječavanje žutice, želuca (lošeg apetita, želučanih i abdominalnih bolova), hemoroida, bubrega, kod povišenog kolesterola (snižava ga), pomaže kod grčeva u crijevima, nadutosti i lošeg rada crijeva, Crohnove bolesti, dijareje, dizenterije, ulceroznog kolitisa, parazita i nametnika), za jače izlučivanje mokraće, naročito kod liječenje gihta, ili raznih reumatskih oboljenja, limfe (Hodgkins), Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, epilepsije.

Prah svaki dan
Kontraindikacije se u literaturi ne navode, osim kod prevelike i učestale (90 dana) uporabe kurkume, kad može doći do raznih poremećaja u radu metabolizma.

Kurkuma je sastavni dio curry začina s oko 20 posto te mu ujedno daje boju. Kurkuma prah se koristi za pečena jaja, umake od jaja, umake za pečene piliće, umake od gorušice i majoneze te za riblje salate. Kurkuma se također rabi za bojenje maslaca, sira, ulja, itd. U ljekovite svrhe može se uzimati prah od kurkume, i to 0,2 do 0,3 g na dan (ili 1 čajna žličica podijeljena na tri obroka), tako da ih rasporedimo u sva tri obroka. Kurkumu dodajemo kod dijetalnih jela za poboljšavanje okusa, kao i za stimuliranje rada pojedinih unutarnjih organa. J.Kn.
Kontraindikacije se u literaturi ne navode, osim kod prevelike i učestale (90 dana) uporabe kurkume
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike