Osijek
UZ VODIČA OTKRIVALI TAJNE TVRĐE

Osječane i njihove goste oduševio i besplatni obilazak osječke ljepotice
Objavljeno 6. lipnja, 2020.

Vezani članci

SUBOTA UZ SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Napokon je počela šetnja kroz davnine

Brojne Osječane osim Sajma antikviteta svake prve subote u mjesecu silno razvesele i besplatni turistički obilasci koji su također postali svojevrsna tradicija u organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka.

Iznimka nije bila ni prošla subota, kada su svi zainteresirani posjetitelji imali prilike upoznati sve tajne i manje poznate detalje osječke ljepotice - Tvrđe. Njih petnaestak koji su se okupili iz raznih gradova Hrvatske stručno je vodio Mislav Pavošević, kojeg je razveselio ponovni susret s dragim licima. "Osim Osječana, došli su nam i gosti iz Splita i Zagreba, a obilazak je trajao sat vremena unutar kojih smo obišli Trg Sv. Trojstva, Trg V. Lisinskog te Vodena vrata. Nismo zaboravili ni Bastion i crkvu sv. Mihaela, a okupljeni su se imali prilike upoznati i s brojnim znamenitostima u Tvrđi, poput Glazbene škole, Generalkasarne te Franjevačkog samostana i crkve. Čini mi se da im je najzanimljivija priča o graditelju zidina Johannu Stephanu von Beckersu, za čije se tijelo vjeruje da je nakon smrti zazidano u zidine Vodenih vrata. Inače, zidine osječke tvrđave - Tvrđe počele su se graditi u 18. stoljeću, i to u obliku velike nepravilne zvijezde kako bi se grad obranio od mogućeg novog napada Osmanskog Carstva koje je Osijek držalo pod okupacijom više od sto godina", objasnio je Pavošević. Prvi put u turističkom razgledanju Tvrđe sudjelovala je i Martina koja je kaže jedva dočekala boravak na otvorenom nakon epidemije koronavirusa. "Osječanka sam, a iako dobro poznajem svoj grad, ova besplatna tura mi je izvrsna prilika da ga još bolje upoznam i otkrijem zanimljive pojedinosti ovog našeg poznatog dijela grada. Upoznata sam s nekim informacijama, međutim, sigurna sam da ima još puno toga što ne znam i što ću prvi put čuti. Inače, obožavam Sajam antikviteta i često ga posjećujem, a sad sam odlučila i besplatno se prošetati otkrivajući Tvrđu", podijelila je s nama Martina.

Dodajmo još da je ovo izvrsna prilika za otkrivanje svih ljepota Tvrđe prije nego što njezin prostor postane veliko gradilište i krene u temeljitu obnovu. E. Nenadić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana