Osijek
SUBOTA UZ SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Napokon je počela
šetnja kroz davnine
Objavljeno 6. lipnja, 2020.

Nakon gotovo tri mjeseca izbivanja zbog pandemije koronavirusa, ove se subote, prve u mjesecu, vratio tradicionalni Sajam antikviteta koji je ponovno okupio velik broj izlagača i posjetitelja. Sunčana lipanjska subota odisala je mirisima (i okusima) tradicionalnih proizvoda lokalnih proizvođača koji su savršeno upotpunili kulisu još jedne šetnje starim i pomalo zaboravljenim vremenima.

Našlo se tu za svakoga ponešto, od ratnih memorabilija i vojne opreme, do gramofonskih ploča i porculanskog posuđa, a naša ekipa još jednom je pokušala pronaći neke od najzanimljivijih primjeraka. I pronašli smo ih, na štandu Snježane Jakovljević iz Osijeka, koja je, kaže, jedva dočekala ponovno subotnje druženje i uživanje u lijepom vremenu, i to u savršenom ambijentu. "Moram priznati da su mi izlaganja silno nedostajala ova tri mjeseca u kojima nije bilo organizacije Sajma. Inače, izlažem već pet godina i gotovo ne propuštam dolaske u Tvrđu, a posebno me veseli ovaj dolazak, jer se ponovno osjeti radost i veselje koji su uvijek krasili osječke Sajmove antikviteta. U mojoj ponudi nalazi se mnogo staroga nakita, porculanskog posuđa, ali i stari modni dodatci. Najvredniji je Meissenov porculanski tanjur, a svoju kolekciju neprestano dopunjavam poklonima bliskih prijatelja te obiteljskim nasljeđem. Voljela bih kad bi i mladi prepoznali vrijednost i ljepotu antiknih predmeta i njima upotpunili svoj životni prostor", objasnila je Jakovljević.

Subotnje druženje jedva je dočekala i Osječanka Dunja, uzbuđena zbog još jednog lova na blago. "Ovo mi je najdraža subota i najdraže prijepodne u mjesecu, zato što se uvijek okupi velik broj ljudi i vlada silno pozitivna energija. Meni su najzanimljiviji nakit i modni dodatci, a redovno se vraćam s nekim ‘ulovom‘, poput broša, ili naušnica. Sajam mi je jako nedostajao za vrijeme epidemije upravo zbog tog ‘šušura‘ kojim odiše", zaključila je Dunja.

Ema Nenadić

Vječno svjetlo s motivom Svevidećeg oka

 

Na prvom postkorona Sajmu antikviteta napokon smo opet mogli uživati u obilnoj ponudi predmeta zanimljivih zbog umjetničke vrijednosti, ili kulturno-povijesnog značaja. Ovaj nam je put za oko zapelo Vječno svjetlo s motivom Svevidećeg oka, koje je bilo izloženo na štandu gospodina Davora Paloša iz Virovitice. Prema njegovim informacijama ovaj masonski predmet nabavljen je u jednoj virovitičkoj obitelji koja je mnogo putovala svijetom te je predmet u Viroviticu stigao s nepoznate lokacije.

 

 

Vječno svjetlo, izvedeno od mjedi, sastoji se od većeg i manjeg tetraedra povezanih trima mjedenim lancima koji se sastoje od naizmjeničnog niza ovalnih i okruglih karika. Veći tetraedar okrenut je vrhom prema dolje i na svakoj od ploha ima, unutar trokuta, ukucano Svevideće oko oko kojega se šire zrake, a gornja ploha završava nazubljenim vijencem. Gornji, manji tetraedar, također na svakoj plohi ima stilizirano Svevideće oko unutar trokuta iz kojeg, također, isijavaju zrake. Svevideće oko od davnina je simbol intelektualnog opažanja, a u baroknom je razdoblju, kao simbol Božje nazočnosti i svevidljivosti, postao učestali motiv u kršćanskoj ikonografiji. Motiv Svevidećeg oka jedan je od najstarijih, i najznačajnijih slobodnozidarskih simbola koji označava Sunce iz kojeg emaniraju život i svjetlo te braću stalno podsjeća na neprestanu budnost.

Grgur Marko Ivanković

Novo izdanje Sajma prve subote u srpnju

Nakon popuštanja epidemioloških mjera i povoljne slike u Hrvatskoj, nema sumnje da neće izostati i sljedeći Sajam antikviteta koji će Osječane i njihove posjetitelje ponovno razveseliti prve srpanjske subote, na staroj adresi, i u već dobro poznatom okruženju. Odlično društvo, veseli “šušur”, ali i mnoštvo domaćih eno i gastroproizvoda koji su, uz prekrasne primjerke iz prošlosti, najbolja pozivnica da prijepodne ponovno provedete u osječkom turističkom biseru, još će vas jednom uvjeriti zašto je Sajam antikviteta toliko voljen proizvod grada na Dravi. Ne sumnjamo kako će se stotine i tisuće ponovno zaljubiti u neka davno zaboravljena vremena.

Plesne cipele stare više od 70 godina

Našoj je novinarskoj ekipi u lovu na antikvitete za oko zapeo zanimljiv par cipela star više od 70 godina originalno zacijenjen na 150 njemačkih maraka, koji je u svojim zlatnim danima korišten za step ples. Lijepo očuvane i visokokvalitetne kožne ‘plesaljke’ danas možete pronaći za 200 kuna. E.N.

 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike