Novosti
EUROPSKA KOMISIJA UVJERENA:

Planu oporavka dobri izgledi za prihvaćanje
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Unatoč rezervama koje pojedine članice Europske komisije imaju oko predloženog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) i plana za gospodarski oporavak, EK je u petak izrazila uvjerenost da je njezin prijedlog dobra osnova za dogovor i da ima sve izglede da bude usvojen.


"Prijedlog Europske komisije ima sve izglede da bude usvojen u Europskom vijeću i Europskom parlamentu. Znamo da postoje različita stajališta o tome prijedlogu, da treba postići dogovor, ali nismo izlazili s tim prijedlogom da pritom nismo bili uvjereni da je dobra osnova za dogovor", rekao je glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer, zamoljen da komentira stajalište finske vlade.


Vlada u Helsinkiju u četvrtak je objavila da joj paket za oporavak nije prihvatljiv u obliku u kojem ga je predložila Komisija.


Komisija je 27. svibnja objavila novi prijedlog sedmogodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine u visini od 1100 milijardi eura te plan za gospodarski oporavak od posljedica pandemije koronavirusa od 750 milijardi eura, od čega 500 milijardi kroz nepovratnu pomoć, a 250 milijardi kroz povoljne zajmove. Finska vlada objavila je da je otvorena za razgovor o tom paketu, ali traži da se smanje sredstva za nepovratnu pomoć i povećaju ona za zajmove. Prije toga je i austrijska vlada, koja se u posljednje vrijeme prometnula u glasnogovornika "štedljive četvorke", u kojoj su još Nizozemska, Danska i Švedska, najavila da neće podržati paket u obliku koji je predložila Komisija.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je da će se o paketu Europske komisije razgovarati na sljedećoj videokonferenciji čelnika zemalja članica Europske unije 19. lipnja. Na toj videokonferenciji ne očekuje se dogovor zemalja članica o predloženom paketu, a Michel to vidi kao "temeljitu pripremu za sljedeći samit koji će, bude li moguće, biti održan kao fizički sastanak". Neslužbeno se spominje da bi se fizički sastanak čelnika zemalja članica mogao održati u prvoj polovini srpnja. Michel ističe da "treba učiniti sve da do dogovora dođe prije ljetne stanke".


Da bi prijedlozi Europske komisije prošli moraju dobiti jednoglasnu potporu država članica i pristanak Europskog parlamenta.
Podsjetimo, Hrvatska bi bila jedna od najvećih dobitnica ovog plana oporavka. Tim dokumentom za Hrvatsku je predviđeno nešto više od deset milijardi eura, od čega su 7,3 milijarde nepovratna sredstva, a 2,65 milijardi kroz moguće zajmove. "Sa sigurnošću mogu reći da ćemo uz ovaj instrument oporavka i VFO u razdoblju od 2021. do 2027. imati dvostruko više sredstava na raspolaganju nego što smo imali u razdoblju od 2014. do 2020. I zato je članstvo u EU-u dobro, i zato je jako dobro da idemo u dublju integraciju", rekao je krajem svibnja hrvatski premijer Andrej Plenković. H/D.Pav.
Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od deset milijardi eura, no plan mora dobiti potporu svih članica EU-a
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

Najčitanije iz rubrike