Novosti
MINISTRI UNUTARNJIH POSLOVA EU

Koordinirati ponovnu slobodu kretanja
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Ograničenja slobodnog kretanja među zemljama EU-a uvedena zbog pandemije koronavirusa moraju se ukinuti na koordinirani način, zaključak je ministara unutarnjih poslova EU-a, koji su u petak održali videokonferenciju, priopćeno je iz hrvatskog MUP-a.


Kako je istaknuto, ministri su suglasni da je pandemija bolesti COVID-19 ugrozila neke od temelja Europske unije, poput jedinstvenoga europskog tržišta i slobode, a kako trenutna zdravstvena situacija dopušta prelazak u fazu ublažavanja mjera, ministri unutarnjih poslova nastoje uskladiti povratak punom funkcioniranju šengenskog područja i slobodnom kretanju ljudi.
To je od ključne važnosti za ekonomski oporavak i Europsku uniju općenito, smatraju oni. Ministri su razmotrili kako se ograničenja slobodnoga kretanja i kontrole na unutarnjim granicama mogu ukloniti na "koordiniran, nediskriminirajući i proporcionalan način" u skladu sa Zajedničkim europskim planom za ukidanje mjera ograničavanja širenja bolesti. H
O rokovima je još rano govoriti
Navedeno je i kako su se ministri izjasnili o očekivanim vremenskim okvirima unutar kojih će se ukinuti granične kontrole kada zdravstvena situacija u zemlji članici to dopusti, no nije objašnjeno koji su točno rokovi u optjecaju, odnosno kojeg se datuma može očekivati uspostava slobode kretanja unutar Unije. Predstavnici Malte su na konferenciji izvijestili ostale države o trenutnoj migrantskoj situaciji.