Magazin
TJEDNI OSVRT

U SDP-ovu programu čak i ono što je HDZ već proveo
Objavljeno 6. lipnja, 2020.

Nakon što smo već pisali o ne baš uspjelom izbornom programu, odnosno samo listi lijepih želja, koalicije predvođene SDP-om, sve je potvrđeno i u Gospodarskom programu Restart koalicije predstavljenom u srijedu ovoga tjedna.

U aktualnim analizama posebno se izdvaja kako je SDP prepisao vlastiti program, Plan 21 iz 2011., koji se i nije pokazao naročito uspješnim, ali začudo tu su i mjere koje već provodi HDZ, slučajno ili ne, ali ipak riječ je o velikom gafu za jednu ozbiljnu stranku, dok se, pak, sukreator programa, zastupnik i ekonomist Branko Grčić, žali da ih HDZ prepisuje. Tako je najavljeno i povećanje neoporezivog dohotka na 5000 kuna, što je za 1000 kuna povećanje tog poreznog odbitka. A baš to je, na primjer, napravila i Vlada Andreja Plenkovića, koja ga je u svom mandatu također povećala za 1200 kuna. Jednako tako, najavljeno je i povećanje minimalne plaće na 4000 kuna, što je povećanje za otprilike 750 kuna - za koliko je minimalnu plaću povećala i aktualna HDZ-ova vlada. Kod ostalog je riječ o općim mjestima ekonomskog vođenja država, ali nimalo u skladu s protokom vremena ili problemima bremenitim vremenima u kojima nažalost jesmo. Tako se npr. obećava biračima gospodarski procvat kroz porezno rasterećenje, reindustrijalizaciju i digitalizaciju, jačanje poslovne klime, ulaganja u istraživanje i razvoj te zelenu transformaciju. A prije toga planiraju se suprotstaviti koronakrizi s pet interventnih mjera: skraćeni radni tjedan, jednogodišnji moratorij na otplatu kredita i leasinga, krediti za likvidnost te pomoć za ugrožene građane. Sve u svemu, krizni dio zvuči dobro, ali malo je konkretnih rješenja i čvrstih brojki, a previše recikliranja starih obećanja. Nisu izašli ni s konkretnim makroekonomskim ciljevima poput očekivane stope rasta BDP-a, pa čak ni to koliko novih radnih mjesta planiraju otvoriti u svom četverogodišnjem mandatu. Zato u poglavlju programa pod naslovom Pravedno, slobodno i solidarno društvo, uz ostalo prepisano iz Plana 21, stoji: “Radnici koji su izgubili radna mjesta, potplaćeni i radnici bez plaće, svi oni koji su napustili Hrvatsku u potrazi za poslom i svi oni ugroženoga životnoga standarda i položaja u društvu, kao što je to većina naših umirovljenika, od izbora za Hrvatski sabor očekuju samo jedno – promjene društvenih i gospodarskih vrijednosti u korist rada i stvaranja, a ne profita i dijeljenja prema kriterijima političkoga i osobnoga interesa.”

A ta rečenica glasi baš kao da ju je napisao sam šef im Davor Bernardić, pa u SDP-ov gospodarski program – ne vjeruju ni mnogi SDP-ovci.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

Najčitanije iz rubrike