Mozaik
BOJAN ĐURĐEVIĆ, FRONTMEN OSJEČKOG BENDA GARAGE IN JULY

Jako volim glazbu i želio sam istražiti sve što ona nudi
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Objavio je svoj prvi solo album “Rust Red Romance”, a par dana kasnije izišao je “Swamp ‘n’ Roll”, novi EP benda

Bojan Đurđević alias Jim July, frontman osječkog bend Garage In July, objavio je ovih dana svoj prvi solo album pod naslovom "Rust Red Romance". Album sa sedam pjesama donosi eksperimentalni lo-fi rock‘n‘roll uronjen u elektronsku glazbu. Sve pjesme je snimio i producirao Jim dok je za master zaslužan Damir Trkulja Šiljo iz grupe Gatuzo. Samo nekoliko dana kasnije izišao je i novi EP benda Garage In July, "Swamp‘n‘Roll". Za snimke, produkciju i master zaslužan je član benda Ivan Podoreški, a za objavu Dirty Mojo Records. O svemu tome popričali smo s Jimom.

Otkud ideja da kreneš u solo projekt? I odakle naziv "Rust Red Romance"?

- Uvijek sam o tome maštao i ta je ideja dugo vremena bila dio mene, ali sam, moram priznati, bio nedovoljno nediscipliniran i dugo sam odgađao odluku o kupnji osnovne opreme za snimanje. Uvijek je bilo nekih izgovora, gdje ću to sve staviti, nemam dovoljno mjesta u stanu, nemam dovoljne dobre zvučnike, slušalice, nemam dovoljno znanja, tko bi to slušao i slično. Onda kad se dogodila pandemija te kad je krenuo rad od kuće, rekao sam sam sebi da je to sad to i da nema više čekanja. Shvatio sam to vrijeme kao dar, kao nešto što nije trebalo postojati, kao novu mogućnost koja se odjednom otvorila. I u tom trenutku znao sam da se trebam maksimalno posvetiti glazbi, jer tko zna kad će još biti takvih prilika. Ne postajem mlađi i kako se život bude odvijao, bit će sigurno sve više i više obaveza. Odmah sam naručio malu zvučnu karticu i stalak za mikrofon te si postavio mali, improvizirani studio u lođi u stanu. To je prostor od neka tri kvadrata i on je postao centar mog svijeta u vrijeme karantene i izolacije. Ime "Rust Red Romance" dolazi iz pjesme "Quiver Syndrome" Marka Lanegana s njegova albuma "Blues Funeral": "I turned back towards the factory, With a rail running through my head, And the stain of a rust red romance". Tako da je ovaj projekt, na neki način, moja osobna posveta njemu.

Tko su autori pjesama i glazbe?

- Autor glazbe i tekstova sam ja. Kako ne znam kucati i svirati bubanj, sve osim gitara, usne harmonike i vokala, radio sam u jednoj aplikaciji koja funkcionira poput samplera, oscilatora. Uvijek mi se sviđala ideja kako, iz praktički ničega, nešto stvoriti te od toga stvoriti jedan svijet, jednu priču. Htio sam spojiti nešto što, na prvu, ne ide zajedno, a to je elektronika spojena s rock‘n‘rollom. Htio bih zahvaliti Šilji iz benda Gatuzo na bodrenju i podršci te što je napravio master za sve snimke.

Riječ je o drukčijem žanru od onog što sviraš s bendom, zar ne?

- Da, da. Dosta je to drukčije i mislim da tako i treba biti. Volim istraživati i igrati se, mislim da je to najljepše od svega. Smatram kako je prirodno kad voliš glazbu pokušati istraživati sve što ona nudi. Htio sam biti hrabar i jednostavno izaći iz svoje sigurne zone i iz onoga što sam dosad radio. Zato jako volim Davida Bowieja. Mislim, znam da ovo nije glazba koja je lako slušljiva velikom broju ljudi, ali to i ne bi smjelo biti mjerilo.

Je li to samo izlet ili planiraš nastaviti solo projekte i dalje, paralelno uz rad u bendu?

- Počelo je kao pustolovina i mislim da će se tako i nastaviti. Svakako ću se i dalje igrati, istraživati i putovati izmišljenim krajolicima jer je to dio mene. Bend je posebna ljubav i to je nešto što će također uvijek biti dio mene. Zahvalan sam što imam priliku surađivati s takvim majstorima i što sam odrastao uz tako dobre ljude kao što su ljudi s kojima sam u bendu.

Stigao je i novi materijal Garage In July, zar ne?

- Da! Jako se veselimo tome. Novo izdanje zove se "Swamp ‘n‘ Roll" i na njemu se nalazi pet novih pjesama. Žešći je od prethodnog, brži, agresivniji. Mislim da smo opet uspjeli ponuditi nešto novo, ali je energija ista kao što je bila na početku.

Mnoge svirke su otkazane u pandemiji, kako će izgledati ostatak godine za bend? Znaš li što?

- Trenutno pripremamo puno toga u bendu i pripremamo se polako za ljeto i jesen kad očekujemo da će moći biti svirki uživo. To nam stvarno fali. Kad se sve posloži i vrati koliko-toliko u normalu, želimo što više svirati i dijeliti energiju s ljudima. Tek tada sve postaje cjelina i poprima svoj smisao.

Čime si/ste se zabavljali u vrijeme izolacije?

- Kao bend miksali smo naš novi EP i skroz se posvetili tome. Naš član Ivan Podoreški zaslužan je za snimke, produkciju i mastere i stvarno se potrudio i napravio odličan EP koji funkcionira kao cjelina. Ja sam vrijeme proveo snimajući svoj prvi album u lođi, kuhajući za svoju zaručnicu koja je puno više radila od mene te radeći ostale slične poslove.

I, moram priznati, stvarno je bilo lijepo.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana