Novosti
NADLEŽNI I DALJE POZIVAJU NA OPREZ

Beroš: Još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije
Objavljeno 5. lipnja, 2020.

U Hrvatskoj u zadnjih 24 sata nije bilo novooboljelih od koronavirusa, a osam osoba je ozdravilo, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Na bolničkom liječenju je 12 osoba, tri manje u odnosu na četvrtak, a na respiratoru su još tri pacijenta.


Ukupno je u epidemiji oboljelo 2247 osoba, ozdravilo je 2113, a umrle su 103 osobe. Do sada je u Hrvatskoj testirano 68.267 osoba, od toga 270 u 24 sata. Nakon što četiri dana prije toga nije bilo oboljelih od koronavirusa, u četvrtak je registrirana jedna oboljela osoba iz Koprivničko-križevačke županije.


Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvještavaju kako situacija iz dana u dan ide nabolje. "U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata testirano je 60 uzoraka i svi su bili negativni, kao i prethodnih 14 dana. Dobra je vijest što je dvostrukim negativnim testom potvrđeno izlječenje još jedne oboljele osobe. To znači da je trenutačno na području Osječko-baranjske županije još samo jedna osoba oboljela od koronavirusa, a koja je na liječenju od kuće. Od ukupno 133 oboljela od početka epidemije do sada su izliječene 124 osobe. U odnosu na dan ranije, kada su dvije osobe bile u samoizolaciji, sada je jednoj ukinuta ta mjera, međutim, samoizolacija je određena za dva nova kontakta (putnici u zrakoplovu), tako da su trenutačno tri osobe u tom statusu“, izvještavaju iz Stožera.


Oboljelih više nema na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestio je u redovitom dnevnom izvješću Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je od početka epidemije oboljela 41 osoba i sve su izliječene.


Unatoč dobrim vijestima iz stožera, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak kako još ne namjerava proglasiti kraj epidemije, jer zbog turizma treba biti oprezan.


"Postoje egzaktni epidemiološki kriteriji kada se proglašava kraj epidemije - to je broj novooboljelih, broj hospitaliziranih, zatim razdoblje od zadnje pojave novooboljelih”, izjavio je Beroš. Ponovio je kako je COVID-19 nova bolest, novi virus i da se ne znaju sve okolnosti njegovog ispoljavanja te hoće li doći do drugog vala. "Moramo biti spremni i oprezni, a dodatni razlog tog opreza je taj što životne tokove ne možemo zatvoriti - i zato smo se otvorili turizmu. Dolaze strani građani, dolaze iz zemalja koje imaju sličnu, ili bolju epidemiološku sliku nego mi u Hrvatskoj. Dakle, tu smo oprezni, ali opreza nikada dosta", kazao je Beroš.


"Zbog tog razloga - otvaranja i nepoznate budućnosti - još ne namjeravamo proglasiti kraj epidemije”, dodao je ministar zdravstva.


Zamoljen za komentar nedavne izjave šefice Klinike za infektivne bolesti Alemke Markotić kako je zbog straha prvi put sve zatvoreno, a da drugi put neće biti tako, Beroš je rekao da je to izvučeno iz konteksta, i poručio da nikakav strah nije bio razlog mjerama, nego oprez. "Od prvog dana ove ugroze Nacionalni stožer civilne zaštite komunicira s javnošću smireno, egzaktno, transparantno i točno, navodi predviđanja i usporedbe, a sve što smo znali mi znali ste i vi. Vjerujem da niste primijetili da je bilo ikakvog straha kada smo donosili mjere", rekao je Beroš.


Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je kako neke zemlje bilježe blagi porast broja zaraženih dok se ublažava karantena, pa se stanovništvo mora zaštititi od koronavirusa, a vlasti nastaviti testiranja. Epicentar pandemije trenutačno je u zemljama Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, posebice Sjedinjenim Državama, rekla je glasnogovornica WHO-a Margaret Harris.
"Nije gotovo. Bit će gotovo tek kad nigdje na svijetu ne bude virusa", rekla je. Kako bi izbjegli zarazu, WHO savjetuje ljudima da i dalje održavaju fizičku distancu od najmanje metar, često peru ruke te ne diraju usta, nos i oči.

I.Solar/M.Flego/H

Oboljelih više nema na području Vukovarske županije, a u Osječkoj je pozitivna još samo jedna osoba
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike