Novosti
EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Upravo je iz osječkog ZZJZ-a otišao prijedlog za otvaranje tržnica, način nadzora nad vozačima, te mobiline ambulante za COVID

Prvi slučaj COVIDA- 19 u Osijeku je potvrđen 14. ožujka, a od tada do danas na području Osječko–baranjske županije infekcija koronavirusom potvrđen je kod 133 osobe. U tom je razdoblju od COVID-19 preminulo devet osoba,a epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kažu kako su građani pokazali odgovornost i u visokoj mjeri poštivali preporuke.


Sada kada već možemo reći da je prvi val epidemije iza nas, zanimljivo je pogledati retrospektivu i čuti razmišljanja epidemiologa, koji su se i sami po prvi put susreli s posve novim virusom,ali i prijetnjom svjetskih razmjera u kojoj su morali djelovati brzo i efikasno, te primijeniti sva znanja koja su skupili tijekom svog radnog vijeka.


– Sada kada gledamo na cijelu situaciju i vidimo da smo na 300.000 stanovnika imali tek 133 pozitivne osobe, možemo reći da smo odradili dobar posao. Zanimljivo je da smo mi prva županija u kojoj je obrađena i testirana osoba sa sumnjom na COVID-19 infekciju i to još na početku veljače, kada je sumnja postavljena kod osobe koja se vratila s poslovnog puta u Šangaju. No, on je tada srećom bio negativan. U međuvremenu smo virus potvrdili kod 133 osobe, a posljednji pozitivan slučaj imali smo u prvim danima svibnja, napominje dr.sc. Tomislav Dijanić, voditelj Odjela za zarazne bolesti Službe za epidemiologiju ZZJZ-a Osječko –baranjske županije.


Naime, u ovoj službi zaposleno je šest liječnika specijalista epidemiologa, od kojih su trojica doktori znanosti, a dvojica profesori na Medicinskom fakultetu, dok su tu i dva specijalizanta i jedan liječnik opće prakse, a pomažu im dva diplomirana i šest sanitarnih inženjera, kao i osam tehničara, te jedan inženjer računarstva. Tim je to koji je protekla tri mjeseca, jako malo spavao i puno radio jer su telefoni zvonili od 0 do 24.


No, kada ih sada pitamo kako je izgledalo suočiti se po prvi put sa sasvim novom epidemijom, kažu kako ona zapravo nije ništa drugačija od onoga što im se događa svake godine s epidemijom gripe. - Ovo je respiratorna infekcija i širi se vrlo slično gripi. Njezina najveća mana je što za razliku od gripe za ovu infekciju još nema cjepiva, pa se nitko ne može zaštiti. No, ovako dobri rezultati proizlaze i iz toga što mi nismo ništa filozofirali, nego smo koristili stare i provjerene epidemiološke mjere kod respiratornih infekcija koje je postavio Andrija Štampar. Čisti i provjereni „old school“, koji u Osijeku funkcionira od 1923.. Za razliku od nas, jedna Švedska je pokušala testirati nove načine i napravila „vitium artis“, odnosno profesionalnu grešku. Stoga danas imate nekoliko epidemiologa u Švedskoj koji se povlače i otvoreno priznaju da su jako pogriješili u pristupu. Cijela Hrvatska je temelje današnje epidemiologije i javnog zdravstva postavila još u 20-im godinama prošlog stoljeća s Andrijom Štamparom i taj pristup je zasigurno zaslužan i za sadašnje rezultate, uvjeren je prof. dr. sc. Karlo Kožul, dr. med.,voditelj Službe za epidemiologiju ZZJZ-a


A kako je zapravo epidemija COVID izgledala u brojkama na području Osječk –baranjske županije. Naime, na dan 03.lipnja od 133 pozitivne osobe, 122 je izliječeno, a devete je preminulo, dok su dvije osobe još uvijek pod nadzorom. Od ukupnog broja pozitivnih osoba 44% su muškarci, a 56% žene. Prosječna dob oboljelih je 48 godina. Prema područjima ispostava Službe za epidemiologiju, najveći broj oboljelih bio je na području Ispostave Osijek (76% ili 101 osoba) i na području Ispostave Valpovo/Donji Miholjac (15% ili 20 osoba). Na području Ispostave Našice bilo je 5% (7 oboljelih), Ispostave Beli Manastir 3% (4 oboljela) dok je na području Ispostave Đakovo bilo ispod 1% (1 oboljeli). Ukupno je obrađeno 1056 kontakata pozitivnih. Do trenutka ukidanja, proveden je nadzor nad 1266 povratnika u Hrvatsku iz inozemstva (od čega 184 osobe nisu imale mjeru samoizolacije), a ukupno je 2271 osoba bila u samoizolaciji, među kojima su još 2 i sada u tijeku. Već od 20. ožujka svi uzorci su se testirali u Zavodu za javno zdravost, a potom dijelom i u bolnici, a do 31. svibnja u osječkom ZZJZ-, RT-PCR metodom testirano je ukupno 1915 uzoraka od kojih je 1179 s područja Osječko –baranjske županije. U razdoblju od 13. do 31. svibnja provedeno je i ukupno 187 seroloških testiranja.


– Ono što građani ne znaju je i da je upravo Zavod za javno zdravstvo Osječko baranjske županije i naši epidemiolozi d ao dao veliki obol u preporukama koje su potom izlazile od Nacionalnog stožera. Znači mi smo svoja razmišljanja i preporuke slali prema Hrvatskom zavodu koji ih je prihvaćao i slao na Nacionalni stožer Tako je ZZJZ OBŽ, prvi je u Hrvatskoj dao prijedlog za otvaranje tržnica i način na koji bi se to moglo učiniti uz minimalni rizik širenja zaraze.Isto tako, Služba je sudjelovala u suradnji sa Stožerom civilne zaštite u nadzoru nad vozačima i osobama koje trebaju smještaj u karantenama ili organiziranim samoizolacijama, a prvi smo imali i mobilnu ambulantu COVID, što je kasnije prihvaćeno i u drugom županijama nakon što je HZJZ odobrio, otkrio je ravnatelj ZZJZ-a OBŽ-a Zlatko Pandžić.
No, epidemiolozi naglašavaju kako mjesta opuštanju nema - Mi smo do sada odradili dosta dobro, virusa kod ovih pacijenta koje smo odradili nema, ali stvarnih pacijenta za one pacijente koje se nisu javili ne možemo reći 100 posto da virusa nema na terenu, oprez je potreban, ne treba se 100 posto opustiti. No, ono što ej dobro je i da u slučaju pojave drugog vala sada znamo što činiti, puno smo pametniji i spremni na djelovanje odmah, poručuje prof. Kožul.


Nefreteta Z. Eberhard
upozorenje
MJESTA OPUŠTANJU IPAK JOŠ NEMA
BEZ PROBOJA VIRUSA U STARAČKE DOMOVE
U Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije iznimno su ponosni i na činjenicu što na području ove županije nije došlo do proboja virusa u staračke domove. “Služba za epidemiologiju preventivno radi sprječavanja širenja i bolje kontrole bolesti COVID-19 vrši nadzor nad svim staračkim domovima i ustanovama socijalne skrbi na području OBŽ-a te je provedeno više od 200 testiranja korisnika i djelatnika tih i ostalih ustanova. Kao rezultat uloženih napora do danas nijedna od ustanova tog karaktera na našem području nije imala zabilježen slučaj zaraze”, naglašava ravnatelj ZZJZ-a Zlatko Pandžić.
Od gripe 2580 zaraženih, ali nitko nije umro
Iznimno zanimljiv podatak dobijemo usporedbom broja oboljelih od bolesti COVID-19 s brojem oboljelih od gripe. Naime, gripa je zbog koronavirusa ove godine ostala ispod radara medija, ali službeni podaci govore da je u sezoni 2019./2020. na području Osječko-baranjske županije bilo 2580 osoba s infekcijom gripe, što je gotovo 20 puta više zaraženih nego koronavirusom. “No, pogledajte i sljedeći podatak. Od 133 zaraženih koronavirusom, njih devetero je umrlo, a od 2580 zaraženih gripom nije umrla nijedna osoba. To vam govori koliko je koronavirus ozbiljnija i opasnija infekcija”, upozorava dr. sc. Tomislav Dijanić.
COVID-19 U OBŽ U BROJKAMA
133 oboljela

9 umrlih

122 izlječena

44% su muškarci

56% žene

76% oboljelih bilo je iz Osijeka

48 godina prosječna je dob oboljele osobe