Svijet
SVA ČETVORICA UJEDINJENA U OSUDI

Trumpa kritizirali bivši američki predsjednici
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
U SAD-u nije uobičajeno da bivši predsjednik države kritizira sadašnjeg, a kamoli da to čine svi bivši predsjednici

Nakon smrti nenaoružanog crnca Georgea Floyda prilikom nasilnog policijskog privođenja svi bivši američki predsjednici osudili su rasizam u SAD-u.


Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama objavili su priopćenja u kojima osuđuju nejednakost i diskriminaciju crnaca u SAD-u. Mnogi od njih izravno su ili neizravno kritizirali predsjednika Donalda Trumpa. To je krajnje neobičan čin jer je nepisano pravilo da bivši predsjednik ne kritizira rad sadašnjeg, a kamoli da to čine svi bivši predsjednici.


Trump je nekoliko puta osudio Floydovo ubojstvo, ali ga protivnici kritiziraju jer nije govorio o rasizmu u SAD-u te kažu da nije pokazao razumijevanje za gnjev zbog policijske brutalnosti prema crncima. Bivši demokratski predsjednik Jimmy Carter poručio je priopćenjem kako je potrebno učiniti više da bi se adresirao problem policijskog i pravosudnog sustava koji diskriminira prema rasi.
"Nemoralne razlike"

Carter, predsjednik od 1977. do 1981., osudio je "nemoralne ekonomske razlike između bijelaca i crnaca".


"Mi smo odgovorni za stvaranje svijeta mira i jednakosti za nas i buduće generacije", rekao je Carter. Republikanski predsjednik George W. Bush također je u priopćenju objavljenom u utorak govorio o rasizmu prema crncima u SAD-u. "To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi afroamerički muškarci, maltretirani te što im se prijeti, tragičan je neuspjeh", poručio je Bush.


Demokrat Barack Obama nekoliko se puta obratio javnosti od Floydove smrti. Kazao je da prosvjedi znače "stvarnu i legitimnu frustraciju zbog desetljeća dugih neuspješnih reformi policijske prakse i šireg kaznenopravnog sustava". Široka podrška prosvjedima znak je nade i naznaka da postoji volja za promjenom, kazao je Obama u članku objavljenom na online-platformi Medium. Demokrat Bill Clinton nazvao je Floydovu smrt "posljednjom u nizu tragedija i nepravdi i bolnim podsjetnikom da nečija rasa još uvijek određuje kako će se prema njemu odnositi u gotovo svakom aspektu američkog života".
Kršenje ustava

Bivši američki ministar obrane James Mattis osudio je ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa te ga je optužio za poticanje podjela i zloupotrebu ovlasti, prenosi BBC. Bivši ministar obrane također je osudio upotrebu vojske kao odgovor na prosvjede. "Nikada nisam ni sanjao da će vojnim snagama, pod bilo kakvim okolnostima, biti naloženo da krše ustavna prava svojih građana", naveo je.
Vuk Tešija/H
Springsteen javno progovorio
Američki glazbenik Bruce Springsteen iskoristio je priliku u radioemisiji Sirius XM, u kojoj je bio gostujući DJ, kako bi oštro kritizirao odgovor Bijele kuće na policijsko nasilje i pandemiju koronavirusa. Sedamdesetogodišnja rock-zvijezda poručila je da je SAD "u plamenu i kaosu". "Iskonski grijeh ropstva ostaje neriješeno pitanje američkog društva", kazao je. Njegovo izjašnjavanje ima dublje značenje od mišljenja običnog pjevača jer se Springsteen smatra glasom američke radničke klase gotovo pola stoljeća.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike