TvObzor
VILLAGERS OF IOANNINA CITY: AGE OF AQUARIUS (NAPALM RECORDS)

Sirtaki za heroje i grobove
Objavljeno 5. lipnja, 2020.
Od Homera preko Justiniana I. Velikog do Afrodites Child i “Doba vodenjaka”, VIC spajavu mitove i epohe...

Koji sjajan naziv za bend - Seljani iz Ioannina grada! A seljani su Alex, Akis, Aris, Konstantis i Kostas, dok je Ioannina grad na sjeverozapadu Grčke, u regiji Epirus, koji se spominje još u 6. stoljeću za vrijeme vladavine bizantskog cara Justinijana I. Nazvan je Ioannina (Janjina), po svecu zaštitniku Sv. Ivanu (Ivan je na grčkom Jani), dakle Janjina (Ioannina) je Ivanov grad. I sad iz te Ivanove postojbine stižu Villagers of Ioannina City (skraćeno poznati i kao VIC), sa svojim drugim studijskim LP izdanjem "Age Of Aquarius", snimljenim lani, kojeg odnedavno distribuira moćni austrijski Napalm Records. Premda se moštvo grupa sa svih strana svijeta referira na lokalnu etnofolk baštinu koju miksa sa različitim žanrovima u rasponu od punka preko post-punka i metala do klasičnog rocka, progresive, psiholedije i ambijentale, VIC su u tom "eklektičnom kolu" posebni iz više razloga.

Kao prvo, prepoznatljvi su po tome što su Grci, daklem tradicija im je u krvi, a sirtaki u srcu. Kao drugo, nevjerojatno su vješti u spajanju grčkog melosa sa zapadnjačkim rock elementima na razmeđi trivijalnosti i pompoznosti. Treća važna osobina kod VIC-a jest njihovo skladateljsko umijeće koje i temama većim od života udahnjuje narativnu pristupačnost unutar jednostavnih, ali sugestivnih aranžmanskih riješenja. I konačno, četvrti i možda najbitniji faktor VIC priče njihov je neporecivi entuzijazam i emocionalna predanost konceptu u kojem se isprepliću mitska herojska vremena, vrući grčki hedonizam i retrogradno "doba vodenjaka". Šteta, međutim, što bend nema uvjerljivijeg pjevača nego što je Alex Karametis, s boljom dikcijom (kad već pjevaju na engleskom), no nitko nije savršen pa ni Grci.

ZA FANOVE: Bauhaus, Killing Joke, Rotting Christ, Afrodites Child/Demis Russos, Tool, Elder, Paradise Lost, Sleep, Colour Haze, Lowrider, Homer, Justinian I Veliki...

Darko Jerković
vicband.bandcamp.com
Anbiciozno otvaranje s “Welcome”, na koju se nadovezuje naslovna “Age Of Aquariuse”, zvuči vrlo moćno, premda i pomalo dosadno. I u nastavku je dojam sličan, sve do pred kraj, kad VIC u “Millennium Blues”, “Cosmic Soul” i “For The Innocent” pokazuju za što su sve sposobni kad se radi o konceptu koji spaja grčku tradiciju i zapadnjački “post-svega” eklekticizam.
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike