Mozaik
PJEVANJE U MIROVANJU

Koronavirus je utihnuo zborove diljem Njemačke
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Čak je i Institut "Robert Koch" upozorio da u vrijeme zbornog pjevanja kapljice daleko lete

Kad se zbor berlinske katedrale okupio na probi 9. ožujka, koronavirus nije izazivao preveliku zabrinutost jer je u njemačkome glavnom gradu tada bilo samo 50 zaraženih. Pet dana kasnije jedan od 80 pjevača nazvao je ravnatelja Tobiasa Brommanna i kazao mu da je pozitivan na COVID-19, a za dva tjedna 30-ak članova bilo je pozitivno, uključujući i Brommanna.


- Možda je bilo i asimptomatičnih bolesnika u zboru, to ne znamo jer nismo radili test na antitijela - rekao je Brommann. Pjevanje, posebno zborno, u međuvremenu je steklo reputaciju aktivnosti koja je u pandemiji najopasnija. Slične priče stizale su i iz drugih dijelova svijeta, poput one o amsterdamskom zboru u kojemu su 102 člana oboljela od COVID-a. Nakon popuštanja dobrog dijela mjera uvedenih zbog pandemije, Nijemci se sada mogu družiti u parkovima, jesti u restoranima, baviti se sportom, ići u crkvu, čak i plivati u bazenima. No pjevanje u zboru još se ne preporučuje i čini se da će tako i ostati u bliskoj budućnosti.


Vlada je u preporukama za crkvene obrede objavila da pjevanje treba izbjegavati "zbog povećane proizvodnje potencijalno zaraznih kapljica koje se mogu širiti na veliku udaljenost." Čak je i Institut "Robert Koch" upozorio da tijekom zbornog pjevanja "kapljice daleko lete." "Pri pjevanju se izdiše i udiše jako duboko, pa ako čestice plutaju zrakom, mogu ući u pluća relativno brzo", objasnio je Brommann. Ima i dokaza koji sugeriraju da pjevanje proizvodi i veliku količinu potencijalno zaraznih čestica. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nature 2019", držanje tona 30 sekundi proizvodi dvostruko više takvih čestica od 30 sekundi kontinuiranog kašlja.


U crkvi dvanaestorice apostola u berlinskoj četvrti Schoeneberg proba nema od početka karantene. Sopranistica Heike Benda-Blanck (59) ondje pjeva 10 godina "Nedostaje mi. Mogu pjevati pod tušem, ali to nije isto", rekla je. Protestantska Crkva u Njemačkoj pjevanje i dalje zabranjuje, ali Katolička dopušta "tiho pjevanje".
Potencijalne opasnosti pjevanja još su jednom postale jasne krajem travnja nakon pojave virusa među sudionicima crkvene službe u Frankfurtu, gdje je kongregacija pjevala, a nije nosila maske. Od 112 sudionika, najmanje 40 ih je zaraženo.

Hina
112

sudionika bilo je na crkvenoj službi, a najmanje 40 je zaraženo
30

članova zbora berlinske katedrale, od njih 80, oboljelo je od COVID-a
Protestantska Crkva u Njemačkoj pjevanje i dalje zabranjuje, ali Katolička dopušta "tiho pjevanje"
Najčitanije iz rubrike