Svijet
NE JENJAVA BUNT PROTIV POLICIJSKE BRUTALNOSTI

Većina Amerikanaca podržava prosvjede, Trump gubi izbore?
Objavljeno 4. lipnja, 2020.
Predsjednik SAD-a koji je krenuo silom na prosvjednike mogao bi izgubiti izbore

Većina Amerikanaca podržava prosvjede diljem zemlje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda i ne odobrava reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa na nemire, pokazuju u srijedu rezultati ankete koju su proveli Reuters i Ipsos.


Prema anketi provedenoj u ponedjeljak i utorak, 64 posto odraslih Amerikanaca "naklonjeno je prosvjednicima", a 27 posto ih ne podržava.


Prosvjedi traju već tjedan dana, a izbili su zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojemu je policajac bijelac Derek Chauvin pritiskao koljenom vrat gotovo devet minuta sve dok Floyd nije izdahnuo.


Većina, više od 55 posto Amerikanaca, ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede uključujući njih 40 posto koji to "snažno" ne odobravaju. Odvojena anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da prednost Joea Bidena nad Donaldom Trumpom iznosi 10 postotnih bodova, najviše otkad je Biden početkom travnja izabran za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima. Republikanski predsjednik zaprijetio je raspoređivanjem američke vojske kako bi ugušio prosvjede, a Biden ga je u utorak optužio da je "pretvorio zemlju u bojno polje podijeljeno zbog starih neprijateljstava i novih strahova." Na izborima 3. studenoga 47 posto birača planira glasati za Bidena u usporedbi s 37 posto onih koji favoriziraju Trumpa. Amerikanci su podijeljeni oko djelovanja policije. Prema anketi, njih 43 posto vjeruje da policija obavlja dobar posao, a 47 posto njih s time se ne slaže.


Anketom su obuhvaćena 1004 Amerikanca, a njihovi odgovori prikupljeni su online. Mjera preciznosti iznosi plus/minus četiri postotna boda.

Prijetnje silom

Prosvjedi se u međuvremenu i dalje nastavljaju, a gradovi se pripremaju za potencijalne nove nemire nakon Trumpovih prijetnji o primjeni veće sile. Prosvjednici su promarširali ulicama Washingtona, New Yorka i Los Angelesa.


Stotine ih se okupilo pokraj postavljene ograde koja im onemogućuje ulazak u park blizu Bijele kuće gdje su u ponedjeljak mirni prosvjednici rastjerani suzavcem kako bi američki predsjednik Donald Trump mogao proći do obližnje crkve i fotografirati se s Biblijom u ruci.


Čini se da savezna vlada planira snažnije odgovoriti na novi val prosvjeda u Washingtonu.


"Osigurat će se još snažnija podrška zakonu i redu", rekao je glavni državni odvjetnik William Barr.


Washington Post piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz ministarstva pravosuđa, da je upravo Barr u ponedjeljak zatražio od policije da rastjera prosvjednike ispred Bijele kuće. Većinom mirni prosvjedi proteklih dana povremeno su obilježeni nemirima i izgredima po noći. Četvero policajaca ranjeno je vatrenim oružjem u St. Louisu i jedan u Las Vegasu tijekom sukoba s prosvjednicima. Uhićene su tisuće prosvjednika u gradovima diljem zemlje, ima i ozlijeđenih.


Trump je zaprijetio da će poslati vojsku u gradove i savezne države kako bi smirio nerede, istovremeno tvrdeći da podupire mirne prosvjede. Guverneri New Yorka, Massachusettsa, Michigana i Illinoisa su među onima koji su odbacili Trumpov poziv na snažniji odgovor na prosvjede. Policijski sat uveden je u Kaliforniji, New Yorku, Washingtonu i drugim urbanim područjima. Pripadnici Nacionalne garde raspoređeni su u nekim saveznim državama, ali većinom kao ispomoć.
Dokazano ubojstvo

Neovisna autopsija nad ubijenim Georgeom Floydom, koju je zatražila Floydova obitelj, pokazala je da se muškarac ugušio.


"Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", rekla je liječnica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan, koja je sudjelovala u izvođenju autopsije. Chauvin je uhićen i optužen za ubojstvo trećeg stupnja. Otpuštena su trojica njegovih kolega umiješana u slučaj.


Minnesota je u utorak podnijela tužbu za kršenje građanskih prava protiv policije Minneapolisa, rekao je guverner Tim Walz.


"Biti crnac ne smije biti smrtna presuda", rekao je Walz.


Reakcije na zbivanja u SAD-u stižu sa svih strana svijeta, tako se oglasio i papa Franjo, koji je pozvao u srijedu na nacionalno pomirenje u SAD-u ističući kako su podjednako neprihvatljivi i rasizam kao i ulično nasilje koje je izbilo u proteklim danima, opisujući ga kao "samouništavajuće". Sveti Otac tako se prvi put očitovao o napetostima u SAD-u koje traju već osam oći zaredom.
Vuk Tešija
George Bush

bivši republikanski predsjednik SAD-a

Zakasnjelo pitanje: kako ćemo okončati sistemski rasizam u našem društvu?

Bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je u utorak da ubojstvo Georgea Floyda odražava "šokantan neuspjeh" borbe protiv rasizma u zemlji te je apelirao na vlast da posluša zahtjeve prosvjednika. Bush, čija izjava pokazuje da se njegovo stajalište razlikuje od onoga predsjednika Donalda Trumpa - iako nije spomenuo njegovo ime, smatra da je odmak od američkih vrijednosti potaknuo prosvjede diljem zemlje. "Jedini način da vidimo sami sebe u pravom svjetlu je slušanjem glasova mnogih povrijeđenih i onih koji tuguju", poručio je bivši republikanski predsjednik. "Oni koji žele ušutkati te glasove ne razumiju značenje Amerike ili kako ona postaje bolje mjesto", dodao je. "To što su mnogi Afroamerikanci, pogotovo mladi muškarci, maltretirani te im se prijeti, tragičan je neuspjeh", poručio je Bush, koji je bio predsjednik od 2001. do 2009. "Ova tragedija, u nizu drugih sličnih tragedija, postavlja jako zakasnjelo pitanje: kako ćemo okončati sistemski rasizam u našem društvu?" dodao je Bush.
Plenković zabrinut stanjem u SAD-u
Kriza u Sjedinjenim Državama prouzročena velikim brojem umrlih od koronavirusa, rastom nezaposlenosti i nasiljem nakon policijskog ubojstva Georgea Floyda očito će potrajati i izaziva izrazitu zabrinutost, kazao je u srijedu predsjednik Vlade Andrej Plenković. Premijer je smrt Georgea Floyda nazvao "strašnom i brutalnom", ali je trenutačno stanje u Americi stavio u kontekst svega onoga što se zbivalo posljednjih mjeseci. "Stanje ne izgleda dobro ako ga najprije stavimo u kontekst pandemije koronavirusa koji je u SAD-u uzeo više od 108.000 života i ako znamo da je zbog zatvaranja ekonomije broj ljudi koji su tražili naknade za nezaposlene dosegnuo 40 milijuna", kazao je Plenković u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija. Plenković smatra da će kriza u Sjedinjenim Državama potrajati. "To nije dobro ni za SAD ni za svijet, a pritom su oni u izbornoj godini", rekao je premijer RH.
55 %

Amerikanaca ne odobrava odgovor američkog predsjednika na prosvjede
Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike