Novosti
POD POVEĆALOM ODLUKE MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA

Ćorić: Rješenje o vjetroelektranama dobilo je potvrdu dvije sudske instance
Objavljeno 2. lipnja, 2020.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da ne vidi ništa sporno u odluci ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da poništi rješenje da se za vjetroelektranu Krš-Pađene napravi nova procjena prihvatljivosti, rekavši kako ne misli da bi Ćorić potpisao nešto što nije provjerio sa strukom.
Dodao je, međutim, kako će se provjeriti Ćorićeva u kojoj se poništava prethodno rješenje o potrebi provedbi procjene utjecaja na okoliš i glavnu ocjenu prihvatljivosti za ekološku mrežu u projektu vjetroelektrane Krš-Pađene. Kazao je i kako Ćorić tu odluku nije provjerio s njime, jer su odluke koje se donose na razini ministara. Plenković je dodao i da ne zna ništa o postupku u kojem Europska komisija traži očitovanje od Ministarstva zaštite okoliša i energetike o tome zašto nije izvedena studija utjecaja na okoliš. Upitan za razloge brze reakcije oko sankcija za bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac, Plenković je kazao da se slučaj te koruptivne afere dogodio u realnom vremenu ove vlade, zbog čega je reakcija uslijedila odmah. Ustvrdio je da postoji golema razlika između tog i slučajeva ministara koji su odlazili iz Vlade. Upitan je li moralno da Josipa Rimac, kao državna službenica koja se sumnjiči za korupciju, ima pravo na naknadu plaće i nakon razrješenja s te dužnosti, Plenković je rekao da je to trenutačno takav zakonski okvir, a da je to krajnje neobična situacija.


Ministar Ćorić poručio je kako je njegovo rješenje vezano uz vjetroelektrane dobilo pozitivnu potvrdu na dvije sudske instance "i ni na koji način u tom trenutku nije moglo predstavljati pogodovanje bilo kome“. Upitan je li istina da premijer Plenković nije bio upoznat s njegovim potpisom za vjetroelektrane, odgovorio je kako ga na dnevnoj razini ne upoznaje s rješenjima i potpisima. Naglasio je i kako obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, to je smjer kojim Hrvatska treba ići, neovisno o činjenici što trenutačno u javnosti imamo situaciju u kojoj se neki projekti propituju. "Sve projekte koji su sumnjivi, sve sumnje u konačnici treba ispitati i na temelju toga reagirati, no držim da za hrvatsku energetiku, a u konačnici i ekonomiju, nije dobro da cijeli sustav obnovljivih izvora energije sada stavljamo pod znak pitanja“, rekao je ministar.

Podsjetimo, Josipu Rimac, između ostaloga, sumnjiči se da je 2019. dogovorila s vlasnikom grupacije Lager i tvrtke C.E.M.P. Milenkom Bašićem te izvršnim direktorom Lagera Draganom Stipićem kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi gradnje, puštanja u rad, proizvodnju i prodaju električne energije za vjetroelektranu Krš-Pađane, unatoč neispunjavanju svih propisanih uvjeta. H/D.Pav.
MILANOVIĆ O VJETROELEKTRANAMA
Predsjednik RH Zoran Milanović rekao je za Josipu Rimac, uhićenu zbog afere Vjetroelektrane, kako je za njega svojedobno govorila da nije Hrvat, a nevjerojatno mu je da se državna tajnica ponaša kao "agent američke investicijske kuće". Na novinarsku primjedbu da je ministar Ćorić odgovornost za aferu prebacio na Milanovićevu vladu, rekavši da su svi ugovori o obnovljivim izvorima energije sklapani u njegovo vrijeme, odgovorio je kako Ćorić ne govori istinu. Milanović je rekao da je ondašnji ministar Ivan Vrdoljak na kraju mandata donio "nekakvu odluku", nakon čega je na vlast došla vlada Tihomira Oreškovića, a zatim sadašnja, koja je, kaže, imala četiri i pol godine da to "sreže u korijenu". "To je tvrtka kojoj se pogodovalo cijelo vrijeme. Očito je nekome bilo u interesu da dobiju status povlaštenog dobavljača, što inače jest po zakonu, ali u jednom trenutku trebalo je prestati", ustvrdio je Milanović. Rekao je da su vjetroelektrane bile zanimljive investitorima, jer se poticalo ulaganje u taj oblik proizvodnje energije. "U jednom trenutku zakon je rekao ‘dosta je‘, i tu je očito netko htio ući na zadnja vrata vlaka", kaže predsjednik.
Možda ste propustili...