Regija
DRVOPRERAĐIVAČ BEZ UTEGA

Spačva uspjela: službeno
izišla iz predstečaja
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Otklonjena je velika barijera koja je do sada tvrtku diskvalificirala na dijelu javnih natječaja
VINKOVCI

Najveći hrvatski drvoprerađivač, vinkovačka Spačva, i službeno je izišao iz postupka predstečajne nagodbe, uspješno unazad šest godina provevši predstečajne nagodbe s vjerovnicima, kako je i predloženo u prihvaćenom Planu financijskog restrukturiranja. Spačva je s odavno isplaćenim obvezama iz predstečajne nagodbe ovih dana i službeno riješila svoj status, otklanjajući time važnu barijeru zbog koje se dosad nije uspijevala kvalificirati kao natjecatelj na dijelu zanimljivih javnih natječaja.

- To znači da će na javnim natječajima kao ponuđač Spačva ubuduće biti lišena utega predstečajne nagodbe. Ovo je točka na "i" te potvrda da se možemo okrenuti razvoju. Otkad je počela epidemija izazvana koronavirusom nismo otpuštali radnike, a u organizaciji nastavka proizvodnje, prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, nismo imali nijednog zaraženog radnika. No ako bi situacija s koronom potrajala duže, imamo plan koji je potaknut Vladinim mjerama kojima smo uspješno sačuvali sva radna mjesta. Naime, kako zapošljavamo 850 ljudi, u punom je obujmu održana naša proizvodnja, rezultat čega su danas dobro napunjeni i iskorišteni kapaciteti naših skladišta, zbog čega ćemo biti u velikoj prednosti, čak i u slučaju tržišnog plasmana eventualno zanimljivih proizvoda drugih proizvođača, jer ćemo na upite i narudžbe kupaca moći odgovoriti mnogo brže - pojašnjava Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve, dodajući kako se sada otvaraju nove perspektive rada i najavljujući aktiviranja njihova prva dva tržišta, Italije i Francuske. S velikim se zanimanjem osluškuje što se događa u tim dvjema zemljama, značajnim uvoznicama Spačvinih proizvoda, i kako se nakon višemjesečne stanke pokreće njihovo gospodarstvo. Faletar kaže kako su se neki od kupaca već pojavili i preuzimaju proizvode iz dobro napunjenih Spačvinih skladišta.

Više je okolnosti utjecalo na nastavak normalnog funkcioniranja vinkovačkog drvoprerađivača, koji najveći dio proizvodnje izvozi. Kako pojašnjava Faletar, u prvom redu rasterećeniji je po osnovi mjere odgode plaćanja sirovine sa 60 na 100 dana prema odluci Hrvatskih šuma, kao i zbog mogućnosti korištenja u njihovom slučaju tromjesečne isplate državne potpore za plaće, uz uvjet da se sačuvaju radna mjesta. A bez ovih mjera ne bi se moglo izbjeći značajno smanjenje broja radnika, kao i obujma proizvodnje.

Važno je ove godine preživjeti, sačuvati kupce i tržište, da bismo se sljedeće godine mogli vratiti u uobičajeni ritam i razine prodaje, drže u Spačvi.

Miroslav Flego
tržišta
NAJVAŽNIJA

FANCUSKO I

TALIJANSKO
ožujak i travanj - prihodi pali 30 i 50 posto
- Uz duže rokove plaćanja sirovine, potpore za očuvanje radnih mjesta i mjeru odgode plaćanja poreza i doprinosa, Spačva je još zatražila i kratkoročni kredit za likvidnost od 25 milijuna kuna. Također smo zatražili i moratorij u trajanju od šest mjeseci na postojeće kredite. U ožujku prihod tvrtke pao je za 25 posto, a u travnju za čak 50 posto. Za ovu godinu planirali smo 253 milijuna prihoda od prodaje, dok je lanjsko ostvarenje bilo 242 milijuna kuna, i već je vidljivo da se taj plan teško može ostvariti. Međutim, rebalans ćemo napraviti nakon završetka prvog polugodišta, kad ćemo imati na raspolaganju sve važne informacije s naših tržišta - optimističan je Josip Faletar, već godinama prvi čovjek Spačve.
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike