Regija
NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Godinama skupljam biljke, i ne znam koliko vrsta imam, kaže vitalna Zdenka
ĐURĐENOVAC



Diljem Hrvatske tijekom proljetnih mjeseci uobičajena su natjecanja za najljepši vrt, balkon, okućnicu ili okoliš poslovnog prostora. Svi koji se potrude da stvore što ljepši ugođaj budu i nagrađeni, ali ima onih koji ne čekaju takve akcije, nego cijele godine uljepšavaju svoj životni prostor kako bi uživali u zelenom okruženju. Zdenka Braz iz Đurđenovca stvorila je mali raj u Sunčanoj ulici. Nema prolaznika koji ne zastane diveći se ljepoti i biljnoj raskoši njezine okućnice, koja se ističe urednošću i zanimljivim detaljima. Kaže da je sve počelo prije 58 godina, kada su se ona i suprug doselili u taj dio Đurđenovca.


- Suprug i ja ovamo smo se doselili 1962. Bilo je samo nekoliko prizemnih stanova, a kuće su poslije sagrađene. Na ovom prostoru koji smo uredili nekada je bilo šipražje i smetište. Počeli smo uređivati dio po dio, a time sam se najviše bavila je, jer sam ostala bez posla. Poduzeće u kojem sam četiri godine radila kao administrator se raspalo. Kamo god bih išla, donosila bih različite biljke i presađivala ih, a neke bih dobila na poklon. Nekada je bilo lakše jer nas je bilo dvoje, ali je suprug umro i udovica sam već 26 godina - kaže 80-godišnja Zdenka, koja se unatoč poznim godina još uvijek brine o biljkama. No pomaže i sin Saša, koji je zadužen za košnju trave. Posla je dosta, posebno u proljeće i ljeti.


- Najviše vremena ljeti ode na zalijevanje. Sva sreća da imamo izdašan bunar, tako da ne trošimo gradsku vodu. Biljke su oduvijek bile moja ljubav i zato sam dvorište i okućnicu napravila po svom ukusu. Godinama skupljam biljke, više i ne znam koliko vrsta imam, a još i danas sadim novo bilje - ističe Zdenka.


Prekrasno uređen prostor obogaćen je maštovitim detaljima. Panjevi posječenih starih i bolesnih stabala postali su pravi mali cvjetnjaci. A stara kada za kupanje poslužila je kao krevet cvijeću. Ukras je i brojno zanimljivo "instalirano" kamenje. Osim jednogodišnjeg i višegodišnjeg cvijeća carstvo upotpunjuje ukrasno grmlje. "Meni posebno drag je tamaris, ukrasni grm koji je jako pogodan za oblikovanje, a i drvo ariš, koje je među prvima posađeno. Ponosna sam i na tritomu", kaže simpatična Zdenka.


- Bitno je znati da takav raj sam po sebi ne bi opstao da ga se svakodnevno ne njeguje i ne ulaže veliki trud kako bi bilje imalo potrebne uvjete za razvoj. Održavati ovaj okoliš nije lako, no kada čovjek nešto voli i kada ga to jako zaokupi, onda se o svemu tome ne razmišlja. Za mene je sve ovo velika radost. Po cijeli dan znam provesti s biljkama - rekla nam je ova vitalna i duhovita žena, puna života.
Stalno je u pokretu. I kada miruje, njezini prsti rade. Upravo dovršava suknju. "Šivanje je druga moja velika ljubav. Sada ne stignem kao prije šivati, a budem i umorna. No tu i tamo moje zlatne ruke uspiju nešto sašiti", kaže Zdenka Braz, koja je, dodaje, drage volje spremna ugostiti znatiželjnike u svojom carstvu i oazi mira.


Snježana Fridl
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike