Novosti
VEĆINOM STRANCI

U Hrvatskoj 33 tisuće turista
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
U Hrvatskoj boravi oko 33 tisuće turista, što je trostruko više nego prije dva tjedna, a domaći, nakon gotovo tri mjeseca, više nisu u većini, nego su to opet strani, kojih je nešto više od 21 tisuće, pokazuju podatci HTZ-a iz sustava eVisitor.


Početkom lipnja među turistima koji borave u Hrvatskoj približno je deset tisuća domaćih, a ostali su stranci, među kojima najviše noćenja ostvaruju Nijemci, Slovenci i potom turisti iz Austrije, BiH i Češke. Usporedbe radi, a što najbolje dokazuje koliko je koronavirus usporio, odnosno smanjio, turistički promet u Hrvatskoj, podatak je iz eVisitora za 1. lipnja 2019., kada je u Hrvatskoj boravilo 315 tisuća turista. Po broju gostiju prvi je Vir, koji se i tijekom cijelog "lockdowna" isticao brojem turista u nekomercijalnom smještaju, a slijede Rovinj i Medulin, Mali Lošinj i Krk.


"Povoljna epidemiološka situacija i otvaranje granica donijeli su i postupno jačanje turističkog prometa, čiji rast očekujemo i u nadolazećem razdoblju, s prvim većim intenzitetom prometa, u drugoj polovini lipnja i od početka srpnja", komentira direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Na pitanje što je novo na pojedinim tržištima, primjerice, u Češkoj, odakle stižu informacije da bi turisti mogli doći na Jadran i vlakovima i autobusima, Staničić kaže da je nakon otvaranja granica Hrvatske "živnuo" interes njihovih agencija, ali Česi ne mogu još znatnije bukirati ili putovati jer je na snazi odredba da su nakon povratka u obvezi biti 14 dana u karanteni ili se u roku od 72 sata nakon povratka testirati.
"Češka vlada će raspravljati o prijedlogu uvođenja ‘sistema semafora‘, prema kojemu se u ‘crvene zemlje‘ ne može putovati, u ‘narančaste‘ su moguća putovanja uz obvezan test, a za ‘zelene‘ nisu potrebni ni test ni karantena nakon povratka u Češku. Ako se prihvati prijedlog prema kojem je Hrvatska svrstana u zelene zemlje, od 15. lipnja Česi više ne bi bili u obvezi biti u karanteni ili se testirati nakon povratka iz Hrvatske", kaže Staničić. H
Možda ste propustili...