Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Najava pomoći iz EU-a podigla cijene dionica
Objavljeno 3. lipnja, 2020.
Rast cijene dionice Valamar Riviera Poreč i ostalih turističkog sektora veže se uz Vladine mjere da se spasi turistička sezona

Prošlog tjedna ulagači na domaćem tržištu kapitala pokazali su znake optimizma, koji je trajao svih pet trgovinskih dana, što je u konačnici dovelo do rasta tržišta i tržišne cijene većeg broja dionica.



Ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 42,5 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 35,8 i obveznicama 6,7 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna. To je 0,7 milijuna kuna, ili 9,8 posto, više nego prethodnog tjedna. Na početku tjedna ulagači su bili oprezni u trgovanju, pokazavši blagi optimizam, koji je podigao cijene dionica. Indeks Crobex narastao je u ponedjeljak na 1576 bodova (rast za 0,4 posto) uz ostvarena 2,2 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio snažno trgovanje uz znatan rast cijena dionica. Indeks Crobex u utorak je probio psihološku granicu od 1600 bodova, prvi put nakon 10. ožujka ove godine, te narastao na 1611 bodova (rast za 2,2 posto) uz ostvarenih 13,7 milijuna kuna prometa.



Najviše razine


Najviše se trgovalo dionicama Valamar Riviera Poreč, Zagrebačka banka - ZABA, HT, Atlantic grupa i Adris grupa, koje su ostale predmet zanimanja ulagača do kraja tjedna. Srijeda je donijela nastavak optimizma, uz daljnje podizanje vrijednosti indeksa Crobex, na 1620 bodova (rast za 0,6 posto), i ostvarenih 5,0 milijuna kuna prometa. U srijedu su indeksi na američkim burzama dostigli najviše razine od početka ožujka, kada je počela epidemija koronavirusa u SAD-u. Indeks Standard & Poors je u srijedu, nakon tri mjeseca, preskočio vrijednost od 3000 bodova, a Dow Jones je prekoračio 25.000 bodova. To je dovelo do rasta dionica na svjetskim tržištima kapitala, što se odrazilo i na Zagrebačku burzu.


Cijene dionica na domaćem tržištu kapitala u četvrtak su porasle i podigle indeks Crobex na 1626 bodova (rast za 0,4 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1635 bodova. To je 66 bodova, ili 4,2 posto, više nego na početku tjedna. Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex trinaest je zabilježilo rast i tri pad cijene. Na strani tjednih dobitnika rastom cijene istaknule su se dionice Valamar Riviera Poreč (rast za 10,4 posto) te Ericsson Nikola Tesla (rast za 8,8 posto), Zagrebačka banka – ZABA (rast za 7,6 posto), Jadran Crikvenica (rast za 7,4 posto) i povlaštena dionica Adris grupa (rast za 6,9 posto). Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u utorak (2,2 milijuna) i petak (3,4 milijuna kuna), uz podignutu zaključnu cijenu na 27,60 kuna (tjedni rast), za 10,4 posto. Rast cijene dionice Valamar Riviera Poreč, kao i ostalih vrijednosnica turističkog sektora, veže se uz mjere koje je poduzela Vlada RH da se spasi turistička sezona. Najava u četvrtak kako će RH na raspolaganje dobiti deset milijardi eura pomoći Europske komisije iz Fonda za oporavak kroz program "Next generation EU" potaknula je rast dionica u svim sektorima.



Preferencije


Dio sredstava iz Fonda za oporavak usmjerit će se u turistički sektor, koji se pokazao najosjetljivijim na posljedice koronakrize. Dionicama Ericsson Nikola Tesla pojačano se trgovalo krajem tjedna, kada je došlo do podizanja tržišne cijene na 1.240,00 kuna (tjedni rast za 8,8 posto). Ulagači su uvjereni kako će tehnološke tvrtke najbrže prebroditi nastale teškoće, a ugovoreni poslovi na izgradnji 5G mreže podigli su tržišnu cijenu dionica Ericsson Nikola Tesla. Na strani gubitnika našle su se dionice Đuro Đaković grupa (pad za 2,1 posto), te Dalekovod (0,7 posto) i Podravka (pad za 0,2 posto). Navedeni popis pokazuje kako su ulagači imali različite preferencije u procjenama koje bi dionice mogle ostvariti znatniji rast u ovoj godini. Vlada RH uspjela je s deset članica EU-a postići sporazum za građane koji mogu doći na odmor u Hrvatsku bez dodatne dokumentacije o COVID-19. To je potaknulo rast dionica turističkog sektora, osobito tvrtki koje imaju kamp-smještaje. Na tragu toga porasla je cijena dionice Valamar Riviera Poreč, koja je dohvatila 27,60 kuna. Dionicama HT snažnije se trgovalo u utorak (1,6 milijuna kuna) i petak (1,3 milijuna kuna). Cijena dionice HT dohvatila je u petak 168,50 kuna. To je 3,00 kune, ili 1,8 posto, više nego na početku tjedna. Dionicama Zabe pojačano se trgovalo u utorak (1,7 milijuna) i srijedu (0,8 milijun kuna), pri čemu je cijena u petak podignuta na 53,80 kuna (tjedni rast za 7,6 posto). Uprava Zabe u petak je objavila poziv za održavanje glavne skupštine 8. srpnja, na kojoj će se odlučivati o raspodjeli prošlogodišnjih 1,5 milijardi kuna netodobiti, što iznosi 6,07 kuna po dionici. Prema prijedlogu uprave, netodobit će se zadržati kao neraspoređena dobit. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena državnih obveznica, snizila se u petak na 110,43 boda (tjedni pad za 0,17 posto). Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla, spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.


Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala, tražite svoju priliku za ulaganje i budite oprezni u trgovanju.
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike