Osijek
RASTE SVIJEST O NUŽNOSTI OBNOVE ZGRADA

Mimo subvencije Osječani lani uložili u krovove dva mil. kuna
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Stari su krovovi gutači energije, pa njihova sanacija znači manje račune za grijanje

Nedvojbeno, Osječani su odlučili obnoviti svoje zgrade, te tako od stanova napraviti energetski učinkovite stambene jedinice. Lanjsku su građevinsku sezonu obilježila ulaganja u obnove loših krovova - poznatih gutača energije. Tako su mimo subvencioniranih sredstava u nova krovišta utrošena približno dva milijuna kuna iz pričuva i kredita vezanih uz pričuvu, a u 2020. ta bi brojka mogla biti i premašena.

Tijekom 2019. godine na sanaciju dotrajalih krovova odlučili su se suvlasnici čak 21 stambene zgrade pod upravljanjem Zavoda za stanovanje, a trenutno se radovi izvode ili su u fazi ugovaranja za njih još 24. "Tijekom 2019. na zgradama koje su na upravljanju Zavoda sanirano je 15 ravnih i šest kosih krovova sredstvima iz zajedničke pričuve i preko kreditnih linija. Ukupna je vrijednost radova saniranih krovova iznosila oko dva milijuna kuna. Kada govorimo o radovima koji se odnose na 2020., trenutno se izvode ili su naručeni radovi za 12 krovova. Također, u fazi je ugovaranja sanacije krovova trenutno još 12 predmeta koji su u različitim fazama pripreme", kaže direktor Zavoda za stanovanje Bojan Bodražić.

Dodaje kako je postupak obnove krova gotovo unificran, što znatno olakšava posao suvlasnicima koji se odluče na tu investiciju. "Nakon odluke suvlasnika za sanaciju krova, prvi je korak taj da ovlašteni inženjer Zavoda izlazi na teren i utvrđuje uzrok curenja krova, zatim izrađuje detaljni troškovnik radova s opisima radova i iskazanim količinama te procjenjuje vrijednost radova. Sljedeći je korak odabir izvođača radova preko natječaja na koji se poziva najmanje pet izvođača uz one koje predlože sami suvlasnici. Suvlasnicima, naravno, ostavljamo mogućnost i da sami predlože izvođače u koje imaju povjerenje, a predstavnik suvlasnika ima mogućnost nazočiti otvaranju ponuda. Tako zajednički donosimo odluku koju smatramo najboljom za suvlasnike. Ako na zajedničkom računu pričuve nisu dostatna financijska sredstva za izvođenje radova, pristupamo realizaciji kreditiranja suvlasnika po najpovoljnijim uvjetima. S obzirom na to da poslovnu suradnju imamo s više banaka, suvlasnicima također ostavljamo mogućnost izbora i u pogledu toga. Važno je istaknuti kako u fazi sanacije ovlašteni inženjeri Zavoda obavljaju nadzor nad radovima, koji se dodatno ne naplaćuje. Prema zakonu, jamstvo na izvedene radove je dvije godine, a Zavod od svojih izvođača zahtijeva čak pet godina jamstva za kose krovove i deset godina za ravne krovove", objašnjava Bodražić.

Jedna od zgrada koja se lani ponovila za krov je 9-katnica na adresi Stanka Vraza 12. "Ova je zgrada bila poznata po ekstremnim razlikama u temperaturi u stanovima za ljetnih i zimskih mjeseci. Tijekom ljeta u zgradi je bilo iznimno vruće, a zimi jako hladno. Stoga su suvlasnici, prema preporuci, odlučili izmijeniti krov. Brzo su se dogovorili oko investicije, prikupljene su potrebne suglasnosti. Niži računi za grijanje koje su dobivali već zimus potvrdili su da je posao obavljen kako treba. Ukupni je trošak obnove krova iznosio 99 tisuća kuna, što je čak i manja svota od planirane, s obzirom na to da je tijekom radova odlučeno da se ne ide u izmjenu gromobranske mreže koja je bila u dobrom stanju. Radovi su financirani sredstvima pričuve koja po kvadratu svakog stana iznosi 3,80 kuna, pa nije bilo potrebno podizati kredit", kažu iz Zavoda za stanovanje te dodaju kako su suvlasnici sve svjesniji značenja ulaganja u kvalitetne krovove. Važno je to jer je i dalje presudan čimbenik za pokretanje radova - suglasnost suvlasnika.

Kao dobar primjer u ovome kontekstu navodi se i obnova krova u Kaštelanskoj ulici 41. "U ovoj je 7-katnoj zgradi 26 stanova, a suvlasnici nisu imali nikakvih poteškoća prilikom prikupljanja suglasnosti za obnovu krova nakon što je ovaj s vremenom postajao sve nesigurniji i opasniji. Najprije su se suvlasnici složno odlučili na obnovu, ali i na štednju za obnovu. Trošak nisu željeli plaćati kreditnim zaduživanjem, nego su odabrali mogućnost da radove plate kada prikupe dovoljno sredstava na računu zajedničke pričuve. Prethodno su dogovorili povećanje mjesečne pričuve zbog drugih radova, pa su potom samo nastavili puniti svoj proračun jednakim uplatama. Dovoljan iznos prikupili su prošle godine, pa su usporedno s izmjenom krovišta naručili i postavljanje gromobrana. Ukupna je vrijednost radova iznosila 150 tisuća kuna", kažu iz Zavoda za stanovanje.

Ivana Solar
Bojan Bodražić

direktor Zavoda za stanovanje

Suvlasnicizgrada imaju na raspolaganju našeg nadzornog inženjera. Osim toga, prema zakonu, jamstvo na izvedene radove je dvije godine, a Zavod za stanovanje od svojih izvođača zahtijeva čak pet godina jamstva za kose krovove i deset godina za ravne krovove.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana