Mozaik
LEGENDARNI GLAZBENIK, OSNIVAČ I KOAUTOR PJESAMA GRUPE ABBA

Björn Ulvaeus novi predsjednik krovne autorske udruge CISAC
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Novi predsjednik Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja CISAC je Björn Ulvaeus, legendarni glazbenik, osnivač i koautor pjesama skupine ABBA. Na čelu udruženja čiji je član i HDS ZAMP naslijedio je Jeana Michela Jarrea, koji je vodio CISAC punih sedam godina.


Ulvaeus, koji iza sebe ima više od 150 hitova s ABBA-om i drugim izvođačima, jedan je od najglasnijih zagovornika prava autora i kreativaca te veliki poznavatelj sustava kolektivne zaštite autorskih prava i glazbene industrije općenito. Njegova misija na čelu CISAC-a bit će osiguravanje bolje pravne zaštite i borba za pravedniju raspodjelu honorara te poboljšavanje uvjeta rada za glazbene, filmske, vizualne, kazališne i druge kreativce.


- Kao predsjednik CISAC-a, veselim se što ću imati priliku pomoći novoj generaciji kreativaca. Naše udruženje uživa velik međunarodni ugled i strastveno vjerujem u našu misiju osiguravanja boljih i poštenijih uvjeta za autore. Vjerujem i kako dostupne tehnologije možemo još bolje iskoristiti za bolju zaradu autora i pravedniju raspodjelu iznosa - izjavio je Ulvaeus prilikom stupanja na dužnost.


- Zadovoljstvo mi je poželjeti dobrodošlicu g. Ulvaeusu na čelo CISAC-a, uz istovremenu zahvalu g. Jarreu na predanom radu za autore i njihova društva proteklih godina. Bogata i plodna karijera g. Ulvaeusa zalog su njegova uspjeha na čelu krovnog autorskog udruženja, a ne sumnjam da će njegovo poznavanje kreativnih procesa i prilika unutar glazbene industrije pridonijeti i boljem položaju za kreativce diljem svijeta, uključujući i hrvatske autore. Svi zajedno nastavljamo raditi za naše članove i autore, pogotovo na poboljšanju njihove pozicije na digitalnim pozornicama i tržištima - izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, ujedno i član Nadzornog odbora CISAC-a.


Glazbeni novinar i publicist te redoviti član HDS-a, Zlatko Gall, Ulvaeusovo je imenovanje popratio sljedećim riječima:
- Ovaj superuspješni pop-skladatelj sigurno je itekako spreman i za odgovore na ključna pitanja koja se odnose na položaj autora u novom dobu digitale, vremenu gotovo pa nestanka fizičkih nosača zvuka, svakodnevnih pojava novih platformi za distribuciju glazbe, ali i neočekivanih posljedica pandemije koja je temeljito razdrmala, a možda i trajno promijenila, glazbenu industriju. Učinivši i da globalne odnosno ‘krovne udruge‘ poput CISAC-a postaju prijeko potrebne za rješenje novih globalnih problema i neizbježnih trendova. T.K.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike