Mozaik
FESTIVAL JE OTKAZAN, ALI...

BBC će posebnim programom slaviti 50. Glastonbury
Objavljeno 2. lipnja, 2020.
Od 25. do 29. lipnja na dva programa i iPlayer stižu snimke nastupa velikih zvijezda na festivalu

U zadnjem tjednu lipnja oko 200.000 ljubitelja dobre glazbe trebali je doći u Somerset kako bi proslavili 50. rođendan festivala Glastonbury. No, to se neće dogoditi, jer je zbog pandemije festival otkazan. BBC je najavio kako će posebnim programom proslaviti ovu okruglu obljetnicu Glastonburyja, i to od 25. do 29. lipnja. U sklopu proslave na programima BBC Two, BBC Four i na iPlayeru bit će, prvi put ikada, emitiran i nastup Davida Bowieja iz 2000., budući da on tada nije dopustio da bude emitiran uživo (naknadno je izišao na DVD-u).

Povratak klasicima
Glastonbury je festival suvremene glazbe, plesa, komedije, cirkusa i kabareta, koji se održava se u blizini mjesta Pilton u Engleskoj. Festival je nastao 1970., dan nakon smrti Jimija Hendrixa, a organizirao ga je farmer Michael Eavis, pod nazivom Pilton Festival, kasnije je osnovao i poduzeće Glastonbury Festivals Ltd. Michael je organizirao festival zajedno sa svojom ženom do njezine smrti 1999., kad je organizaciju preuzela njegova kći Emily Eavis. Od 2002. organizaciju festivala preuzima Festival Republic, a većinu zarade Glastonbury Festivals Ltd. daruje u dobrotvorne svrhe.

- Veselim se vikendu u kojemu ćemo se prisjetiti povijesti našeg festivala i vratiti se klasicima, kao što su nastupi Davida Bowieja, Adele, REM, Beyoncé, Rolling Stonesa, Jay-Z-ja, Billie Eilish i mnogih drugih. Moj otac i ja ćemo ga definitivno gledati - izjavila je Emily Eavis, koja će 26. lipnja sudjelovati u jutarnjoj emisiji Lauren Laverne na BBC Radio 6 Music.

- Glastonbury festival desetljećima je bio veliki događaj u glazbenom kalendaru BBC-ja, zahvaljujući magičnoj kreaciji Emily i Michaela. Iako ove godine farma Worthy neće biti puna tisuća obožavatelja glazbe, BBC će slaviti s četiri dana sjećanja i arhivskih snimki kako bismo svojoj publici dali dojam festivala u njihovim domovima - kaže Lorna Clarke s BBC-ja. BBC će na svoj način proslaviti 23 godine suradnje s festivalom kojega redovito prenosi. Osim spomenutih, prikazat će i sjajne nastupe Nicka Cavea and the Bad Seedsa, PJ Harvey, Baabe Maal, Amy Winehouse, Blura, Lady Gage, Dizzeeja Rascala, Toots and the Maytals i Arctic Monkeysa. I ne samo to, popodne u nedjelju, 28. lipnja, u terminu kad je na pozornici festivala ove godine trebala nastupiti Diana Ross, BBC Two emitirat će program posvećen legendarnoj pjevačici.

​Mlade nade
Na programu BBC Four bit će i akustičnih svirki, a nastupaju Ed Sheeran, Dua Lipa, Kano, Leon Bridges, Patti Smith, Richie Havens i Youssou N’Dour. Šezdeset cijelih festivalskih setova moći će se gledati on-demand na iPlayeru, a među njima i Florence and the Machine, Lana Del Rey, Foals, the xx, The Killers, Lewis Capaldi i povijesni nastup Radioheada iz 1997., koji je sam bend opisao "oblikom pakla" zbog tehničkih poteškoća.

Uz to, lokalni BBC radio u Sumersetu priprema posebnu emisiju u kojoj će Andy Bennett, osim s glazbenicima, razgovarati i s vjernim posjetiteljima festivala, produkcijskim timom, ali i sa stanovnicima sela Pilton.

Tanja Kvorka
Prvi put će biti prikazan Bowiejev nastup iz 2000., koji on tada nije dopustio da bude emitiran uživo
FILMOVI
Posebno naručeni film, “The Best of BBC Music Introducing at Glastonbury”, prikazat će zvijezde koje su na počecima karijere nastupile na festivalskoj pozornici namijenjenoj mladim nadama, kao primjerice George Ezra. Film “Glastonbury” Juliena Templea o povijesti festivala stiže 25. lipnja na BBC Four.
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike